Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pajamäki halvan vuokra-asumisen tulorajoista: ”Tässä on turhan vastakkainasettelun riski”

Kokoomuksen Lasse Männistön mielestä kannustinloukun voisi poistaa nostamalla vuokria tulojen nousun myötä, Anni Sinnemäki muistuttaa että vuokra-asunnot on tarkoitettu myös työssäkäyville.

Kaupunki
 
Jussi Helttunen ja Kimmo Räisänen
Osku Pajamäki (sd) ja Lasse Männistö (kok)
Osku Pajamäki (sd) ja Lasse Männistö (kok) Kuva: Jussi Helttunen ja Kimmo Räisänen

HS uutisoi tänään, että hyvätuloiset säästävät Helsingin tuetuissa vuokra-asunnoissa asuessaan jopa 10 000 euroa vuodessa.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki suhtautuu lukuihin epäilevästi.

”Haluaisin pureutua laskelmiin, joilla tämä on tehty. On tosi vakava asia, miten näitä käsitellään.”

Pajamäen mielestä hyvätuloisille kyllä löytyy kannustimia vaihtaa pois kaupungin vuokra-asunnoista. Lisäksi hän muistuttaa, että hyvätuloisuus on suhteellinen käsite.

”Hyvät tulot eivät kerro mitään perheen tilanteesta. Jotkut voivat silti joutua kääntymään toimeentulotuen puoleen”, Pajamäki sanoo.

Nykyisillä työmarkkinoilla hyvätuloisuus voi myös kestää hyvin lyhyen ajan.

”Tässä on turhan vastakkainasettelun riski”, Pajamäki sanoo.

Matalien tulorajojen asettaminen loisi hänen mielestään kannustinloukun, jossa parempipalkkaiseen työhön ei edes kannata yrittää. Samaa sanoi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) HS:n haastattelussa jo toukokuussa.

Helsingin kaupunginvaltuuston Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Männistö, ymmärtää kannustinloukkuajatuksen.

”Se on sinällään kestävä argumentti, mutta sekin on poistettavissa joko riittävän pitkillä määräajoilla tai vuokran nostamisella tulojen mukaan.”

Vuokran nostamisella Männistö tarkoittaa, että tuetun asunnon vuokra nousisi asujan tulojen kasvaessa, ja lisätulo voitaisii kanavoida uusien tuettujen vuokra-asuntojen tuotantoon.

”Tulot pitäisi tarkistaa säännöllisesti. Kun johonkin käytetään julkista tukea, sen pitäisi auttaa nimenomaan pienituloisia”, Männistö sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäki muistuttaa, että nykysäännöillä vuokran nostaminen tulojen mukaan ei ARA-asunnoissa ole mahdollista.

”Sitten pitäisi uudistaa koko asumisen tukijärjestelmä.”

Sinnemäen mielestä tärkeintä on rakentaa tarpeeksi erilaisia asuntoja erilaisiin tarpeisiin. Hänen mukaansa tulorajojen poistaminen vuonna 2008 ei tuonut asuntoihin merkittävästi varakkaampia ihmisiä – ja toisaalta tuettu vuokra-asuminen on tarkoitettu myös työssäkäyville.

”Tulojen säännöllinen tarkistaminen ei ratkaise sitä, mihin tuetusta vuokra-asunnosta sitten lähtisi.”

Muokattu kello 14.40: Lisätty Anni Sinnemäen kommentit.

Hyvätuloisten pääsy kaupungin vuokrakämppiin ei tunnu reilulta
Hyvätuloisten pääsy kaupungin vuokrakämppiin ei tunnu reilulta
Helsingissä on tuhansia korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvia kotitalouksia, jotka asuvat kaupungin tuetuissa vuokra-asunnoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat