Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Helsingin kaupunki tukee hyvätuloisia vuokra-asukkaitaan kymmenillä miljoonilla vuodessa

Arvostetuilla alueilla sijaitsevissa kaupungin vuokra-asunnoissa asuvat voivat säästää jopa 10 000 euroa vuodessa.

Kaupunki
 
Hyvätuloisten pääsy kaupungin vuokrakämppiin ei tunnu reilulta
Hyvätuloisten pääsy kaupungin vuokrakämppiin ei tunnu reilulta
Helsingissä on tuhansia korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvia kotitalouksia, jotka asuvat kaupungin tuetuissa vuokra-asunnoissa.
Fakta

Normaalia pienempi neliövuokra

 Helsingin kaupunki omistaa runsaat 40 000 vuokra-asuntoa, jotka on rakennettu kaupungin vuokratontille valtion tuella.

 Kaupunki tukee vuokralaisia perimällä tontista pienempää vuokraa kuin asunto-osakeyhtiöiltä.

 Kaupunki ei kerää vuokrissa kahdeksan prosentin tuottoa omasta pääomastaan. Siksi kaupungin asunnot Oy (Heka) pystyy pitämään vuokrat keskimäärin 10,7 eurossa neliömetriltä.

 Muut valtion tuella

vuokra-asuntoja rakennuttavat yhteisöt perivät keskimäärin 15,4 euroa neliömetriltä.

Vajaa viisituhatta hyvin toimeentulevaa helsinkiläistä perhettä hyötyy useita tuhansia euroja joka vuosi siitä, että ne asuvat kaupungin vuokralaisina.

Perheet maksavat selvästi pienempää vuokraa kuin mitä vieressä olevissa asuntosijoittajien kovan rahan vuokra-asunnoissa asuvat maksavat. Vuokrien ero on keskimäärin kuusi euroa neliömetriltä, keskustan lähellä olevissa vuokratalossa vieläkin enemmänkin.

Hyvillä paikoilla ja arvostetuilla asuinalueilla kuten Katajanokalla ja Arabianrannassa säästöä vuokrissa voi kertyä jopa 10 000 euroa vuodessa.

Näissä kotitalouksissa aikuiset kuuluvat parhaiten tienaavaan viidennekseen. Jokaisen käteen jäävät tulot ovat verojen jälkeen keskimäärin 40 000 euroa vuodessa. Halvoista vuokrista pääsevät hyötymään myös heidän perheenjäsenensä.

Tulot näkyvät myös asunnon koossa. Kaupungin hyvin toimeentulevilla vuokralaisilla on asunnossaan keskimäärin yli 60 neliötä.

Sen sijaan saman verran tienaavat kovan rahan vuokralaiset asuvat keskimäärin kymmenen neliötä pienemmässä asunnossa.

Tuoreen tutkimuksen tehneet Essi Eerola Suomen Pankista ja Tuukka Saarimaa Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT) laskevat, että kaupunki ”lahjoittaa” hyväosaisille perheille yhteensä noin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

”Veronmaksajan näkökulmasta vuokrasäästö on menetettyä tuloa, vaikka se ei näykään kaupungin menona samalla tavalla kuin asumistuki näkyy valtion menona”, tutkijat sanovat.

Kaupungin asunnoissa asuvien saama säästö halpojen vuokrien muodossa nousee yhteensä 150–200 miljoonaan euroon vuodessa.

Summasta vain 34 prosenttia menee alimpiin tuloluokkiin kuuluville. Samat vähävaraiset saivat kuitenkin 66 prosenttia valtion helsinkiläisille ohjaamasta 160 miljoonan euron asumistuesta. Sen sijaan yli viidennes kaupungin antamasta vuokrahyödystä menee suurituloisimmille kotitalouksille.

Tutkijat kävivät läpi vuoden 2011 tietoja postinumeroalueittain. Tästä aineistosta puuttuvat kalliit alueet kuten Jätkäsaari ja Kalasatama.

Kaupungin tukea perustellaan usein sosiaalisen sekoittamisen politiikalla. Kuntapäättäjille on ollut halua ehkäistä kotitalouksien kasautumista tietyille asuinalueille ja vuokrataloihin.

Tutkijat vertailivat sekä pienituloisten kaupungin vuokralaisten että vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuvien naapurustoja. Kaupungin vuokralaiset asuivat naapurustossa, jossa asukkaiden tulotaso on selvästi alempi ja jossa asuu vähemmän korkeasti koulutettuja.

”Tuen kanavoiminen hyvätuloisille ei siis näyttäisi nykyisellään olevan tehokas tapa ehkäistä asuinalueiden eriytymistä”, tutkijat sanovat.

Saarimaa ehdottaa, että tehokkaampaa olisi ohjata rahoja heikkojen alueiden kouluille. ”Koulutushan on se, jonka on pidemmän päälle on todettu auttavan parhaiten.”

Helsingin kaupunki omistaa esimerkiksi merellisessä Arabianrannassa lähes kuusisataa halpaa vuokra-asuntoa. Kuvaan merkitty osa asunto-osakeyhtiöistä.
Helsingin kaupunki omistaa esimerkiksi merellisessä Arabianrannassa lähes kuusisataa halpaa vuokra-asuntoa. Kuvaan merkitty osa asunto-osakeyhtiöistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat