Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain viisi päiväkotia kokeillut neuvolatarkastuksia – arvosanaksi 9-

Helsinki laajentaa ensi vuonna kolmevuotiaiden neuvolatarkastuksia keskustan kaikkiin päiväkoteihin.

Kaupunki
 

Helsingin tänä syksynä päiväkodeissa aloittamat neuvolatarkastukset ovat olleet samaan aikaan sekä floppi että menestystarina.

Toisaalta kokeiluun lähti lopulta mukaan vain viisi päiväkotia, vaikka paljon laajempaa jopa kymmenien päiväkotien joukkoa tavoiteltiin. Mukana olleet ammattilaiset ja lasten vanhemmat antoivat kuitenkin kokeilulle kouluarvosanan 9-. Etenkin uutuus eli ryhmäkeskustelu oli suosittu.

Kokeilu laajenee siksi alkuvuodesta isommalle alueelle Helsingin keskustassa, periaatteessa kaikkiin etelän päiväkoteihin. Mukana ovat varhaiskasvatusalueet Kallio, Ullanlinna, Vironniemi, Kampinmalmi–Lauttasaari ja Töölö. Ensi vuoden lopulla linjataan, miten mallia laajennetaan koko kaupunkiin ja muihinkin kuin kolmevuotiaisiin.

Neuvola päiväkodissa tarkoittaa käytännössä sitä, että kolmevuotiaan neuvolatarkastus ja hammastarkastus toteutetaan molemmat päiväkodin tiloissa. Lastentarhanopettajan kanssa tehdään varhaiskasvatussuunnitelmaa lapselle samassa yhteydessä

Tämän lisäksi vanhemmille tarjotaan vertaistapaamista, jossa he voivat yhdessä ammattilaisten kanssa käydä läpi lapsen hyvinvointiin liittyviä asioita.

”Aiheiden valinta on lähtenyt vanhempien toiveista. Esimerkiksi uhmaiästä on puhuttu”, kertoo varhaiskasvatusviraston johtaja Satu Järvenkallas.

Hänen mukaansa kokeiluun osallistuneet ovat sankoin joukoin halunneet jatkaa samaaa. Vanhemmat ovat kokeneet esimerkiksi, että tämä helpottaa arkea ja on mainio järjestely ainakin, jos lapsi on perusterve. Kehittämistoiveitakin on ollut, esimerkiksi rauhallisia tiloja keskustelulle on kaivattu. Käytännön asiat ovat kuitenkin viidessä jo aloittaneessa päiväkodissa menneet vielä paremmin kuin etukäteen arveltiin.

Ideana on tuoda lasten palveluita lisää sinne, missä he muutenkin päivittäin ovat ja missä ammattilaiset tuntevat heidät parhaiten.

Miksi kokeilupäiväkoteja on sitten vain vaivaiset viisi tänä vuonna?

”Ei päästy ajoissa liikkeelle”, Järvenkallas sanoo. Hän ei usko, että kyse olisi siitä, että iso joukko perheitä olisi mieluummin halunnut käydä erikseen neuvolassa ja hammaslääkärissä. Kokeilu kuitenkin alkoi vasta syksyllä, kun osa oli jo ehtinyt varata neuvola-aikansa. Monesta päiväkodista ei siksi muodostunut riittävän suurta ryhmää kokeiluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat