Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valepoliisit vieneet rahaa yli 80-vuotiailta Helsingissä – ovat käyneet uhrien kotona

Kaupunki
 

Helsingin poliisi varoittaa iäkkäitä ihmisiä huijaavista valepoliiseista. Parin viime viikon aikana virkavallan tietoon on tullut pari, kolme huijaustapausta Helsingissä.

Uhrit ovat olleet yli 80-vuotiaita.

”Tämä on aika ajoin toistuva homma. Se päättyy aina, kun tekijät ovat saaneet tarpeeksi rahaa tai poliisi saa heidät kiinni”, kertoo rikoskomisario Petri Juvonen.

”Joskus olemme pystyneet sanomaan heti, kuka on ollut tekijänä, mutta nyt siitä ei ole tietoa.”

Vastaavanlaisia tapauksia on esiintynyt aiemmin eri puolilla Suomea.

Huijaukset ovat olleet poliisin mukaan kahdentyyppisiä.

Soittohuijauksissa huijarit ovat nähneet uhrin nostavan rahaa pankkiautomaatista. He ovat soittaneet uhrille poliiseina esiintyen ja yrittäneet saada hänet antamaan pankkitunnuksensa esimerkiksi väittämällä, että pankkiautomaatissa on ollut kopiointilaite tai väärennettyä rahaa.

”Pankkitunnuksia saatetaan kysyä suoraan puhelimessa tai sitten ehdotetaan, että poliisi tulee kotiin tutkimuksia varten”, Juvonen kertoo.

Asunnolle tullut henkilö on pyytänyt uhrilta pankkikorttia ja tunnuslukua näyttämättä hänelle poliisin virkamerkkiä. Samalla valepoliisi on voinut ottaa uhrilta käteistä rahaa ”valokuvaamista tai tutkimuksia” varten.

Toisentyyppisissä tapauksissa huijarit ovat saapuneet poliiseina esiintyen asunnon ovelle ja udelleet arvo-omaisuudesta. Tällöinkään he eivät ole esittäneet poliisin virkamerkkiä.

Huijarit ovat voineet valehdella uhrille, että hänen tietojaan on löytynyt rikollisryhmän hallusta tai niitä on käytetty muuten väärin. Joissakin tapauksissa uhrille on kerrottu, että hänen pankkikorttinsa on kopioitu.

Valepoliisit ovat vieneet asunnosta lompakon, pankkikortin tai rahaa joko salaa tai valehtelemalla, että niitä tutkitaan ja valokuvataan. He ovat myös pyytäneet pankkitunnuksia.

Juvonen muistuttaa, ettei poliisi kysy koskaan pankkitunnuksia tai pin-koodeja. Poliisi ei myöskään koodaa kortteja, laita niihin turvajärjestelmiä eikä tule asunnolle kuvaamaan arvoesineitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat