Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosikymmenien riitely saattaa loppua: Hitaksia jatkossa ehkä vain kalliille alueille

Anni Sinnemäki jatkaisi kiisteltyjen Hitas-asuntojen rakentamista, mutta ehkä vain merenranta-alueilla. Muualla asuntojen hinnasta huolehtivat markkinat.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Hitas-asuintaloja Helsingin Arabianrannassa.
Hitas-asuintaloja Helsingin Arabianrannassa. Kuva: Sami Kero / HS

Hitas-asuntojen tulevaisuutta ratkotaan jälleen ensi keväänä, kun Helsingin valtuusto linjaa seuraavaa asuntotuotanto-ohjelmaa.

Hitas on järjestelmä, jolla pyritään tarjoamaan kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Järjestelmästä on kiistelty vuosikymmeniä, milloin valvonnan puutteesta, milloin byrokratiasta, milloin jakoperusteista. Silti se kannattaisi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mielestä säilyttää.

”Kalliilla asuinalueilla se mahdollistaa kaikenlaisten ihmisten asumisen. On arvo sinänsä, että alueista syntyy monipuolisia, ja lapsiperheetkin pääsevät mukaan”, Sinnemäki perusteli toimittaja Esko Nurmen kirjoittaman Hitaksen historiasta kertovan kirjan julkaisutilaisuudessa.

Jotta hitas-perheasuntoihin pääsisivät kiinni lapsiperheet, Helsinki kokeilee ensi keväänä perheita suosivaa hakua Jätkäsaaressa ensi keväänä.

Hitas-asuntoja ei Sinnemäen mielestä tarvitse rakentaa tulevaisuudessa joka paikkaan, vaan järjestelmää voisi käyttää kalliilla ranta-alueilla kuten Kalasatamassa, Verkkosaaressa ja Koivusaaressa.

Monissa muissa paikoissa, joissa rakennusliikkeiden myymien uusien asuntojen hinta ei poikkea juuri hitas-hinnoista, voitaisiin Sinnemäen mielestä siirtyä niin sanottu puolihitakseen.

Mallissa kaupunki asettaisi tontin saannin ehdoksi asunnon hinnalle ylärajan, mutta ei valvoisi jälleenmyyntiä.

Vihreiden valtuustoryhmä asettunee hitasin jatkamisen kannalle, Sinnemäki arvelee. Ja se ratkaisee. Eniten järjestelmä on saanut arvostelua vuosien varrella kokoomuksen piiristä, jossa osa olisi valmis luopumaan siitä.

Hitas on menettänyt asemaansa viime vuosina myös asuntopoliittisena välineenä, koska sen osuus valmistuneista asunnoista on pudonnut alimmillaan alle viiteen prosenttiin.

Tänä vuonnakin valmistuu vain alle 200 hitasta, rakenteilla tosin on yli 750 asuntoa.

Uutena mahdollisuutena Sinnemäki näkee ryhmärakennuttamisen. ”Siinä on samoja tavoitteita kuin hitas-järjestelmässä, mutta se vaatii tietysti paljon aktiivisuutta.”

Se, saadaanko Helsingin asuntotuotannon vuotuista määrää kasvatettua 5 500 asunnosta, riippuu hänen mielestään siitä, onko valtio halukas vauhdittamaan seudun liikennehankkeita.

”Jos hilaamme tavoitteen 6 250 asuntoon, se vaatii valtion riittävää osallistumista rahoitukseen.”

Sinnemäki uskoo, että Helsingin seudun kuntien ja valtion maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusneuvotteluista saadaan hyviä tuloksia kevättalvella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat