Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä on Suomen suurin juristikeskittymä – neljännes maan asianajajista työskentelee pienellä pläntillä Helsingissä

Kaupunki
 
Esplanadilla haisee raha
Esplanadilla haisee raha
Etelä- ja Pohjoisesplanadin ympäristöä miehittävät useat suuret asianajotoimistot. Seudulla työskentelevän juristin mielestä ala ei ole elitistinen. "Enemmänkin asioista innostuvia." Toimittaja: Joonas Laitinen HS. Kuvaus ja Editointi: Terhi Liimu HS. Grafiikka: Boris Stefanov HS ja Minna-Liisa Linjala HS.

Kaartinkaupunki

Tämä tarina alkaa internetistä varastetulla vitsillä. Miksi Helsingissä on niin paljon asianajajia ja Lapissa poroja? Lappi sai valita ensin.

Vitsi toimisi myös vaihtamalla Helsingin tilalle Esplanadin. Etelä- ja Pohjoisesplanadin ympäristössä sijaitsevat useat Suomen suurimmista asianajotoimistoista sekä neljännes maan kaikista asianajajista. Seudulla liikkuu myös paljon rahaa, sillä suurimpien asianajotoimistojen liikevaihto pyörii kymmenissä miljoonissa euroissa.

Alueella siis vilisee mittatilauspukuihin, kalliisiin kelloihin, italialaisiin nahkakenkiin sonnustautuneita juristeja, jotka hörppivät työpäivän päätteeksi virkistäviä gin & toniceja?

Väärin, vastaavat lähistöllä juristeina työskentelevät.

”En allekirjoittaisi elitismiväitteitä. Sanoisin enemmänkin, että juristeja kuvaa kova omistautuminen työlle ja asialleen”, sanoo Hannes Snellmannilla työskentelevä Tom Jansson, 29.

”Välillä tuntuu, että kun kertoo olevansa juristi, niin heti mielletään tietynlaiseksi ihmiseksi. Toivon, ettei laitettaisi muottiin ammatin perusteella”, komppaa Roschierilla työskentelevä Tanja Aittoniemi, 26.

”En minä kuitenkaan pelkää kertoa ammattiani, sillä tiedän olevani mukava ihminen siitä huolimatta”, hän jatkaa. Lausetta seuraa hersyvä nauru.

Aittoniemi ja Jansson työskentelevät associate-lakimiehinä. Tehtävä on tyypillinen hiljattain valmistuneille juristeille. Heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa sopimusluonnosten valmistelu ja muut avustavat tehtävät.

Parin vuoden päästä he voivat suorittaa Suomen asianajajaliiton asianajajatutkinnon, jonka jälkeen työtehtävät muuttuvat vastuullisemmiksi ja ansiot suuremmiksi. Yhteensä Etelä- ja Pohjoisesplanadilla tai sen välittömässä läheisyydessä työskentelee yli 850 asianajajaa tai lakimiestä. Heistä yli 60 prosentilla on asianajajan tutkinto.

Terhi Liimu / HS
Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurimmassa asianajotoimistossa Roschierilla transaktioiden parissa juristina työskentelevä Tanja Aittoniemi, 26, asuu Helsingin Vallilassa. Hän harrastaa muun muassa tanssia sekä kuntonyrkkeilyä. ”Se on juristien keskuudessa yllättävän suosittua.”
Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurimmassa asianajotoimistossa Roschierilla transaktioiden parissa juristina työskentelevä Tanja Aittoniemi, 26, asuu Helsingin Vallilassa. Hän harrastaa muun muassa tanssia sekä kuntonyrkkeilyä. ”Se on juristien keskuudessa yllättävän suosittua.”

Aittoniemi ja Jansson sanovat, että laki-ihmisten suuri määrä näkyy Esplanadin seudulla lähinnä niin, että tuttuihin naamoihin ei voi olla törmäämättä seudun ravintoloissa.

Juristibongauksesta kiinnostuneiden kannattaa lähteä lounasaikaan joko Vespaan, Scandic Marski -hotellin ravintolaan tai Pompier Espaan. Juuri nyt lounaat jäänevät tosin lyhyiksi, sillä asianajotoimistoilla riittää joulun alla kiirettä: useat yritykset haluavat muun muassa tilikauden päättymisen takia saada asiansa ennen vuoden loppua sievään pakettiin.

”Yleensä työmäärät lisääntyvät vuoden loppua kohti, mutta ei se haittaa. En koe ainakaan nyt olevani mitenkään erityisen stressaantunut”, Jansson sanoo.

Työpäivän jälkeisiltä drinkeiltä asianajajia voi löytää joko Belgestä tai Teatterista. Juhlien jatkopaikkana etenkin jälkimmäinen on suosittu.

”Alalla osataan juhlia, mutta onneksi järkevämmin kuin vielä opiskeluaikana”, Aittoniemi sanoo. Hänen lempidrinkkinsä on aperol spritz. Jansson tunnustautuu gin & tonicin ystäväksi.

Talouselämä-lehti kertoi lokakuussa, että Suomen huippujuristit voivat tienata tunnissa peräti 500 euroa. Päivän työpuhteen bruttotulot ovat siis noin 4 000 euroa eli vastavalmistuneen juristin kuukausipalkan verran. Yksityisellä sektorilla työskentelevien keskipalkka on Suomessa noin 3 500 euroa.

Jansson ja Aittoniemi sanovat, etteivät he päätyneet alalle maineen tai miljoonien takia.

”Tämä on todella kliseistä, mutta kirjoitin jo ala-asteella kiertäviin kaverikirjoihin, että haaveammattini on asianajaja”, Aittoniemi sanoo.

”En seurannut Ally McBealia, joten sieltä idea ei syntynyt”, hän jatkaa hymyillen.

Jansson puolestaan päätti lopullisesti lähtevänsä alalle vasta opintojen aikana. Päätöksen sinetöi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

”Hänen pitämänsä luentosarja oikeustieteellisessä vakuutti minut siitä, että tämä on alani.”

Mutta mikä tässä tuhannella stigmalla lyödyssä alassa viehättää?

”Erityisen hienoa on olla mukana voittamassa juttua, josta ei ole vielä ennakkotapauksia olemassa”, Jansson sanoo.

Myös Aittoniemeä viehättää alassa sen haastavuus.

”Pidän haasteista ja tämä työ todella tarjoaa niitä. Tässä oppii joka päivä jotain uutta.”

Terhi Liimu / HS
Hannes Snellmanilla immateriaalioikeuksien parissa juristina työskentelevä Tom Jansson, 29, asuu Helsingin Kalliossa. Hän harrastaa muun muassa lenkkeilyä ja kiipeilyä. Hän vetää Hannes Snellmanilla muun muassa lounaslenkkikerhoa.
Hannes Snellmanilla immateriaalioikeuksien parissa juristina työskentelevä Tom Jansson, 29, asuu Helsingin Kalliossa. Hän harrastaa muun muassa lenkkeilyä ja kiipeilyä. Hän vetää Hannes Snellmanilla muun muassa lounaslenkkikerhoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat