Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin hitas-asuntojen tulevaisuus selviää keväällä – Sinnemäki säilyttäisi hitakset ainakin ”kalliilla meren­rannoilla”

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki jatkaisi kiisteltyjen hitas-asuntojen rakentamista, mutta ehkä vain kalliilla merenranta-alueilla. Jätkäsaaressa kokeillaan keväällä lapsiperheitä suosivaa hakua.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Kotisaarenkatu 6, Arabianranta. Hitas-asunnon ostajat ovat maksaneet rakennusliikkeelle yli neljä miljoonaa euroa enemmän kuin mikä on tontin luovuttajan eli Helsingin kaupungin asettama tavoitehinta.
Kotisaarenkatu 6, Arabianranta. Hitas-asunnon ostajat ovat maksaneet rakennusliikkeelle yli neljä miljoonaa euroa enemmän kuin mikä on tontin luovuttajan eli Helsingin kaupungin asettama tavoitehinta. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Hitas-tuotanto romahti lamassa

 Helsinki perusti asuntorakentamisen hintaa ja laatua säätelevän hitas-järjestelmän vuonna 1978.

 Säänneltyä tuotantoa alkoi nousta muun muassa Katajanokalle, Länsi-Pasilaan, Malminkartanoon, Pikku Huopalahteen, Ruoholahteen, Herttoniemenrantaan ja Kamppiin.

 Kun vuonna 1995 valmistui yli 1 500 hitasta, 1990-luvun lama vei terän tuotannolta, ja pari vuotta myöhemmin valmistui vain 75 hitasta. Nyt asuntoja on 22 700.

 Hitaksen tavoitteena oli hillitä Helsingin yleistä hintatasoa, mutta se ei onnistunut. 2000-luvulla markkinahinnat ovat entisestään etääntyneet muun maan hintatasosta, todetaan Esko Nurmen kirjassa Herkkä hitas.

Hitas-asuntojen tulevaisuutta ratkotaan jälleen ensi keväänä, kun valtuusto linjaa Helsingin seuraavaa asuntotuotanto-ohjelmaa.

Hitas on järjestelmä, jolla pyritään tarjoamaan kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Järjestelmästä on kiistelty vuosikymmeniä; milloin valvonnan puutteesta, milloin byrokratiasta, milloin jakoperusteista. Silti järjestelmä kannattaisi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mielestä säilyttää.

”Kalliilla asuinalueilla se mahdollistaa kaikenlaisten ihmisten asumisen. On arvo sinänsä, että alueista syntyy monipuolisia, ja lapsiperheetkin pääsevät mukaan”, Sinnemäki perusteli toimittaja Esko Nurmen kirjoittaman, hitaksen historiasta kertovan kirjan julkaisutilaisuudessa.

Jotta lapsiperheet pääsisivät kiinni hitas-perheasuntoihin, Helsinki kokeilee ensi keväänä Jätkäsaaressa perheitä suosivaa hakua.

Hitas-asuntoja ei Sinnemäen mielestä tarvitse rakentaa jatkossa joka paikkaan. Sitä olisi perusteltua käyttää kalliilla ranta-alueilla kuten Kalasatamassa, Verkkosaaressa ja Koivusaaressa.

Monissa muissa paikoissa, joissa rakennusliikkeiden uusien asuntojen hinta ei juuri poikkea hitas-hinnoista, voitaisiin Sinnemäen mielestä siirtyä niin sanottu puolihitakseen.

Mallissa kaupunki asettaisi tontin saannin ehdoksi asunnoille hintakaton, mutta ei valvoisi niiden jälleenmyyntihintoja.

Vihreiden valtuustoryhmä asettunee hitaksen jatkamisen kannalle, Sinnemäki arvelee. Ja se ratkaisee. Järjestelmä on saanut vuosien varrella eniten arvostelua kokoomuksesta, jossa osa olisi valmis luopumaan siitä.

Hitas on menettänyt viime vuosina asemaansa myös asuntopoliittisena välineenä, koska hitas-asuntojen osuus valmistuneista asunnoista on pudonnut alimmillaan alle viiteen prosenttiin.

Tänä vuonnakin valmistuu vain alle 200 hitasta. Rakenteilla tosin on yli 750 hitas-asuntoa.

Uutena mahdollisuutena Sinnemäki näkee ryhmärakennuttamisen.

”Siinä on samoja tavoitteita kuin hitas-järjestelmässä, mutta se vaatii tietysti paljon aktiivisuutta.”

Helsingissä rakennetaan vuosittain nyt noin 5 500 asuntoa. Vuotuisen asuntotuotannon kasvattaminen riippuu Anni Sinnemäen mukaan siitä, onko valtio halukas vauhdittamaan seudun liikennehankkeita.

”Jos hilaamme tavoitteen 6 250 asuntoon, se vaatii valtion riittävää osallistumista rahoitukseen.”

Sinnemäki uskoo, että Helsingin seudun kuntien ja valtion maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevan sopimuksen neuvotteluista saadaan hyviä tuloksia kevättalvella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat