Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakoija vie joulukuusen kotiin jo nyt – näin saat kuusen kestämään loppiaiseen asti

Joulukuusikauppa käy kuumana tulevana viikonloppuna. Kokosimme joulupuun hoitoon vinkit, joilla kuusi säilyy kunnossa ja komeana joulupyhien yli.

Kaupunki
 
Kuusi kyllä kestää, jos sitä osaa käsitellä oikein
Kuusi kyllä kestää, jos sitä osaa käsitellä oikein
Moni ostaa joulukuusen jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa. Espoossa kuusia myyvä Teemu Saarinen kertoo, kuinka puun saa kestämään varisematta loppiaiseen asti. Toimittaja Noona Bäckgren, kuvaus ja editointi Ville Männikkö.
Fakta

Näin joulukuusi säilyy loppiaiseen saakka

  Joulukuusen tuoreus on tärkeää: jos puu on kadettu yli neljä viikkoa ennen joulua, se ei kestä loppiaiseen asti hyvänä.

  Kuusta ei saisi kuljettaa kovin pitkää matkaa ilman verkkoa tai muuta suojaa.

  Jos puu tuodaan sisään pakkasesta, sitä pitäisi alkuun sulatella puoliviileässä tai kylmässä suihkussa. Yli kymmenen asteen äkillinen lämpötilaero on kuuselle stressitekijä.

  Ennen kuin puu viedään sisään, sen rungosta pitää sahata pois 2–3 sentin paksuinen kiekko. Näin luodaan tuore imupinta. Tämän jälkeen kuusi pitää saada suoraan veteen, muuten leikkuupintaan voi muodostua pihkatappi.

  Joulukuusta ei pidä sijoittaa kuuman patterin viereen, sillä lämpö kuivattaa puuta ja neulasia.

  Joulukuusen pitää saada vettä jatkuvasti. Jos vesi pääsee loppuman kuusenjalasta, vaarana on pihkatapin muodostuminen.

  Ensimmäisten vuorokausien aikana joulukuusi voi kuluttaa useita litroja vettä päivässä.

Lähde: Joulupuuseuran hallituksen puheenjohtaja Juha Ruuska

Laaksolahti. Joulukuusten myynti pärähtää toden teolla käyntiin tulevana viikonloppuna, mutta ostajista löytyy myös aikaisia lintuja.

Sellainen on esimerkiksi hämeenvaaralainen Olavi Norkman.

”Enhän minä ole ollenkaan ajoissa, päinvastoin! Joulua ennen on kaikkea muutakin tekemistä, joten kuusiasioissa on hyvä ennakoida”, Norkman sanoi tiistaina Espoon Jupperissa sijaitsevalla joulukuusten myyntipaikalla.

”Kyllä tässä puuhaa on, kun pitää vielä tehdä sinapit koko suvulle.”

Ville Männikkö
Kuusta ei saisi kuljettaa kovin pitkää matkaa ilman verkkoa tai muuta suojaa. Olavi Norkman sitoi kuusta auton katolle keskiviikkona.
Kuusta ei saisi kuljettaa kovin pitkää matkaa ilman verkkoa tai muuta suojaa. Olavi Norkman sitoi kuusta auton katolle keskiviikkona.

Joulupuuseuran puheenjohtajan Juha Ruuskan mukaan seuran jäsenet alkavat myydä joulukuusia toden teolla huomenna torstaina.

”Tänä vuonna tuntuu kyllä, että ihmiset ovat kuusiasian kanssa ajoissa liikenteessä. Ehkä se johtuu siitä, että eteläänkin saatiin vihdoin viime sunnuntaina vähän lumentapaista”, Ruuska tuumii.

Hänen mukaansa kuusen hankkivat ajoissa yleensä lähinnä perheet, jotka suuntaavat joulun jälkeen matkoille. Myös joulupäivien asettuminen kalenteriin vaikuttaa.

”Uusi ilmiö on, että joulukuusikauppakin siirtyy yhä enemmän nettiin”, Ruuska kertoo.

Espoon Jupperissa joulukuusia myyvä Teemu Saarinen esittelee rivistöissä seisovia puitaan lähistöllä asuvalle Anna-Leena Myllylälle.

”Liian pitkä. Liian lyhyt. Alaoksat eivät näytä hyvältä”, Myllylä arvioi kuusia.

Hän kertoo olevansa lähes joka vuosi yhtä ajoissa kuusen ostossaan.

”Riippuu vähän siitä, milloin saan kantoapua”, hän kertoo.

”Lumisina talvina on helpompaa, kun voin vetää kuusen pulkassa kotiin.”

Ville Männikkö
”Liian pitkä. Liian lyhyt. Alaoksat eivät näytä hyvältä”, Anna-Myllylä arvioi kuusia Teemu Saarisen avustuksella Espoon Jupperissa. Myllylä kertoo ostavansa kuusen joka vuosi hyvissä ajoin.
”Liian pitkä. Liian lyhyt. Alaoksat eivät näytä hyvältä”, Anna-Myllylä arvioi kuusia Teemu Saarisen avustuksella Espoon Jupperissa. Myllylä kertoo ostavansa kuusen joka vuosi hyvissä ajoin.

Osa Saarisen myymistä kuusista näyttää tutuilta metsäkuusilta, mutta selkeää vaihtelua on: tuo tuossa on pörheä, paksuneulainen ja tanakka, tuo näyttää sen ja metsäkuusen risteytykseltä.

Saarinen selittää, että maaperä selittää osan kotimaisten kuusien vaihtelevista ulkonäöistä.

”Tummanvihreä väri ja pitkät, paksut neulaset kertovat ravinteikkaasta, typpipitoisesta kasvupaikasta. Kuusi on voinut kasvaa pellon reunalla”, hän sanoo.

”Vaalea väri ja pienemmät, tiuhassa kasvavat neulaset taas kertovat ravintoköyhemmästä maasta. Tyypillinen metsäkuusi kasvaa tällaisessa maaperässä.”

Kaikista pörhein kuusimalli on Tanskasta tuotu pihtakuusi, joka kieltämättä näyttää komealta. Majesteettisella ulkonäöllä on hintansa: pihtakuusi ei tuoksu yhtä paljon kuin tavallinen, suomalainen kuusi.

”Jos juuri kuusen tuoksu on tärkeää, pihtakuusi ei ole paras valinta. Toisaalta pihtakuusi sopii niille, jotka saavat allergisia reaktioita kuusen tuoksusta.”

Saarinen kertoo myyvänsä Jupperin myyntipisteessään vuosittain pari sataa kuusta, joista valtaosa on kotimaisia.

Pääkaupunkiseudulla kuusia useista myyntipisteistä kauppaava puutarhakauppaketju Plantagen myy vain tanskalaisia ja virolaisia kuusia.

”Tuotehankintamme tehdään keskitetysti Ruotsista”, kertoo tuotepäällikkö Sonja Furer Suomen Plantagenista.

Plantagen myy kuusia vuosittain noin 20 000.

Furer ei ole huomannut selkeää trendiä siinä, että joulukuusia ostettaisiin nykyään entistä aiemmin.

”Kyllä suurin osa kuusista myydään ehdottomasti joulua edeltävänä viikonloppuna ja muutamaa päivää ennen joulua”, hän sanoo.

Terhi Liimu / HS
Joulukuusikauppaa kauppatorilla Helsingissä viime vuonna.
Joulukuusikauppaa kauppatorilla Helsingissä viime vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat