Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olet suomalainen, ota huivi pois!” – Suomen muslimit kokevat yhä rajummin syrjintää

Kaupunki
 
Muslimit kertovat: "Rasismia on niin paljon, että siitä voisi tehdä kirjan"
Muslimit kertovat: "Rasismia on niin paljon, että siitä voisi tehdä kirjan"
Tuore selvitys muslimien kohtaamasta syrjinnästä Suomessa on kylmää luettavaa. HSTV tapasi helsinkiläisiä muslimeja, jotka kertovat arjessaan kohtaamista ongelmista. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu, musiikki: Pestilenza / Freesound.org.
Fakta

Syponur on tutkimus radikalismin syistä

  Syponur-hanke on ensimmäinen varsinainen tutkimus väkivaltaisen radikalismin taustoista ja esiintymisestä Suomessa.

  Lyhenne tulee sanoista syrjäytyminen, polarisaatio, nuoriso ja [väkivaltainen] radikalisoituminen.

  Tutkimus on tehty muun muassa haastattelemalla Lähi-itään lähteneiden läheisiä anonyymisti.

  Syponur-hankkeen väliraportti julkistettiin tiistaina Helsingissä.

Tiedättekö mitä ovat hijab, djilbaab tai abaya?

Ne ovat suomalaistenkin musliminaisten käyttämiä asusteita. Monet ovat kuitenkin alkaneet epäröidä niiden käyttöä, koska ne herättävät niin paljon hämmennystä, epäluuloja ja vihaa.

Esimerkiksi monet muslimilapset eivät halua kauppaan äitinsä kanssa, koska jonossa on aina joku huutelija. Tai julkiseen liikenteeseen, jossa katsekontakti kestää pitempään kuin satunnainen ohittaminen kadulla.

 

”Minun mielestäni ilmapiiri on tosi kireä nyt, minua katsotaan bussissa ja metrossa paljon pahemmin kuin silloin, kun aloin käyttää huivia puolitoista vuotta sitten”, suomalainen muslimi kertoo.

Asetelma on pahentunut parin kolmen viime vuoden aikana. Huono suunta alkoi 11. syyskuuta 2001 iskuista Yhdysvalloissa. Siitä lähtien islamofobia on levittäytynyt Yhdysvalloista Eurooppaan ja Pohjankin perukoille.

Isisin, tai Daeshin niin kuin organisaation arabiankielinen lyhenne kuuluu, viimeaikaiset julmuudet ovat entisestään pahentaneet tilannetta: muslimien uskonto islam samastetaan terrorismiin.

 

”Luuletko, että kukaan välittää meistä? - - Miksi kukaan haluaisi auttaa minua – muslimia ja maahanmuuttajaa, jonka lasta kaikki pitävät ainoastaan terroristina. Suru on valtava, silti meitä katsotaan vain pahalla”, eräs suomalainen muslimi kertoo.

 

”Olet suomalainen, ota huivi pois!” kantasuomalainen määrää kadulla musliminaista. Varoittelua on alkanut kuulua myös oman kulttuurin suunnasta: ”Minä käytin vuosi sitten abayaa - - Kesän jälkeen minun perheeni on pyytänyt, että ’älä käytä, sinut liitetään vaan radikaaleihin!’”

Nämä asiat käyvät ilmi tiistaina julkaistun Syponur-tutkimuksen väliraportista ”Syrjintä, polarisaatio ja väkivaltainen radikalisoituminen”. Tutkimuksen ovat tehneet Helsingin yliopiston tutkijat Karin Creutz, Juha Saarinen ja Marko Juntunen.

Juhani Niiranen / HS
Ali Nasserille huudeltiin, kun hän oli nuori. Iän myötä huutelu on vähentynyt. Nasser olisi valmis ajamaan rekkaa, bussia tai taksia, mutta harmittelee työnantajien aina sanovan ”ei-oota”.
Ali Nasserille huudeltiin, kun hän oli nuori. Iän myötä huutelu on vähentynyt. Nasser olisi valmis ajamaan rekkaa, bussia tai taksia, mutta harmittelee työnantajien aina sanovan ”ei-oota”.

Raportti on surullista luettavaa Suomesta. Raportin antaman kuvan mukaan muslimien elämä on käynyt täällä todella ankaraksi. Suurimpina syypäinä muslimeja kohtaan tunnettuun epäluuloon ja vihaan he itse pitävät tiettyjä poliitikkoja ja tiettyjä sivustoja, jotka suosion pyynnissään tietoisesti polarisoivat asetelmaa ja leimaavat muslimivähemmistön.

Epäluulojen levittäjät myös pelaavat väkivaltaisten radikaaliryhmien pussiin, niin väkivaltaisten muslimiradikaaliryhmien kuin väkivaltaisen äärioikeiston.

Muslimit kokevat epäoikeudenmukaisena ja vääränä, että heitä epäillään ja kohdellaan kuin rikollisia, vaikka todellisia rikollisia ovat esimerkiksi he, jotka uhkailevat turvapaikanhakijoita ja heittelevät polttopulloja näiden asumuksia kohti.

Tutkija Karin Creutz on haastatellut avainhenkilöiksi kutsumiaan muslimeja eri puolilla Suomea mutta etenkin pääkaupunkiseudulla. Heillä kaikilla on läheinen yhteys niihin ihmisiin, joiden epäillään lähteneen Lähi-idän konfliktialueille. Haastatellut ihmiset esiintyvät tutkimuksessa nimettöminä ja muullakin tavalla henkilöydeltään häivytettyinä, koska joutuisivat muuten vaikeuksiin.

Itse asiassa he kokevat olevansa jo nyt tarkkailun alaisia. Suojelupoliisi ei saa kovinkaan hyvää arvosanaa. Jotkut muslimeista on kutsuttu Supoon ”keskusteluihin”, jotka ovat tuntuneet kuulusteluilta, sillä erotuksella, ettei kuulusteltavalla ole lakimiestä mukanaan.

 

”Jos Supo soittaa kenelle vaan, niin ei kukaan kieltäydy, ei usko, että on varaa kieltäytyä. - - Heillä on hyvin tarkkaa tietoa. - - He häiritsevät muslimien elämää kunnolla. Olen ollut 8–9 kertaa keskusteluissa.”

Lähi-idän konfliktialueelle lähteneitä kutsutaan ”vierastaistelijoiksi”. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomesta on arvioitu lähteneen noin 70 henkilöä. Luku on noin 0,07 prosenttia Suomen muslimiyhteisöstä.

Juhani Niiranen / HS
”Kun olen menossa kouluun, ihmisillä on pakkomielle tuijottaa vaatetusta ja lukea päästä varpaisiin”, sanoo Hani Mohamed, joka asioi tiistaina Helsingin Puhoksessa. Hän oudoksuu käsitystä, että muslimit keskustelisivat alati terroriuutisista. ”Ei me mietitä niitä. Aivan kuin muutkin, pohdimme mitä tehdään koulun jälkeen tai mitä syödään illalla.”
”Kun olen menossa kouluun, ihmisillä on pakkomielle tuijottaa vaatetusta ja lukea päästä varpaisiin”, sanoo Hani Mohamed, joka asioi tiistaina Helsingin Puhoksessa. Hän oudoksuu käsitystä, että muslimit keskustelisivat alati terroriuutisista. ”Ei me mietitä niitä. Aivan kuin muutkin, pohdimme mitä tehdään koulun jälkeen tai mitä syödään illalla.”

Ikähaarukaltaan 18–50-vuotiaiden lähtijöiden suurin yksittäinen ryhmä ovat 21–25-vuotiaat. Jotkut ovat ottaneet puolisonsa ja lapsensa mukaan. Lapset on saatettu ottaa mukaan, koska vanhemmat eivät halua näiden kasvavan eriarvoisina yhteiskunnassa, jossa heitä ei pidetä suomalaisina.

Lähtijöitä saattaa olla enemmänkin, noin sata. Raportin mukaan kaikkia on virheellisesti epäilty ”vierastaistelijoiksi”. Monet ovat kuitenkin lähteneet esimerkiksi avustustyöntekijöiksi.

 

”Moni tyttö on myös lähtenyt täältä, sellaisiksi kuin Suomessa oli aikoinaan, lottia - - He ovat ikään kuin lähihoitajia, hoitaa siellä sairaita ja loukkaantuneita sotilaita. Nyt monia niistä kaduttaa. - - Isis ei enää ole mitä se oli silloin kun he lähtivät. - - Isis on muuttunut sairaaksi.”

 

Raporttiin haastateltujen muslimien läheisesti tuntemia lähtijöitä on 14. Heistä 13 on liittynyt Isisiin, ja kahden tiedetään kuolleen.

Entä väkivaltainen radikalisoituminen? Merkit etelämpää Euroopasta ovat pelottaneet myös Suomessa. Suomen muslimit ovat turhautuneita, kun väkivaltainen radikalismi uskonnollistetaan, siis liitetään islamiin, vaikka esimerkiksi taistelijaksi lähtijöiden taustat ja syyt ovat moninaiset eivätkä liity islamiin.

  ”Uskonnollisia piirteitä otetaan enemmän huomioon, vaikka pitäisi katsoa, syrjäytyykö nuori, onko hänellä ystäviä, onko hänellä tukiverkostoa, onko hänellä tekemistä.”

 

Tutkijoiden mukaan muslimit kokevat Suomen yhteiskunnallisen ilmapiirin vihamielisenä. Tämä nähdään keskeisimpänä syynä vierastaistelijaksi lähtöön. Islamofobia, terroristiksi leimaaminen, syrjintä ja kokemukset ulkopuolisuudesta sekä epäoikeudenmukaisuudesta ajavat muslimeja nurkkaan.

Lähtijöistä joillakin on ollut taloudellisia vastoinkäymisiä, parisuhdeongelmia, jotkut ovat joutuneet rasistisen rikoksen uhreiksi, yhdellä oli huumeongelma.

Huono koulumenestys ja työttömyys saattavat tukea ajatusta lähdöstä.

Vuonna 2013 noin 19 prosenttia Suomen työikäisistä somalinkielisistä ja 27 prosenttia arabiankielisistä oli töissä.

Jotkut Suomeen vainoja pakoon tulleet ovat pettyneitä ja lähteneet siksi pois Suomesta, eivät kuitenkaan taistelemaan.

”He ovat sanoneet, etteivät halua elää paikassa, jossa tuntee pelkoa. He ovat aikoinaan lähteneet pois sellaisesta, eivätkä halua kokea sellaista uudestaan.”

Juhani Niiranen / HS
Turvattomuuden tunne kasvaa, myöntää helsinkiläinen Nasteho Mohamed.
Turvattomuuden tunne kasvaa, myöntää helsinkiläinen Nasteho Mohamed.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat