Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissovellus Nappi Naapuri pääsi finaaliin suuressa ikääntyneiden keksintökisassa

Naapureille tarkoitettu sosiaalinen media kisaa esimerkiksi portaissa toimivan rollaattorin kanssa miljoonasta Norjan kruunusta

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Innovaatiokilpailussa etsitään keinoja vanhusten ja vammaisten itsenäisen asumisen helpottamiseksi. Finaalin suomalaiskeksintö on naapuriapua välittävä sosiaalinen media.
Innovaatiokilpailussa etsitään keinoja vanhusten ja vammaisten itsenäisen asumisen helpottamiseksi. Finaalin suomalaiskeksintö on naapuriapua välittävä sosiaalinen media. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomalainen sovellus Nappi Naapuri on päässyt viiden finalistin joukkoon Nordic Independent Living Challenge -kisassa, jossa etsitään keksintöjä helpottamaan ikääntyneiden ja vammaisten asumista itsenäisesti kotonaan.

Viiden pohjoismaisen pääkaupungin yhdessä julistaman kisan voittajalle on kesällä luvassa miljoona Norjan kruunua – eli vähän alle 110 000 euroa.

Helsinkiläisille vanhuksille kilpailutyöt tulevat tutuksi jo tätä ennen.

”Kaikki viisi finalistia testaavat ideaansa ainakin kolmessa pääkaupungissa. Helsingissäkin siis kokeillaan keväällä, miten ratkaisut toimivat erilaisissa tilanteissa, ihmisten omassa käytössä tai yhdessä ammattilaisten kanssa”, selventää osastopäällikkö Juha Jolkkonen sosiaali- ja terveysvirastosta.

Nappi naapuri on uudenlainen sosiaalinen media, jonka avulla voi pyytää tai tarjota apua, vaihtaa tai lainata tavaroita tai keskustella naapuruston yhteisistä asioista. Ikääntynyt voi siis sovelluksen avulla esimerkiksi etsiä apua kaupassa käyntiin tai lampun vaihtoon.

”Yllättävänkin moni haluaa auttaa, mutta sopivaa keinoa löytää avuntarvitsijoita ei ole”, selventää tiedotteessa Pauliina Seppälä eli yksi Nappi Naapurin kehittäjistä ja sitä pyörittävä Yhteismaa ry:n perustajista.

Seppälä tunnetaan myös toisesta yhteisöllisestä keksinnöstä, Siivouspäivästä. HS haastatteli häntä laajemmin yhteisöllisyydestä kesällä.

Suomalaiskeksinnön lisäksi finalistien joukossa ovat Norjasta portaisiin tarkoitettu rollaattori ja tuki suihkussa käymiseen, Tanskasta diabeetikkojen haavaumia ehkäisevät sukat sekä Ruotsista älykäs lääkeannostelija, joka muistuttaa lääkkeen ottamisesta.

Kaikissa viidessä Pohjoismaassa väestö ikääntyy lähivuosina merkittävästi. Seuraavan viidentoista vuoden aikana yli 65-vuotiaiden osuus Pohjoismaissa kasvaa 25 prosentista 40 prosenttiin.

Kilpailun avulla etsitään siksi teknisiä keinoja parantaa vanhusten elämänlaatua.

Kisaan ilmoittautui noin 400 joukkuetta. Monivaiheisessa kisassa karsintavaiheita on ollut useita, mutta kilpailijat ovat saaneet myös apua ideansa jatkokehittelyyn kuten mentorointia ammattilaisilta, tukea liiketoiminta- ja testaussuunnitelmien laatimiseen ja palautetta sekä ikääntyneiltä itseltään että kisan järjestäviltä kaupungeilta.

Finalistit julkistettiin Tukholmassa tällä viikolla. Voittaja selviää kesäkuussa, jolloin palkitaan mahdollisesti myös paras opiskelijatyö ja paras yhteispohjoismainen joukkue. Palkintoraha on tarkoitus käyttää keksinnön kaupallistamiseen.

Kilpailu on osa laajempaa liikettä. Ikääntyneille tarkoitettu teknologia on kasvava ala ja esimerkiksi Helsingissä erilaisia sovelluksia on jo käytössä paljon esimerkiksi kotihoidossa ja kuntoutuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat