Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ottaa haalarikamerat käyttöön Helsingin kaduilla – laitteet tallentavat kuvaa ja ääntä

Kaupunki
 
Poliisi
Vartalokamera kiinnitetään kenttäpoliisin haalariin. Laite tallentaa kuvaa ja ääntä.
Vartalokamera kiinnitetään kenttäpoliisin haalariin. Laite tallentaa kuvaa ja ääntä. Kuva: Poliisi

Helsingin poliisilaitos ottaa lähipäivinä koekäyttöön uudet kenttäpoliisin haalariin kiinnitettävät vartalokamerat. Vastaavia laitteita on aiemmin ollut käytössä Britanniassa ja Ranskassa mutta ei Suomessa eikä juuri muissakaan Pohjoismaissa.

Kameraa alkaa käyttää kokeilun aikana muutama kymmenen poliisia Helsingissä. Laite tallentaa sekä kuvaa että ääntä työvuoron ajan.

”Kamera kuvaa käytännössä sen, minkä poliisin silmäkin näkee koko ajan”, ylikomisario Jussi Huhtela sanoo.

Haalarikameran on tarkoitus auttaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa. Poliisin mukaan kamerat ovat muissa maissa parantaneet turvallisuutta.

”Vartalokameroiden on todettu parantavan myös poliisin kohtaaman asiakkaan ja poliisin omaa oikeusturvaa. Kameran on myös todettu vähentävän väkivaltaisia vastustamisia. Kameroilla on tarvittaessa myös rikostutkinnallinen funktio”, Huhtela toteaa.

Poliisi kertoo kuvaavansa haalarikameroilla lähtökohtaisesti vain yleisillä alueilla. Laitteen tallentama kuvamateriaali tuhotaan työvuoron päätteeksi, ellei materiaalin säilyttämiselle ole jotain tiettyä syytä kuten esimerkiksi jonkin rikoksen selvittäminen.

”Tarkoituksena ei ole alkaa kerätä kameroilla mitään dataa talteen”, Huhtela sanoo.

Yksi vartalokamera maksaa noin 650 euroa. Laitteet ovat Huhtelan mukaan kooltaan noin kymmenen kertaa kymmenen senttimetriä.

Poliisi vakuuttaa, että kameralle tallentuva kuva on riittävän hyvin salattu. Jos kamera häviäisi kenttäpoliisilta työvuoron aikana, kukaan ulkopuolinen ei poliisin mukaan saisi kuvamateriaalia ulos kamerasta. Tietojen purkamiseen tarvitaan erillinen tietokoneohjelmisto ja salauksenpoisto.

Helsingin poliisilaitoksen on määrä antaa väliraportti laitteiden käytöstä Poliisihallitukselle helmikuun lopussa. Huhtela arvelee, että kokeilun jatkosta päätettäneen myöhemmin keväällä.

Poliisi
Yksi kamera maksaa noin 650 euroa.
Yksi kamera maksaa noin 650 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat