Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurakunnat rahavaikeuksissa – Helsingissä voi tulla jopa kirkkoja myyntiin

Luterilaiset joutuvat luopumaan jopa kirkkorakennuksista. Katoliset taas kaipaavat lisää tilaa.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Pohjoisen Helsingin ja itäisen Vantaan katoliset kokoontuvat joka toinen sunnuntai katoliseen messuun Tapanilan evankelisluterilaiseen kirkkoon. Isä Matthew Azzopardin pitämissä messuissa käy paljon lapsiperheitä.
Pohjoisen Helsingin ja itäisen Vantaan katoliset kokoontuvat joka toinen sunnuntai katoliseen messuun Tapanilan evankelisluterilaiseen kirkkoon. Isä Matthew Azzopardin pitämissä messuissa käy paljon lapsiperheitä. Kuva: Rio Gandara / HS

Mistä käyttöä tyhjeneville kirkoille?

Tunteita herättävää ongelmaa pohditaan monessa Helsingin seurakunnassa. Kirkkoon kuuluvien joukko harventunut niin, että helsinkiläisistä vähän yli puolet maksaa kirkollisveroa.

Lamakin on syönyt seurakuntien tuloja. Ensi vuonna Helsingin seurakuntayhtymän tulot vähenevät noin 3,5 miljoonaa, kun kirkko menettää yhteisöverotulonsa.

Säästökuuri iskee kiinteistöihin eli 20 seurakuntataloon ja ehkä 39 kirkkoonkin. Jopa Herran huoneiden myyntiä on väläytelty.

”Enää ei ole rahaa ylläpitää kaikkia kirkkoja ja seurakuntataloja, joista moniin olisi pakko tehdä suuria, miljoonien eurojen korjauksia lähivuosina”, sanoo seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Yksi uhanalaisista on 43 vuotta sitten ovensa avannut Oulunkylän kirkko Teinintiellä. Helsingin kaupungin vuokratontilla sijaitsevan kirkon kohtalon on määrä ratketa ensi vuonna.

Sunnuntaiaamuna Teinintien punatiilikirkon kellojen kilkatus kuuluu muutaman minuutin kävelymatkan päähän Siltavoudintielle asti. Siellä on yli satavuotias vanha puukirkko. Seurakunnalla on kolmas kirkko Maunulassa ja neljäs Käpylässä.

Jumalanpalvelukseen kiirehtii turkkilainen Antje Getinkaya lastensa Biken ja Bilgen kanssa. Lasten isä on iranilainen. Pakolaisperhe muutti Pohjois-Suomen kautta Oulunkylään neljä vuotta sitten.

Äitiä kauhistuttaa ajatus, että kirkko myytäisiin. ”Kirkko on osa meidän elämää. Ilman uskontoa elämä on vain syömistä ja nukkumista.”

Lapset ovat löytäneet pyhäkoulusta ja kerhoista ystäviä. ”Se auttaa heitä. Pian he menevät rippikouluun, joka on heille todella tärkeä elämänvaihe”, Getinkaya pohtii sytyttäessään kynttilää.

”Tzat, tzat”, seurakuntapastori Kaisa Heininen kuiskii mikrofoniin. Seitsemän vuotta seurakunnassa työskennellyt pappi muistelee vihkineensä uudessa kirkossa ainoastaan kaksi paria. Hänestä tuntuu siltä, että vanhan kirkon tunnelma vetoaa enemmän ihmisiin.

Isoon saliin kerääntyy väkeä, mutta monta tuolia jää tyhjäksi.

”Jos pitää valita, niin jättäisin vanhan kirkon. Se on ollut aina myös oulunkyläläisten olohuone, jossa kokoontuvat martat ja taloyhtiöiden asukkaat.”

Juuri tällaiset monikäyttöiset tilat ovat yksi vaihtoehto, kun seurakuntayhtymän on pakko säästää seinissä. Työntekijöiden määrään ja palkkoihin on paljon vaikeampi puuttua.

”Tulevaisuudessa erillisiä kirkkorakennuksia ei enää tehdä uusille asuntoalueille”, Heinonen kertoo. Esimerkiksi Jätkäsaaressa seurakunnalle tulee tilaa kerrostalon katutasoon. Uusi kappeli olisi maksanut kahdeksan miljoonaa euroa, ja hankkeesta luovuttiin.

Pakilassa, Oulunkylän naapuriseurakunnassa, tehtiin vuosia sitten päätös myydä huonossa kunnossa oleva Paloheinän kirkko kiinteistökehittäjälle.

Ensi helmikuussa entiseen kirkkorakennukseen ja sen jatkeeksi rakennettuun uuteen siipeen muuttaa yli 30 vanhusta.

”Kirkkosalissa pidetään iäkkäiden päiväkerhoja, mutta iltaisin ja viikonloppuisin salia voi vuokrata erilaisiin juhliin”, kertoo Hoivakoti Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas.

Paloheinän ratkaisusta ottanevat esimerkkiä muutkin, kiinteistöjohtaja Heinonen arvelee. Munkkiniemi on jo luopunut seurakuntatalostaan.

Roihuvuoressa hierotaan päätöstä Marjaniemen seurakuntakodista, Herttoniemessä Kulosaaren seurakuntakodista ja Kannelmäessä Malminkartanon kappelista.

”Tonteille voisi rakentaa senioriasuntoja tai nuorille vuokra-asuntoja”, hän sanoo.

Kirkkohallituksen yliarkkitehdin Antti Pihkalan mielestä arvokkaat kirkot pitää säilyttää, mutta Paloheinän tapaiset ratkaisut sopivat kirkon arvoihin.

”Myös ilmastonmuutos vaatii tehostamaan tilojen käyttöä ja säästämään energiaa”, hän muistuttaa.

Katolisella kirkolla on täysin päinvastainen ongelma. Kiihtynyt maahanmuutto ja muihin kirkkoihin kuuluvien avioliitot katolisten kanssa kasvattavat katolilaisten joukkoa.

Kirkon jäsenmäärä on jo yli 7 000. Jäsenten lisäksi pääkaupunkiseudulla asuu tuhansia katolista uskoa tunnustavia, jotka eivät ole liittyneet mihinkään seurakuntaan.

Niinpä Ullanlinnassa Pyhän Henrikin katedraalissa ja Meilahden Pyhän Marian kirkossa messut täyttyvät sunnuntaisin ääriään myöten.

Tilapulaan on tullut avuksi Malmin luterilainen seurakunta, joka tarjoaa Tapanilan kirkkoa katolisille joka toinen sunnuntai.

Juho Kyntäjä järjestää kirkkosalia messuun. Hän tuo pienen pöydän alttariksi ja asettelee telineeseen Neitsyt Marian kuvan.

Kyntäjän kaksi pikkutytärtä leikkii viereisessä salissa. Puolalainen Dorota -vaimo tulee muiden lasten kanssa hieman myöhemmin Vantaan Leinelästä.

Auto toisensa jälkeen pysäköi kirkon pihalle. Perheitä tulee Vihdistä, Mäntsälästä ja eri puolilta Vantaata kuten Moses Nyingin viisihenkinen perhe, joka päätyi Suomeen pakolaisina neljä vuotta sitten Myanmarista.

”Tänne matka kestää puolisen tuntia. Kun käytiin messussa Helsingissä, meni monta tuntia”, nuori mies kuvaa.

Nying iloitsee siitä, että kirkossa tapaa tuttuja ja oppii tuntemaan uusia ihmisiä.

Sisään pelmahtaa värikkäästi pukeutuneita srilankalaisia perheitä. Isä Matthew Azzopardi tervehtii tulijoita. Tällä kertaa ei tarvitse avata ovia liikuntasaliin, vaan kaikki mahtuvat kirkkosaliin.

”Osa on mennyt Pyhän Henrikin katedraaliin, jossa avattiin paavi Franciscuksen julistaman laupeuden riemuvuoden laupeuden ovi”, Azzopardi kertoo.

Juho Kyntäjä soittaa kelloja ja messu alkaa. Sen jälleen juodaan kirkkokahvit – suomalaiseen tapaan.

Rio Gandara / HS
Antje Getinkaya vie lapsiaan Bikeä ja Bilgeä Oulunkylän kirkkoon jumalanpalvelukseen.
Antje Getinkaya vie lapsiaan Bikeä ja Bilgeä Oulunkylän kirkkoon jumalanpalvelukseen.
Rio Gandara / HS
Pastori Kaisa Heininen kokeilee mikrofonin toimivuutta ennen jumalanpalvelusta Oulunkylän kirkossa.
Pastori Kaisa Heininen kokeilee mikrofonin toimivuutta ennen jumalanpalvelusta Oulunkylän kirkossa.
Rio Gandara / HS
Antje Getinkaya sytyttää kynttilän Oulunkylän kirkossa.
Antje Getinkaya sytyttää kynttilän Oulunkylän kirkossa.
Rio Gandara / HS
Mose Nying tapaa tuttujaan, kun hän käy perheensä kanssa katolisessa messussa Tapanilan kirkossa.
Mose Nying tapaa tuttujaan, kun hän käy perheensä kanssa katolisessa messussa Tapanilan kirkossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat