Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin suurimman joulukalenterin sisällä asuu ihmisiä

Lastentarhanopettaja innosti koko taloyhtiön asukkaat koristelemaan ikkunoita kukin vuorollaan.

Kaupunki
 
Pirta Mikkola
Pirta Mikkola ikuisti kotitalonsa julkisivuun rakennetun ”Etelä-Helsingin suurimman joulukalenterin”.
Pirta Mikkola ikuisti kotitalonsa julkisivuun rakennetun ”Etelä-Helsingin suurimman joulukalenterin”. Kuva: Pirta Mikkola

Ullanlinna. Etelä-Helsingin Huvilakadulla asuva Mari Vilkuna kyllästyi synkkään syksyyn, ja halusi kehittää jotain iloista ympärilleen. Muutama vuosi sitten hän oli nähnyt Tukholman vanhassakaupungissa elävän joulukalenterin, ja pitänyt sitä ihanana elämyksenä. Siitä tuli idea.

”Laitoin jokaiselle taloyhtiömme asukkaalle kirjeen. Kysyin, lähtisivätkö he mukaan yhteiseen joulukalenteriin. Kaikki innostuivat!” Vilkuna kertoo.

Taloyhtiön hallitus olisi käyttänyt kalenteriin rahaakin, mutta Vilkuna lupasi askarrella numerot itse. Hän jännitti luukkujen ulkoasun sopivuutta, koska talossa asuu arkkitehtejä ja muotoilijoita.

”Mietin, kelpaavatko askartelemani numerot, vai joudummeko neuvottelemaan fontista”, Vilkuna sanoo naureskellen.

Vastalauseita ei tullut, vaan joka aamu joulukuun alusta lähtien johonkin Huvilakatu 10–12–14:n ikkunaan on ilmestynyt uusi numero. Kalenteri löytyy takapihan puolelta eli oikeastaan Huvilakujalta.

Yksi asukas tulee pitkältä ulkomaanmatkalta vasta 22. joulukuuta, joten hänelle annettiin numero 23. Asukkaat saavat koristella ikkunansa miten haluavat. Asetelmia saa myös muuttaa, jos haluaa.

”Tyyli on vapaa, kunhan numero näkyy ohikulkijoille”, Vilkuna kertoo.

Talossa asuu vähän lapsia, mutta yksi heistä oli herättänyt kummastusta päiväkodissa kertoessaan, että asuu joulukalenterin luukun takana.

”Opettaja kertoi tästä huvittuneena, kunnes kuuli, että se todella pitää paikkansa.”

Yksi talon asukkaista, Pirta Mikkola, ripusti ikkunaansa numeron 4. Hän myöntää olleensa ensin skeptinen kalenterista ja pohtineensa, näkyvätkö numerot kunnolla ulos.

”Kun niitä alkoi tulla ikkunoihin, tajusin, että tämähän on aivan mieletön juttu!”

Mikkolan mies otti kalenteriluukun hoitaakseen: hän kävi hakemassa Ikeasta valokuvakehyksen ja ledivalot. Numero laitettiin kehyksen sisään ja ledivalot pidetään päällä yötä päivää.

Luukku numero 24 tulee taloyhtiön tuuletusparvekkeelle, ja siitä tulee erityisen hieno.

Idean äiti Mari Vilkuna kuvailee itseään ”onnettomaksi jouluihmiseksi”. Erityislastentarhanopettajana työskennellessään hän elää joulun odotusta etenkin lasten kautta.

”Joulukalenterissa asuminen on hauskaa. Tulee tonttumainen olo.”

Vilkuna uskoo, että kalenterista tulee perinne.

”Tämä on helppo, yksinkertainen ja tuo iloa. Idean saa kopioida vapaasti - kalenteri voisi tulla mihin tahansa taloyhtiöön!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat