Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulosaaren malliin ollaan tyytyväisiä, Espoo pohtii yhteisiä tunteja

Kaupunki
 

Espoo pohtii tällä viikolla, antaako se kouluilleen nykyistä vapaammat kädet järjestää uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetusta.

Oppiaineita ei yhdistetä kokonaan. Ryhmät voivat kuitenkin toimia yhdessä joustavasti silloin, kun tunneilla käsitellään kaikille kuuluvia asioita.

Siis esimerkiksi: etiikkaa voidaan miettiä koko luokan voimin, oman uskonnon pyhää kirjaa oppiaineen mukaan jaetussa ryhmässä. Rehtorit päättävät miten toimitaan eli kaikkialle yhteisopetusta ei tule, vaikka opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta opetussuunnitelman tältä osin keskiviikkona hyväksyisikin.

Helsingissä kaikkia kouluja koskevia muutoksia ei ole suunniteltu. Kulosaaren yhteiskoulussa sen sijaan toimii edelleen malli, jossa yläluokkien oppilaat suorittavat osan katsomusaineiden tunneista samassa porukassa. Rehtorin mukaan palaute ja kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia.

Aluehallintovirasto linjasi jo, että yksityiskoulun kehittämä malli ei riko lakia. Helsingissä samaa on jo kokeiltu toisessakin yksityiskoulussa Munkkiniemessä, uusia kokeiluja on ympäri Suomea.

Espoon päätökset liittyvät ensi syksynä voimaan tulevaan uuteen opetussuunnitelmaan, jonka paikallisesti päätettävistä osista väännetään kaikissa kunnissa.

Valtakunnallisesti uskontojen ja ET:n tavoitteet luetellaan yhä erikseen, mutta ne ottavat varovaisen askelen toisiaan kohti. Selkein muutos liittyy siihen, että oppilaalle vieraita kulttuureita ja katsomuksia käsitellään jo alaluokilla.

Ero näkyy tosin sanavalinnoissa, näin esimerkiksi 1.–2. luokilla uskonnossa: ”Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaan kouluyhteisön sekä lähiympäristön uskonnot ja niiden keskeiset tavat ja juhlat. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon myös uskonnottomuus.” Vastaava kohta ET:n tunnilla kuuluu näin: ”Pohditaan erilaisia tapoja elää ja ajatella. Tutkitaan erilaisia elämäntapoja liittyen erityisesti oppilaan omaan koti- ja kulttuuritaustaan.”

Yksi opetussuunnitelman isoista teemoista on oppiminen kriittiseksi ajattelijaksi. Uskonnonkin kohdalla on aiempaa selvemmin sanottu, että mieti itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat