Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä syntyi riita palvelumaksuista – päätös tehdään sittenkin poliittisesti

Kaupunki
 
Terhi Liimu / HS
Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksut uhkaavat nousta Helsingissäkin 30 prosenttia. Kuva on Haartmanin sairaalan päivystyksestä.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksut uhkaavat nousta Helsingissäkin 30 prosenttia. Kuva on Haartmanin sairaalan päivystyksestä. Kuva: Terhi Liimu / HS

Helsingissä on syntynyt poliittinen kiista sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuista. Kaupunginhallituksessa kolme puoluetta eli vihreät, sdp ja vasemmistoliitto vaati maanantaina, että maksujen korotus tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Nyt näyttäisi, että näin myös käy.

Suomen hallitus linjasi marraskuussa, että enimmäismaksuja korotetaan kerralla 30 prosentilla vuodenvaihteessa. Kunnat päättävät itse, ottavatko ne korkeinta sallittua maksua palveluistaan.

Helsingissä on voimassa kaupunginhallituksen linjaus, jonka mukaan valtion säätämiä ylimpiä maksuja voidaan periä ilman erillistä poliittista päätöstä. Tavallisesti vuotuiset korotukset ovat olleet kuitenkin vain indeksikorotuksia eli esimerkiksi nyt reilun kahden prosentin luokkaa.

Toisin kuin monissa muissa kunnissa, käynti terveyskeskuksessa ei maksa helsinkiläiselle mitään. Korotus koskisi sen sijaan esimerkiksi kotihoidon, hammashoidon ja kuntoutuksen hintaa asiakkaalle.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) lupaa, että asiaa käsitellään uudelleen kaupunginhallituksen tammikuun ensimmäisessä kokouksessa. On kuitenkin vielä epävarmaa, tuleeko asia silloin jo kaupunginhallituksen päätettäväksi vai keskustellaanko siitä vain taas.

”Nyt täytyy ensin selvittää tilanne ja mitä vaihtoehtoja meillä tässä on”, Räty sanoo. On mahdollista, että myös terveyskeskusmaksun poisto nousee uudelleen keskusteluun.

Sdp on pitänyt korotusta kohtuuttomana, koska hintojen nousu osuisi pahiten kaikkein köyhimpiin ja sairaimpiin sekä jyrkentäisi terveyseroja.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) nosti siksi palvelumaksut laajemmin esiin tiistaina, kun lautakunnassa käsiteltiin erikseen palveluasumiseen ja päivätoimintaan liittyviä maksuja. Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa tämän esityksen valmisteltavaksi, mikä myöhemmin voi tuoda maksut laajemmin myös kaupunginhallituksen eteen.

”Noin kolmasosa helsinkiläisistä eläkeläisistä saa noin tuhat euroa kuukaudessa. Näillä tuloilla kymmenen – kolmenkymmenen euron korotus per kerta johonkin maksuun on iso juttu”, Anttila perustelee.

”Tämä on niin ison kokoluokan asia, että ehdottomasti pitää tuoda poliittiseen päätöksentekoon”, sanoo myös vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo. Hänen mukaansa esimerkiksi Tampereella näin tehdään, vaikka sielläkin on pitkälti Helsinkiä vastaava linjaus vuotuisista korotuksista.

Vihreissäkin ajatellaan, että automaatilla päätöstä ei saa tehdä.

”Haluamme kuulla ensin tarkasti, mitä vaikutuksia tällä olisi. Tämä ei kohdistu tasaisesti kaikkiin helsinkiläisiin”, ryhmäpuheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Vantaalla asiakasmaksuja käsiteltiin myös tiistaina. Siellä esitetään 30 prosentin korotusta, mutta asia jäi toistaiseksi pöydälle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuusto sen sijaan harkitsee korotusta vain indeksin pohjalta tällä viikolla.

Kolmenkymmenen prosentin korotus tarkoittaa esimerkiksi, että hammaslääkärin perusmaksu nousee reilusta kymmenestä eurosta kolmeentoista euroon tai sairaalan poliklinikkakäynti 32 eurosta lähelle 42 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat