Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen uudet, pidemmät aukioloajat lyövät läpi ehkä kesällä – kaupat epäilevät vaikutuksia

Kaupunki
 
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
”Kaikki eivät elä kahdeksasta neljään” – Helsingin keskustassa ostellaan pian 24/7
Helsingin ydinkeskustassa tiistaina asioineet kaupunkilaiset ilahtuivat kovasti uutisesta, jonka mukaan ruokamarket alkaa palvella yötä päivää. Henkilökunta on jo tottunut yövuoroihin. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS
Fakta

Kauppojen aukiolo vapautuu

 Eduskunta hyväksyi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen tiistaina äänin 145–31.

 Laki vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Samalla poistetaan tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

 Kauppakeskuksessa ja myymäläkeskittymissä toimivilla pienyrittäjillä säilyy oikeus yhteen vapaapäivään viikossa.

 Lait tulevat voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ne on vahvistettu. Tämä tapahtuu vuodenvaihteessa tai viimeistään helmikuun alussa.

Mitä 15-vuotias nuorukainen tekisi ruokakaupassa keskellä yötä?

”Ostaisi energiajuomia”, vastaa Helsingin Mellunmäessä asuva Kim Vornanen. Tiistaina iltapäivällä hän osti tyttöystävineen vaniljamunkkeja, riisipiirakan ja korvapuustin Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevasta S-marketista.

Lähitulevaisuudessa hän voi tehdä sen myös öisin.

Eduskunta hyväksyi tiistaina kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen. Tämä tarkoittaa, että jatkossa kaikki kaupat ja parturi-kampaamot saavat halutessaan olla auki vaikka kellon ympäri.

S-ryhmä reagoi uudistukseen heti julkaisemalla listan, jossa kerrotaan satojen liikkeiden uusista, pidemmistä aukioloajoista. Esimerkiksi 12 Helsingin seudun Prismaa on auki kello 23 asti ja kaksi S-marketia siirtyy 24 tunnin aukioloon.

Toinen niistä on Helsingin ydinkeskustan marketti, jossa HS vieraili heti päätöksen jälkeen. Kaupassa tavoitetut ottivat uutisen vastaan pelkällä ilolla.

Tieteellisemmän otannan kuluttajien mielipiteistä teki syksyllä Taloustutkimus. Kaleva-lehden teettämässä tutkimuksessa kaksi kolmannesta suomalaisista kannatti aukiolojen vapauttamista, kertoo tutkimusjohtaja Marko Perälahti Taloustutkimuksesta.

Artikkeliin liittyvät

Eduskunnan äänestyksessä uudistuksen puolesta äänesti 145 kansanedustajaa. Jopa työväenpuolue Sdp:n edustajista löytyi enemmän muutoksen kannattajia kuin vastustajia – siitäkin huolimatta, että kaupan työntekijöitä on perinteisesti pidetty muutoksen suurimpina vastustajina.

”Odotan kaupan toimijoiden kantavan tällä kertaa vastuunsa sen suhteen, että lisätyötunnit osoitetaan ensin olemassa olevalle henkilökunnalle”, sanoi Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin päätöksen jälkeen liiton tiedotteen mukaan.

Päivittäistavarakaupan toinen jättiläinen Kesko pohtii tarvetta aukioloaikojen laajentamiselle kauppakohtaisesti.

”Erot ovat paikkakuntien sisälläkin huikean suuria sen suhteen, milloin kuluttajat kauppaa tarvitsevat. Emme rupea Helsingissä sanelemaan, milloin Lapin K-kaupat ovat auki”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Saksalaislähtöinen Lidl on samoilla linjoilla. Aukioloaikojen laajentaminen aloitetaan todennäköisesti kokeiluilla eri puolilla Suomea.

”Tämän täytyy korreloida todellisen tarpeen ja liikevaihdon kehityksen kanssa. Pidempi aukiolo ei saa aiheuttaa painetta nostaa hintoja”, Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo.

Sekä Lidl että Kesko varautuvat aukioloaikojen muutokseen heti, kun laki astuu voimaan. Se tapahtuu, kun laki tai lait on vahvistettu. Se voi tapahtua aikaisintaan vuodenvaihteessa tai viimeistään helmikuun alussa.

Lidl ja Kesko eivät halua vielä arvioida, kuinka monen kaupan aukioloaikoja laajennetaan.

Myökään talousvaikeuksissa rämpivä Stockmann ei ole vielä tehnyt päätöksiä asiasta. Viestintäosasto välitti Helsingin tavaratalon johtajan Kristina Inkiläisen kommentin, jonka mukaan ”päätöksiä ei ole tehty, mutta pieniä tarkennuksia on odotettavissa”.

Akseli Valmunen / HS
Kim Vornanen teki ostoksia Helsingin keskustan S-marketissa tiistaina. Illalla hän ostaisi energiajuomaa.
Kim Vornanen teki ostoksia Helsingin keskustan S-marketissa tiistaina. Illalla hän ostaisi energiajuomaa.

Pienemmät helsinkiläiskauppiaat eivät usko lakimuutoksen tuovan elämäänsä suuriakaan muutoksia: Helsingin yrittäjien marraskuussa teettämän kyselyn mukaan lähes puolet kaupoista arvioi, ettei liikeaikalain kumoutumisella ole niille mitään merkitystä.

Osalle pienistä myymälöitä suurten kauppojen aukioloaikojen laajeneminen voi olla kova kolaus.

”Luultavasti se vaikuttaa myyntiin: liikevaihto pienenee”, sanoo Suomen lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.

Hän ei usko, että kulutus kasvaa aukiolojen vapauttamisen seurauksena, vaan se jakautuu eri tavalla. Jos asiakkaat viihtyvät pyhinäkin hypermarketeissa, on se todennäköisesti pieniltä kaupoilta pois.

Suomen suurin osuuskauppa HOK-Elanto ei sekään usko, että myöhäisestä aukiolosta seuraisi suurta asiakasryntäystä.

”Ei tämä hetkessä hievahda, vaan muutos vie kuukausia. Todennäköisesti aukiolo alkaa lyödä läpi ensi kesänä, kun on valoisaa, kaupunkitapahtumia ja ihmisiä liikkeellä”, sanoo HOK-Elannon varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

HOK-Elannolla on pääkaupunkiseudulla kuusi ympäri vuorokauden auki olevaa Alepaa. Niiden kokemuksen perusteella Liimatainen uskoo, että työvoimaa löytyy yön tunneiksi myös isompiin marketteihin.

Pidennetyt aukioloajat ovat HOK-Elannolle kokeilu, jota arvioidaan myöhemmin asiakasvirtojen perusteella.

”Sellaista ei varmastikaan tule olemaan, että kaikki myymälät olisivat auki 24/7”, Liimatainen sanoo.

S-marketissa haastatelluista kaupunkilaisista moni toivoo pidempiä aukioloaikoja keskustan lisäksi lähikulmilleen. Kim Vornasella on Mellunmäestä pitkä mopomatka keskustaan ja vielä pidempi Pohjois-Tapiolaan, johon tulee metropolin toinen yöllä auki oleva S-market.

”Lauantaina lähikauppamme menee kiinni jo kello 18”, kertoo Koillis-Helsingin Puistolassa asuva Iida Söderlund. ”Kyllä siellä saisi olla muutakin kuin joku R-kioski.”

Oikaisu 16.12. kello 11:21. Kansanedustajista 145 kannatti lakimuutosta. Ei 124, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Akseli Valmunen
Risto Ollila järjesteli S-Marketin hyllyjä. Hänen työpaikkansa on jatkossa avoinna ympäri vuorokauden.
Risto Ollila järjesteli S-Marketin hyllyjä. Hänen työpaikkansa on jatkossa avoinna ympäri vuorokauden.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat