Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa kaupat ovat auki vain muutamana sunnuntaina

Arkisin kaupat saavat olla suuressa osassa maata auki vaikka läpi yön.

Kaupunki
 
Fabrizio Bensch / Reuters
Asiakas valitsi hedelmiä Berliinissä Saksassa.
Asiakas valitsi hedelmiä Berliinissä Saksassa. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Berliini. Saksassa kauppojen aukiolo arkena on suurimmassa osassa osavaltioita täysin vapaata eli elintarvikkeita saa myydä läpi vuorokauden. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokainen supermarket olisi auki puoleenyöhön.

Usein ne sulkevat kello 21 tai 22. Puoleenyöhön auki olevia kauppaketjujen marketteja on lähinnä suurissa kaupugeissa.

Eteläisissä ja katolisissa osavaltioissa Baijerissa ja Saarlandissa aukioloaika on arkisinkin rajattu kello 6–20:een. Muutama osavaltio sulkee kauppansa iltakymmeneltä.

Suurin ero Suomeen on, että joka sunnuntai Saksassa on turha kuvitella kiertelevänsä shoppailemassa. Vuoden mittaan on kuitenkin alueesta riippuen muutamasta kymmeneen sunnuntaita, jolloin kaupat ovat auki.

Osavaltiot voivat silti päättää, että muutamina sunnuntaina kaupat voivat olla auki.

Esimerkiksi Berliinissä on tänä vuonna kahdeksan kauppasunnuntaita, joista kaksi on joulukuussa. Tosin silloin ovensa avaavat yleensä suuret ostoskeskukset ja marketit. Muutaman vuoden ajan Berliini ehti pitää kauppansa auki joka joulukuun sunnuntai, mutta hävisi oikeudessa vuonna 2009 evankelisen ja katolisen kirkon nostettua asiasta oikeusjutun.

Vuosi sitten joulukuussa tehdyn Die Welt -lehden tilaaman markkinatutkimuksen mukaan puolet saksalaisista kannattaa sitä, että kaupat olisivat aina sunnuntaisin auki.

Aukioloaikojen vapauttaminen Saksassa alkoi vuonna 1989 niin sanotusta ”pitkästä torstaista”. Silloin kaupoille annettiin lupa olla auki illalla puoli yhdeksään, kun muina päivinä piti sulkea puoli seitsemältä. Pitkä torstai toimii yhä julkisissa palveluissa monissa virastoissa ja museoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat