Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Home syö Suomenlinnan idylliä – asukkaiden mukaan hoitokunta vähättelee kosteusvaurioita

Suomenlinnan hoitokunta kiistää syytökset.

Kaupunki
 
Suomenlinna painii homeen kanssa
Suomenlinna painii homeen kanssa
Suomenlinnan asukkaat sanovat useiden saaren asuntojen kärsivän kosteusongelmista. Minna Koivikon lapsi sairastui homeisen asunnon takia astmaan vajaat kymmenen vuotta sitten. "Asiaa ei ratkaise se, että asukkaat vaihtuvat. Nämä asunnot pitää saada kuntoon", hän sanoo. Toimittaja: Joonas Laitinen HS. Kuvaaja: Terhi Liimu HS ja Sami Kero HS. Grafiikka: Uolevi Holmberg HS. Leikkaus: Terhi Liimu HS. Musiikki: "Clear Waters" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Fakta

Hoitokunta suojaa Unescon maailmanperintökohdetta

 Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Suomenlinnan hoitokunta suojelee Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 valittua linnoitusta.

 Hoitokunta hallinnoi myös noin 330 asuntoa. Asunnot ovat valtion omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Saarella on kaikkiaan yli 350 asuntoa ja noin 800 asukasta.

 Vuonna 2014 asuntoja oli esimerkiksi kosteusvaurion tai muun korjauksen takia tyhjillään 33 asuntoa. Keskimäärin asunnon tyhjillään oloaika oli hieman yli puoli vuotta.

 Aiemmin asukkaat valittiin erillisen valintamenettelyn kautta, nykyisin asunnot arvotaan.

Suomenlinna

Kuvittele lapsellesi 20 korvatulehdusta ja 20 keuhkoputken tulehdusta ennen lapsen toista ikävuotta. Suomenlinnassa asuvan Sarin ei tarvinnut kuvitella, sillä kyseiset sairaudet olivat hänen lapsellaan todellisuutta parikymmentä vuotta sitten.

”Hän oli kolmen viikon ikäisenä ensimmäistä kertaa Auroran sairaalan infektio-osastolla”, Sari kertoo. ”Lääkärit sanoivat, etteivät ole koskaan nähneet näin infektoitunutta lasta.”

Sari uskoo, että hänen lapsensa sairastutti Suomenlinnassa kirkon lähistöllä sijaitseva asunto. Sari epäilee asunnon kärsineen homevaurioista, mutta näyttöä tästä ei ole.

Sarin kokemukset ovat äärimmäisiä, mutta samojen vaikeuksien kanssa ovat kamppailleet monet muutkin.

HS:n haastattelemien suomenlinnalaisten kertomusten mukaan useat saaren asunnoista kärsivät kosteusvaurioista. Harva haluaa puhua asiasta nimellään, sillä ihmiset pelkäävät, että se vaikeuttaa asioiden hoitamista saaren tiiviissä yhteisössä.

Meriarkeologina työskentelevä Minna Koivikko ei pelkää. Hänen mielestään asia pitää nostaa kunnolla esiin.

”Vanhempana ei isompaa mokaa voi tehdä kuin sen, että on tietämättään saattanut lapsensa terveyden vaaraan”, Koivikko sanoo.

Terhi Liimu / HS
Suomenlinnassa asuvan Minna Koivikon lapsi sairastui astmaan heidän kotinsa homeongelman takia. Koivikko arvioi kosteusongelmien olevan saaren asunnoissa yleisiä. Koivikon perheen nykyisessä kodissa ei ole kosteusongelmaa.
Suomenlinnassa asuvan Minna Koivikon lapsi sairastui astmaan heidän kotinsa homeongelman takia. Koivikko arvioi kosteusongelmien olevan saaren asunnoissa yleisiä. Koivikon perheen nykyisessä kodissa ei ole kosteusongelmaa.

Koivikon lapsen ongelmat alkoivat vuonna 2004, kun he asuivat Kustaanmiekassa sijaitsevassa puutalossa. Perhe ryhtyi ravaamaan allergialääkärillä lapsen astman takia. Tutkimusten jälkeen lääkäri arveli, että sairauden täytyy johtua perheen kotitalosta.

Koivikko ei tätä uskonut. Hän luotti saaren asuntoja hallinnoivaan Suomenlinnan hoitokuntaan pätevänä korjausrakentajana.

Puoli vuotta myöhemmin hän kuitenkin pyysi hoitokuntaa selvittämään, kärsiikö asunto kosteusvaurioista.

Seurasi vuosia kestänyt prosessi, joka päättyi vuonna 2007 tylyyn löytöön: asunto oli remontoitu pahasti pieleen. Betonipohjan päälle oli jäänyt kellumaan vettä, jonka seurauksena asunnon alle oli kasvanut homekasvustoa.

”Suomenlinnan hoitokunnan asenne oli aluksi vähättelevä. Rakennuksessa oli vakavia kosteusvaurioita, joita korjattiin ensin liian kevyesti. Se johti myöhemmin koko talopohjan vuosia kestäneeseen remonttiin”, Koivikko sanoo.

Vastaavia kokemuksia löytyy myös lähiajoilta. HS:n haastattelemat suomenlinnalaiset sanovat, ettei hoitokunta ota asukkkaiden kokemuksia vakavasti.

”Laitoimme sähköpostia isännöitsijälle ja vastaavalle arkkitehdille, että epäilemme kosteusongelmaa ja ettei asunto ole asumiseen sopiva. Yhteydenottoihin ei vastattu. Asialle tapahtui jotain vasta, kun sain isännöitsijän kiinni ja aloin itkeä puhelimessa”, kertoo Suomenlinnassa asuva nainen.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen, sillä hänen perheensä asuu paraikaa väistötiloissa ja odottaa paluuta asuntoonsa.

Paikallisia saaren tilanne on puhuttanut pitkään.

Esimerkiksi HS julkaisi maaliskuussa poikkeuksellisesti nimettömänä julkaistun mielipidekirjoituksen, jonka mukaan kosteusongelmat ovat yleisiä saaren asunnoissa. Kirjoittaja syytti hoitokuntaa välinpitämättömyydestä.

”Suomenlinnan hoitokunta, valtion virasto, kierrättää näitä tiuhan asukasvaihdon asuntoja härskisti asukkaalta toiselle.”

”Homevaurioiden vuoksi tyhjiksi jääneitä asuntoja korjataan pintapuolisesti ja pannaan sopivan ajan jälkeen taas jakoon.”

Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ulla Räihä kiistää välinpitämättömyyssyytökset.

”Joskus ongelmien syyn selvittäminen kestää, ja joskus remontit venyvät. Täytyy sanoa, että sellaista meillä tapahtuu, mutta asiaan suhtaudutaan ihan varmasti vakavasti.”

Suomenlinnan restaurointijohtaja Heikki Lahdenmäki kertoo, että heillä on tehty viimeisen kahden vuoden sisään noin kymmenen asuntoremonttia, joiden syynä on ollut kosteusvaurio tai sisäilmaongelma.

”Emme halua pelleillä asukkaiden terveyden kanssa. Kaikki kosteusvaurioepäilyt tutkitaan”, Lahdenmäki sanoo.

Sami Kero / HS
HS:n haastattelemien suomenlinnalaisten kertomusten mukaan useat saaren asunnoista kärsivät kosteusvaurioista.
HS:n haastattelemien suomenlinnalaisten kertomusten mukaan useat saaren asunnoista kärsivät kosteusvaurioista.

Ongelmista huolimatta Suomenlinna on haluttu asuinkohde. Esimerkiksi tammi–kesäkuussa Suomenlinnasta on vapautunut yhteensä 14 asuntoa. Asuntoihin on jätetty yli 2 450 hakemusta. Yhtä asuntoa kohti on siis jätetty 175 hakemusta.

Koivikko kehottaa saarelle haluavia miettimään, ovatko he valmiita ottamaan riskin huonosta sisäilmasta.

Koivikon perheen nykyisessä asunnossa ei ole sisäilmaongelmia. Minna Koivikko on kiitollinen siitä.

Jutun alussa esitelty Sari ei ole ollut yhtä onnekas. Hän on asunut saarella 30 vuotta viidessä eri asunnossa.

”Niistä ainoastaan kaksi ovat olleet sellaisia, joissa oireet eivät ole äityneet pahaksi.”

Oireita riittää nykyisessäkin asunnossa: punoittavat silmät, jatkuvaa ihottumaa, flunssaa ja karhea kurkku. Sarin oikea nimi ei ole Sari. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Miksi et vain muuta pois?

”Hyvä kysymys, olen minä sitä miettinytkin. Pelkään, että jos lähden pois, ongelma vain siirretään seuraavalle asukkaalle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat