Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä aukeaa keväällä ravintola, joka tekee annoksia hävikkiruoasta

Kaupunki
 
Marko Sorsa
Helsingin Narinkkatorilla järjestettiin syyskuussa tapahtuma, jossa oli tarjolla ylijäämäruokaa.
Helsingin Narinkkatorilla järjestettiin syyskuussa tapahtuma, jossa oli tarjolla ylijäämäruokaa. Kuva: Marko Sorsa

Helsinkiin avataan ensi keväänä ravintola, jonka ruoka valmistetaan pääasiassa kauppojen hävikkielintarvikkeista. Nimellä From Waste to Taste kulkeva hanke perustaa ravintolan lisäksi ruuan kierrätyskeskuksen.

Ravintolalle ja hävikkiruoan varastoinnille etsitään parhaillaan tiloja. Sopivia alueita voisivat olla Kallio, Sörnäinen tai Kalasatama.

Ajatus hävikkiravintolasta on helsinkiläisen Johannan Kohvakan. Hän keräsi vapaaehtoisena kaupoista vanhaksi menossa olevaa ruokaa ja näki, miten valtavasti syömäkelpoisia elintarvikkeita heitetään pois.

”Nyt vain 10–15 prosenttia kauppojen ruokahävikistä päätyy ruoka-apuun. Haluamme tuoda Suomeen Amsterdamin mallin, että on hienoa syödä ylijäämäruokaa”, Kohvakka sanoo.

Amsterdamissa toimii jo ravintola nimeltä Instock. Sen ruoka valmistetaan raakaaineista, jotka olivat kauppojen hävikkiä.

Helsingissä aloittavassa hankkeessa osa kaupoista kerätyistä elintarvikkeista lahjoitetaan ruoka-apuun. Parhaat elintarvikkeet valitaan kokille, joka valmistaa niistä annoksia.

Kohvakka on Sini Suomalaisen ja Anna Piskosen kanssa osakas yrityksessä nimeltä Rhea Solutions. Sen piti olla konsulttifirma, joka neuvoo yrityksiä kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvissä asioissa.

”Sitten ajattelimme, ettei tämä konsultoinnilla parane”, sanoo Sini Suomalainen. Hän vastaa puhelimeen Amsterdamissa.

Suomalainen on juuri syönyt hävikkiruokaa tarjoilevassa Instock-ravintolassa.

”Söin brunssilautasen. Se on kokille kätevä, koska siihen voi upottaa mitä vain.”

From Waste to Taste -hanke sai juuri Euroopan sosiaalirahastosta tukea kahden vuoden ajaksi. Sen tarkoitus ei ole taistella pelkästään ruokahävikkiä ja ilmastonmuutosta vastaan vaan myös tarjota työtä erityisesti maahanmuuttajille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä pitkäaikaistyöttömille.

Hankkeella ei tavoitella voittoa. Kaikki tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen.

Tarkoitus on, että ainakin 90 prosenttia ravintolan ruoasta valmistetaan aineksista, jotka muuten olisivat joutuneet hävitettäviksi. Kaupat tai kuka tahansa, jolla on ruokahävikkiä, voi ottaa yhteyttä yritykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat