Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piparista syntyy vastaanottokeskuskin

Kaupunki
 
Sirkka Laitinen
Kilpailutalon edustalla asukkaat kävelevät kohti ruokailutilaa.
Kilpailutalon edustalla asukkaat kävelevät kohti ruokailutilaa. Kuva: Sirkka Laitinen

Helsingin Koskelan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat ja vapaaehtoistyöntekijät ovat osallistuneet HS:n Helsinki-piparikisaan. Kilpailutyö esittää Koskelan vastaanottokeskuksen rakennusta.

”Haluamme työllämme tuoda esiin vastaanottokeskuksessa tapahtuvaa myönteistä toimintaa”, kertoo talon rakentamiseen osallistunut vapaaehtoinen, kuvaamataidon opettaja Sirkka Laitinen.

Tarkoitus on myös tehdä Koskelan keskusta tutuksi helsinkiläisille, ja tutustuttaa turvapaikanhakijat suomalaiseen kulttuuriin.

”Keskuksen asukkaat osallistuivat piparitalon tekoon todella innokkaasti, vaikka jotkut ihmettelivätkin, miksi emme valinneet aiheeksi kauniimpaa rakennusta”, Laitinen nauraa.

”Heidän mielestään jokin Helsingin historiallisista rakennuksista olisi sopinut malliksi paremmin.”

HS ei kielimuuriongelmista johtuen pystynyt haastattelemaan talon tekoon osallistuneita turvapaikanhakijoita.

Idea piparitalon tekoon tuli keskuksen seinämaalausryhmältä, joka toimii vapaaehtoisvoimin.

Ryhmä on koko syksyn ehostanut keskuksen oleskelutiloja. Piparitalon tekoon löytyi ammattilaiskäsiä, sillä ryhmään kuuluu esimerkiksi arkkitehti ja kotitalousopettaja. Lisäksi turvapaikanhakijoista talon tekoon osallistui taiteilija ja sisustussuunnittelija.

Valmis piparitalo kuvaa Koskelan vastaanottokeskuksen rakennusta, jonka edessä seisoo rivi piparihahmoja. Mitä hahmot symboloivat?

”He kuvaavat keskuksen asukkaita, jotka ovat kävelemässä ruokailutilaan. Ruokailu on päivän kohokohta”, Laitinen kertoo.

Piparitalon tekemisessä oli omat haasteensa, sillä Koskelan keskuksessa ei vielä ole uunia. Seinät paistettiinkin siksi muualla, ja vain kokoaminen ja koristelu tehtiin paikan päällä.

”Haasteista huolimatta Koskelan keskus on toiminut hyvin”, Laitinen kiittelee.

Kaikki piparkakkutaloa rakentaneet turvapaikanhakijat ovat miehiä, sillä Koskelassa ei ole perheitä lainkaan.

”Kun saimme talon vihdoin valmiiksi eilen sunnuntaina hurraahuutojen saattelemana, ulkona alkoi sataa kaunista räntää, helsinkiläistä lunta”, Laitinen kuvailee.

”Koskelan keskuksen asukkaat juoksivat heti ulos ihmettelemään. Kyllä lumentuloa on todella odotettu.”

HS:n piparkakkukilpailuun voi osallistua torstaihin 17. joulukuuta kello 9 asti. Kilpailussa etsitään hienointa Helsinki-piparia.

Taiteile piparitaikinasta pala Helsinkiä, ota siitä kuva ja lähetä se HS:lle. Kuvan voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai postaamalla sen Instagramiin #HSpipari-tunnisteella.

Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä kymmenestä finalistista HS.fi:ssä ennen joulua. Viime vuonna finaalissa annettiin lähes 21 000 ääntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat