Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa kauppojen aukioloa säädellään tuskin lainkaan

Kaupat ovat melkein aina auki Yhdysvalloissa.

Kaupunki
 
Rick Wilking / Reuters
Äiti ja lapsi kävivät ostoksilla Walmartissa Arkansasin Bentonvillessä Yhdysvalloissa.
Äiti ja lapsi kävivät ostoksilla Walmartissa Arkansasin Bentonvillessä Yhdysvalloissa. Kuva: Rick Wilking / Reuters

Washington. Yhdysvalloissa kauppojen aukioloaikoja ei juuri säädellä, joten kaupat ovat melkein aina auki. Isot ruokakaupat ovat tyypillisesti avoinna aamun seitsemästä illan kymmeneen tai yhteentoista seitsemänä päivänä viikossa.

Erilaiset erikoismyymälät ovat usein auki esimerkiksi aamuyhdeksästä iltakuuteen, mutta se vaihtelee paljon myymälästä ja asiakaskunnan tarpeista ja toiveista riippuen. Esimerkiksi isot kirjakaupat ovat joulukuussa auki iltakymmeneen.

Amerikkalaiset tekevät pitkää työpäivää, joten ruokaostokset tehdään yleensä iltaisin tai kertarysäyksellä viikonloppuna. Lauantai on ylivoimaisesti viikon vilkkain ostospäivä, mutta sunnuntaisinkin monet lähtevät ostoskeskuksiin syömään, tekemään ostoksia ja viettämään vapaa-aikaa.

Aukioloissa on jonkin verran paikallisia eroja. Esimerkiksi Las Vegasissa kaikki pyörii vuorokauden ympäri, kun taas New Jerseyn Bergen County pitää yhä kiinni kauppojen sunnuntaisulkemisesta, josta muualla maassa on luovuttu 20–30 viime vuoden aikana.

Eniten eroja on alkoholin myynnissä, jossa jokaisella osavaltiolla on omat sääntönsä. Isoimmista kaupungeista löytyy kuitenkin yleensä viinakauppoja, jotka ovat auki 24 tuntia jokaisena viikonpäivänä.

Kauppojen aukioloa on puolustettu kuluttajien tarpeilla, mutta myös sillä, ettei yrittäjiä voi säädellä yhden uskonnon perusteella.

Esimerkiksi juutalaisille ja muslimeille perjantai on pyhä, mutta sunnuntai tavallinen arkipäivä.

Useimmat liikkeet pitävät silti ovensa lukossa joulupäivänä, kiitospäivänä ja pääsiäisenä.

Viime kädessä kauppa on auki aina, kun se kauppiaalle kannattaa. Palkka ei muodosta siinä suhteessa kynnystä, sillä sunnuntailisiä ei kaupan työntekijöille Yhdysvalloissa yleensä makseta.

Oikaisu 18.12. klo 9.20: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että perjantai olisi juutalaisilla pyhäpäivä. Juutalaisten viikoittaista lepopäivää vietetään lauantaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat