Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä syntyi riita palvelumaksuista – ”automaatilla päätöstä ei saa tehdä”

Kaupunki
 

Helsingissä on syntynyt poliittinen kiista sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuista. Kaupunginhallituksessa kolme puoluetta eli vihreät, sdp ja vasemmistoliitto vaati maanantaina, että maksujen korotus tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Suomen hallitus linjasi marraskuussa, että enimmäismaksuja korotetaan kerralla 30 prosentilla vuodenvaihteessa. Kunnat päättävät itse, ottavatko ne korkeinta sallittua maksua palveluistaan.

Helsingissä on voimassa kaupunginhallituksen linjaus, jonka mukaan valtion säätämiä ylimpiä maksuja voidaan periä ilman erillistä poliittista päätöstä. Tavallisesti vuotuiset korotukset ovat olleet kuitenkin vain indeksikorotuksia eli esimerkiksi nyt reilun kahden prosentin luokkaa.

Toisin kuin monissa muissa kunnissa, käynti terveyskeskuksessa ei maksa helsinkiläiselle mitään. Korotus koskisi sen sijaan esimerkiksi kotihoidon, hammashoidon ja kuntoutuksen hintaa asiakkaalle.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) lupaa, että asiaa käsitellään uudelleen tammikuun ensimmäisessä kokouksessa. On kuitenkin vielä epävarmaa, tuleeko asia silloin kaupunginhallituksen päätettäväksi vai vain keskusteluun.

”Nyt täytyy ensin selvittää tilanne ja mitä vaihtoehtoja meillä tässä on”, Räty sanoo. On mahdollista, että myös terveyskeskusmaksun poisto nousee uudelleen keskusteluun.

Sdp on pitänyt korotusta kohtuuttomana, koska hintojen nousu osuisi pahiten kaikkein köyhimpiin ja sairaimpiin sekä jyrkentäisi terveyseroja.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) toteaa, että noin kolmasosa helsinkiläisistä eläkeläisistä saa noin tuhat euroa kuukaudessa. ”Näillä tuloilla kymmenen – kolmenkymmenen euron korotus per kerta johonkin maksuun on iso juttu”, Anttila perustelee.

”Tämä on niin ison kokoluokan asia, että ehdottomasti pitää tuoda poliittiseen päätöksentekoon”, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo.

Vihreissäkin ajatellaan, että automaatilla päätöstä ei saa tehdä. ”Haluamme kuulla ensin tarkasti, mitä vaikutuksia tällä olisi. Tämä ei kohdistu tasaisesti kaikkiin helsinkiläisiin”, ryhmäpuheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat