Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä helsinkiläisopettajat haluavat uskonnot ja ET:n yhteen – miksi?

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Ritva Hujanen (vas.), Eeva Suhonen ja kuvasta puuttuva kolmas kollega tapasivat usein yliopiston kirjaston kahvilassa, kun he miettivät miten he alkaisivat aloitettaan ajaa.
Ritva Hujanen (vas.), Eeva Suhonen ja kuvasta puuttuva kolmas kollega tapasivat usein yliopiston kirjaston kahvilassa, kun he miettivät miten he alkaisivat aloitettaan ajaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Tästä on kyse

Helsinki uskonnon opetuksessa poikkeus

 Uskonnon opetus ei ole kouluissa ollut tunnustuksellista 2000-luvun alun jälkeen. Opetussuunnitelmassa tavoitteet eroavat eri uskontojen ja ET:n kohdalla.

 Helsingin seudulla tilanne poikkeaa koko maasta. Helsingin peruskouluissa vain 68 prosenttia oppilaista käy evankelis-luterilaisen uskonnon tunnilta. ET:n osuus on liki 17 prosenttia, islamin kahdeksan ja ortodoksisuuden lähes neljä. Pienempiä ryhmiä on lukuisia.

 Koko maassa 92 prosenttia lapsista on evankelis-luterilaisia koulussa. ET-tunneilla käy vain kolme prosenttia, muiden uskontojen eli jopa islamin ja ortodoksisuuden opetus on harvinaista.

Uskonnot ja elämänkatsomustieto pois kouluista – tilalle kaikille yhteinen katsomusaine.

Siinä tiivistettynä kolmen helsinkiläisopettajan ajaman kansalaisaloitteen sisältö. Mikä saa kolme tavallista luokanopettajaa aloittamaan poliittisen kampanjan?

”Yhdenvertaisuus”, sanoo eläkkeelle hiljattain jäänyt opettaja Ritva Hujanen. Hänestä nykytapa järjestää tunnit erikseen syrjii. Se ei käy. Uskonnon pitäisi koulussa olla yksityisasia.

”Opettajana näen, miltä se lapsesta tuntuu”, sanoo Eeva Suhonen. Lapsi ei yleensä halua erottua joukosta, tulla lähetetyksi muualle kuin suurin osa luokkakavereista. Siksi Suhonen, Hujanen ja Teemu Salo alkoivat jutella opettajanhuoneessa, että jotain pitäisi tehdä.

Kolmikon ajatukset ovat ajankohtaisia muutenkin kuin heidän oman kansalaisaloitteensa vuoksi. Eduskunta pui parhaillaan Eeva-Johanna Elorannan (sd) suunnilleen samaan tähtäävää aloitetta. Kevyempi myllerrys katsomusaineiden tunneilla on jo käynnissä, sillä entistä useammassa koulussa yhdistellään ryhmiä osalla uskontojen ja ET:n tunneista Helsingin Kulosaaren malliin.

Yksi syy aloitteelle on toive saada opettaa asioita mielekkäinä kokonaisuuksina. Luokanopettajille tämä on arkea, mutta yläluokillakin kasvaa tarve keskittyä ilmiöihin yksittäisten aineiden sijasta.

”Jos puhun suomalaisten muinaisuskonnoista, luonteva paikka tälle on puhua siitä samalla kuin historiasta”, Hujanen selventää.

Suhonen lisää, että erityisesti tämä häiritsee, kun käsitellään etiikkaa. Katsomusaineen tunnilla olisi hyvä miettiä vaikka sosiaalisia taitoja, kiusaamisen ehkäisemistä ja anteeksi pyytämistä.

”Ne ovat luokan yhteisiä asioita. Minkä viestin se antaa, että osa luokasta on poissa?” hän kysyy.

Helsingissä mahdollisuuksia valita sentään on, vaikka luokkatoverien kirkkoretken ajaksi saatetaankin tarjota videon katselua naapuriluokassa tai muuta vähällä vaivalla järjestettyä puuhastelua. Pikkupaikkakunnilla harvinaisten uskontojen ryhmiä ei välttämättä synny ja erottelu on räikeämpää.

Oikeastaan enemmistökään ei voi itse valita. Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluva lapsi ei voi vaihtaa ryhmää siksi, että hän haluaa tietää parhaan kaverinsa islaminuskosta lisää.

Kolmikosta ei riitä, että yhteisiä tunteja lisätään. He eivät usko, että uskonnonopetus olisi oikeasti tunnustuksetonta, vaikka paperilla se sellaista onkin.

”Moni opettaja joutuu tässä papin tehtävään vastoin tahtoaan”, Suhonen arvioi. Nykyopetus on hänestä yhteen uskontoon kasvattavaa ihan rakenteensa vuoksi, riippumatta sisällöstä tai opetustavasta.

Katsomusaloitteessa on runsaat 10 000 allekirjoitusta. Helmikuuhun mennessä pitäisi siis saada lähes 40 000 lisää, jotta se etenisi eduskuntaan.

Aloite jakaa mielipiteitä. Osa pienten uskontojen edustajista pelkää jäävänsä jalkoihin. Aloitetta on epäilty sekä uskovaisten salaliitoksi että ateistien yritykseksi ajaa uskonnot pois.

”Emme me uskontoja halua koulusta hävittää, vaan tuoda ne samalle viivalle”, Suhonen sanoo.

Jos käydään kirkossa retkellä, niin miksei moskeijassa myös. Tunnustuksellista opetustakin voi olla, kunhan se on kerhotoimintaa kouluajan ulkopuolella.

Opettajat haluavat muuttaa lakia nyt, sen jälkeen on vuosia aikaa miettiä opetussuunnitelmaa. Hujanen sanoo, että siinä työssä ollaan jo nykyisin pitkällä. Vain suuri periaate pohjalla on väärä ja se voi myöhemmin muuttua käytännön syistä.

Opetussuunnitelmia on jo 13 uskonnolle ja ET:lle. Listalla on vain yksi islam, vaikka islamin suuntia on lukuisia. Tai yksi evankelis-luterilaisuus, vaikka herätysliikkeitä riittää.

Mihin opettajat itse sitten uskovat tai eivät usko? He eivät kerro.

”Opettajan tausta ei saa vaikuttaa. Juuri siitä tässä on kyse”, sanoo Hujanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat