Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko ja Lidl selvittävät tarvetta myymäläkohtaisesti

Kauppojen aukiolon vapauttaminen alkoi heti: Helsingin seudun Prismat vastedes auki lähes keskiyöhön

Kaupunki
 
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
Helsingin ydinkeskustassa tiistaina asioineet kaupunkilaiset ilahtuivat kovasti uutisesta, jonka mukaan ruokamarket alkaa palvella yötä päivää. Henkilökunta on jo tottunut yövuoroihin. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS
Fakta

Kauppojen aukiolo vapautuu

Eduskunta hyväksyi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen tiistaina äänin 145-31

Laki vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Samalla poistetaan tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

Kauppakeskuksessa ja myymäläkeskittymissä toimivilla pienyrittäjillä on kuitenkin vastedeskin oikeus yhteen vapaapäivään viikossa.

Lait tulevat voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ne on vahvistettu. Tämä tapahtuu vuodenvaihteessa tai viimeistään helmikuun alussa.

Helsingin seudulla toimiva HOK-Elanto aikoo pitää alueensa 12 Prismaa vastedes auki maanantaista lauantaihin kello 7–23 ja sunnuntaisin kello 10–23. S-marketit ovat auki kello 22 asti. Lisäksi Helsingin Sokoksen ja Pohjois-Tapiolan S-marketit ovat auki kellon ympäri.

HOK-Elannon mukaan uudet aukioloajat otetaan käyttöön heti kun laki astuu voimaan eli vuodenvaihteessa tai viimeistään helmikuun alussa.

Pidennetyt aukiolot ovat aluksi kokeilu, jonka jatkon ratkaisevat HOK-Elannon varatoimitusjohtajan Veli-Matti Liimataisen mukaan asiakkaiden liikkeet.

”Olemme sen mukaan valmiita tarvittaessa supistamaan ja lisäämään aukioloja. Sellaista ei varmastikaan tule olemaan, että kaikki myymälät olisivat auki 24/7.”

Liimatainen ei usko, että S-marketteihin ja Prismoihin alkaisi heti kovin kummoista ryntäystä.

”Ei tämä hetkessä heivahda, vaan muutos vie kuukausia. Todennäköisesti aukiolo alkaa lyödä läpi ensi kesänä, kun on valoisaa, kaupunkitapahtumia ja ihmisiä liikkeellä”, Liimatainen sanoo.

Kesko ja Lidl selvittävät tarvetta aukioloaikojen laajentamiselle myymäläkohtaisesti. Mitään kaikkia kauppoja sitovaa yhteispäätöstä ei siis tehdä.

”Erot ovat paikkakuntien sisälläkin huikean suuria sen suhteen, milloin kuluttajat kauppaa tarvitsevat. Emme rupea Helsingistä käsin sanelemaan, milloin Lapissa ovat K-kaupat auki”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

”Näemme tämän vastuullisena asiana myös henkilökuntaa kohtaan. Ei ole järkevää pitää kauppaa auki, jos kaupan palveluille ei ole kysyntää.”

Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen korosti myös kustannusnäkökulmaa.

”Ei ole tarkoitus lähteä ehdoin tahdoin lähteä pidentämään aukioloaikoja. Tämän täytyy korreloida todellisen tarpeen ja liikevaihdon kehityksen kanssa.”

Sekä Lidl että Kesko ennakoivat, että tarvetta on pidemmille aukioloajoilla on erityisesti pääkaupunkiseudulla ja ennen kaikkea viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Keskustan S-Marketin viereisessä Postitalossa toimivan K-Supermarketin kauppias Aki Luomanen ei ainakaan toistaiseksi aio justeerata liikkeensä aukioloaikoja. Nykyinen 7–22 riittää oikein hyvin.

”Tammikuun kylmillä ja pimeillä pakkasilla ei ole kello 22 jälkeen enää hirveästi kulkijoita, eikä meidän ole tarvinnut kaupan sulkeutuessa ajaa ihmisiä laumoittain ulos. Kevättä kohti tilanne saattaa tietenkin muuttua”, sanoo Luomanen.

”Sekä aukiolon alku- että loppupäässä asiakasvirrat eivät ole olleet enää kovin suuria. Tästä on meillä puolentoista vuoden empiirinen koe”, sanoo Luomanen.

Asiakkaiden vähyyden lisäksi häntä arveluttavat yöajan lieveilmiöt kuten myymälävarkaudet.

Alla olevasta listauksesta selviävät kaikki Suomen S-ketjun kauppojen muuttuneet aukioloajat. HS julkaisee tällä sivulla myös muiden ketjujen mahdolliset muutokset, jos ketjut niistä ilmoittavat.

Outi Pyhäranta / HS
HOK-Elanto aikoo pitää Helsingin alueen 12 Prismaa vastedes auki lähes keskiyöhön.
HOK-Elanto aikoo pitää Helsingin alueen 12 Prismaa vastedes auki lähes keskiyöhön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat