Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen voi vaikuttaa jopa joukkoliikenteeseen

Kaupat saattavat pitää ovensa auki kesällä eri aikaan kuin talvella

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Monet kaupat voivat olla jatkossa pidempään auki, päätti eduskunta tiistaina.
Monet kaupat voivat olla jatkossa pidempään auki, päätti eduskunta tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Kaupat voivat olla auki miten haluavat

 Eduskunta hyväksyi kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen tiistaina äänin 145–31. Lait tulevat voimaan ensi vuonna.

 Päätös vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Samalla poistuu tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

 Kauppakeskuksessa ja myymäläkeskittymissä toimivilla pienyrittäjillä on silti edelleen oikeus yhteen vapaapäivään viikossa.

Eduskunta päätti tiistaina vapauttaa kauppojen aukioloajat kumoamalla vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista annetun lain. Ensi vuonna kauppojen aukioloajoista päättävät pitkälti tavalliset kansalaiset, ei enää lainsäätäjä, kehuu Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

”Helsingissäkin voi joillain alueilla olla kauppoja, joilla on aivan eri aukioloajat kesällä ja talvella. Kesämökkipaikkakunnilla uutta tilannetta hyödynnetään varmasti.”

Suurimpia muutoksia Luoto odottaa lauantai-iltaan, jolloin iso osa kaupoista todennäköisesti haluaa pitää oviaan auki vielä kello 18:n jälkeen. Nykyään vain alle 400-neliöiset myymälät saavat olla auki pidempään.

Pienille myymälöille uusi tilanne aiheuttaa ongelmia. Luodon mukaan ison myymälän kiinteät kustannukset ovat kuitenkin suurempia kuin pienemmän, joten pienempää myymälää on helpompi pitää auki myöhään yöhön.

”Eniten pienet myymälät hyötyisivät, jos vahvojen oluiden ja myöhemmin mietojen viinien myyminen elintarvikekaupoissa sallittaisiin”, Luoto sanoo.

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen tulee Luodon mukaan tasaamaan asiakasvirtoja eri päivien välillä.

”Voisi ajatella, että ruokahävikki pienenee, kun päivät vastaavat enemmän toisiaan. Tämä on erinomainen asia niin taloudellisesti kuin kestävän kehityksenkin kannalta.”

Myyntituntien lisääntyminen erityisesti viikonloppuna vaikuttaa todennäköisesti myös kauppojen logistiikkaan, mutta Luoto ei odota isoja muutoksia.

”Kysynnän mukaan sitä on säädetty tähänkin asti. En usko, että haaste olisi mahdoton.”

Kauppojen aukiolon vapauttamisen on ennakoitu vaikuttavan myös joukkoliikenteeseen ja päivähoitoon sekä mahdollisesti lisäävän painetta vapauttaa Alkon aukioloajat. Selvitimme Helsingin tilanteen.

Joukkoliikenne

”Kaupan työntekijät ovat tärkeä ryhmä HSL:lle. Jos kaupat menevät aluekeskuksissa eli esimerkiksi Tikkurilassa, Myyrmäessä, Itäkeskuksessa, Leppävaarassa, Tapiolassa, Matinkylässä ja Malmilla kiinni vasta kello 23 jälkeen, eri poikittais- ja paikallisten linjojen iltavuoroja täytyy ehkä vahvistaa”, sanoo Helsingin seudun liikenteen osastonjohtaja Tero Anttila.

Niin sanottuun säteittäiseen eli Helsingin keskustasta poispäin suuntautuvaan metro-, juna- ja bussiliikenteeseen kauppojen aukiolon vapauttamisella tuskin on kovin paljon vaikutuksia, Anttila arvioi.

”Eikä raitiovaunujenkaan vuoroihin, koska niitäkin kulkee jo nyt vielä kello 23:n jälkeen.”

HSL:llä on joukkoliikenteelle palvelutasomäärittelyt, jotka on täytettävä eri alueilla. Ne määrittelevät minimipalvelun, isot matkustajamäärät taas palvelun ylätason.

Mahdolliset muutokset joukkoliikenteeseen tapahtuvat joka tapauksessa viiveellä. Ensin täytyy nähdä, miten sekä kauppojen asiakkaiden että työntekijöiden käyttäytyminen muuttuu. Kaikki on tässä vaiheessa pelkkää valistunutta arvausta, Anttila sanoo.

”Mahdollinen kysynnän lisäys kohdistuu ajankohtaan, jossa liikennepalveluiden tuottaminen on kallista, koska kuljettajien työehtosopimuksissa on erilaisia lisiä. Tämä näkyy liikenteen kilpailutuksissa myöhemmin mahdollisesti kalliimpina hintoina.”

Kaupan aukioloaikojen vaikutus HSL:n yli 300 miljoonan euron vuosittaiseen bussiliikenteen hankintaan jää Anttilan mukaan joka tapauksessa pieneksi.

Päivähoito

”Vuoro- ja iltahoidon tarve on Helsingissä ollut aika vakiintunutta. Kun kauppojen aukioloaikoja viimeksi avattiin, tilanne ei paljon muuttunut”, sanoo Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsingissä on tällä hetkellä viisi iltahoitoa ja seitsemän ympärivuorokautista päivähoitoa antavaa päiväkotia. Hoidon kysyntää tarkkaillaan jatkuvasti.

”Emme odota suuria muutoksia. Jos hakijoiden määrässä alkaa näkyä kasvua, pystymme siihen vastaamaan. Ennakkoon emme kuitenkaan tee mitään”, Järvenkallas sanoo.

Vuorohoito on tarveperusteinen palvelu, eikä sitä Järvenkallaksen mukaan anneta kevyesti.

”On kaikkien etu, että vuorohoitoa ei käytetä, ellei perheellä ole sille todellista tarvetta.”

Alko

Alkon aukioloon eduskunnan tiistainen päätös ei vaikuta. Alkon aukioloajat on kirjattu asetukseen alkoholijuomista ja väkiviinasta. Asetuksen mukaan alkoholiyhtiö saa harjoittaa alkoholin vähittäismyyntiä arkipäivisin kello 9–20. Sen lisäksi alkoholiyhtiö saa pitää oviaan auki lauantaisin sekä itsenäisyyspäivän, uudenvuodenpäivän ja vapunpäivän aattona kello 9–18.

”Yhteiskuntamme on muuttumassa ympärivuorokautiseksi, ja Alko vastaa asiakkaiden kysyntään lanseeraamalla ensi vuonna verkkokaupan, josta ostoksia voi tehdä ympäri kellon ja ympäri viikon. Ostokset voi noutaa myymälöistä tai noutopisteistä Alkon aukioloaikojen mukaisesti”, kertoo Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen.

Pennanen muistuttaa, että Alkon roolina on hoitaa alkoholin vähittäismyyntiä siten, että alkoholihaitat ovat mahdollisimman pienet. ”On todennäköistä, että saatavuuden eli aukioloaikojen laajentaminen lisäisi alkoholin kulutusta ja vastaavasti siten myös haittoja.”

Oikaisu 18.12. kello 16.35: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Alko olisi auki itsenäisyyspäivänä ja uudenvuodenpäivänä. Alko on auki itsenäisyyspäivän ja uudenvuodenpäivän aattona.

 

Katso oman kauppasi tilanne kartalta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat