Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Asuntohinnat kuriin sääntömuutoksin

Kaupunki
 
Seppo Solmela
Helsingissä uusia asuinalueita rakennetaan parhaillaan Jätkäsaaren ja Kalasataman lisäksi muun muassa Keski-Pasilaan.
Helsingissä uusia asuinalueita rakennetaan parhaillaan Jätkäsaaren ja Kalasataman lisäksi muun muassa Keski-Pasilaan. Kuva: Seppo Solmela
Kuka?

Elias Oikarinen

 Turun kauppakorkeakoulun tohtori Elias Oikarinen sai yli 400 000 euroa Suomen Akatemialta asuntomarkkinoiden dynamiikan tutkimukseen vuosiksi 2013 - 2018.

 Tutkimushankkeessa selvitetään asumisen verokohtelun vaikutuksia markkinoilla ja suomalaistyyppisen nettihuutokaupan toimivuutta.

 Muita tutkimuksen aiheita ovat muun muassa energiatehokkuuden vaikutus asunnon hintaan.

 Tutkijat selvittävät myös mahdollisuuksia havaita kupla asuntomarkkinoilla.

Helsinki pystyisi vähentämään asuntojen hinnan nousua, jos se höllentäisi rakennussuojelua, esteettömyysvaatimuksia ja asemakaavojen tiukkoja määräyksiä.

Näin pääkaupungin toimintatapoja pöllyttää Suomen Akatemian akatemiatutkija Elias Oikarinen. Hän ravistelee myös Espoota sen maapolitiikasta.

Oikarisen tutkimus asuntotarjonnan hintajoustosta julkaistiin tuoreessa Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa. Siinä hän on verrannut asuntojen tarjonnan kykyä sopeutua kasvavaan kysyntään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla sekä muutamissa muissa kaupungeissa.

Asuntotarjontaa voitaisiin muuttaa joustavammaksi monin tavoin. ”Pitäisi pohtia entistä tarkemmin, tarvitaanko näin tiukkoja suojelumääräyksiä”, Oikarinen sanoo.

Rakennuskustannuksia kasvattaviin määräyksiin on Oikarisen mielestä puututtava. Tällaisia ovat ehdottomat esteettömyysvaatimukset ja autopaikkamääräykset Helsingissä.

”Jos uusissa kerrostaloissa olisi vain osa esteettömiä asuntoja, se riittäisi omalta osaltaan pitämään hintoja kurissa. Onhan se järjetöntä, että 20 neliön yksiön esteetön kylpyhuone nielee pahimmillaan kuusi neliötä.”

Vain pieni osa esteettömistä omistusasunnoista on lopulta huonosti liikkuvien käytössä. ”Tässä on kohtaanto-ongelma.”

Myös tiukat autopaikkamääräykset, joita Helsinki tosin on höllentämässä, saavat sapiskaa.

”Ihmisiä holhotaan eikä anneta heidän itsensä päättää. Jos autoton ei halua maksaa autopaikasta, hänet nykyisellään usein pakotetaan siihen. Urbaani elämäntapa yleistyy, eikä siihen kuulu yksityisauton omistaminen niin kuin aiemmin.”

Jos kaavoitusta ei saada joustavammaksi, ja väki muuttaa pääkaupunkiseudulle, asuntotarjonnan hintajousto pienenee. Se on omiaan kasvattaman asumiskustannuksia.

Pitemmän päälle se pienentää asumisväljyyttä niin kuin Helsingissä on jo käynyt.

”Pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset kasvavat muita kasvukeskuksia nopeammin. Jos asuinalueet ovat viihtyisiä ja liikenteeltään edullisia, ihmiset tuntuvat hyväksyvän korkeat asumiskustannukset”, Oikarinen myöntää.

Jos asumiskustannusten nousua halutaan hillitä silloin, kun asuntojen kysyntä kasvaa, Oikarisen mukaan kaikenlaista byrokratiaa pitäisi välttää. Asemakaavojen pitäisi olla sopivasti suurpiirteisiä.

Helsingissä ja Espoossa kaupungin laajenemista rajoittaa meri. ”Sillehän ei voi mitään.”

Espoolla taas olisi Oikarisen mielestä syytä terävöittää maapolitiikkaansa. Hän kehottaa espoolaisia päättäjiä ottamaan mallia kasvavasta Oulusta, jossa tehokkaalla maapolitiikka asumiskustannukset on onnistuttu pitämään aisoissa.

Yksityiset maanomistajat myyvät kaavoittamatonta maataan Oululle, sillä kaupunki tekee asemakaavoja etupäässä vain omistamilleen maille. Näin kaavoituksen suurin hyöty menee veronmaksajille.

Espoossa on paljon tyhjiä, jo valmiiksi kaavoitettuja asuntotontteja, joiden omistajat odottavat vain hintojen nousua.

”Korottamalla rakentamattomien tonttien kiinteistöveroa heitä voisi työntää liikkeelle myymään tai rakennuttamaan tonttinsa.”, tutkija neuvoo.

Kun tontteja on runsaasti tarjolla, niiden hinnat pysyvät paremmin kurissa, ja rakennusliikkeillä on paremmat mahdollisuudet rakentaa enemmän.

Valituksiin liittyvien sääntöjen purkua hän myös kannattaa. Sama tavoitehan on myös maan hallituksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat