Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudun matkaliput mullistuvat: Ensin uusitaan laitteet ja kortit, sitten maksuvyöhykkeet

Ensimmäisinä uusia matkakortinlukijoita pääsevät todistamaan käytännössä espoolaiset

Kaupunki
 
Matkaliput uusiksi Helsingin seudulla – näin uusi automaatti toimii
Matkaliput uusiksi Helsingin seudulla – näin uusi automaatti toimii
Helsingin seudun joukkoliikenteen arki mullistuu ensi vuonna, kun kaikkiin seudun kulkuvälineisiin asennetaan uudet matkakortinlukijat ja asemille uudet lipunmyyntiautomaatit. Matkustajat saavat entistä enemmän ajantasaista tietoa kulkuvälineistä ja poikkeustilanteista. Toimittaja: Marja Salomaa HS, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS

Sininen laite näyttää huipputekniseltä linnunpöntöltä, mutta siihen kiteytyy vuosien suunnittelutyö ja 60 miljoonan euron hankinta.

”Valitaan matka, painetaan OK, ja sitten näytetään mat­kakorttia lukijalle”, opastaa Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaara.

Piippausääni on melko maltillinen. Sininen laatikko tottelee Vaattovaaran napautuksia ja näyttää lopuksi kortille jäävän rahasumman. Kuvitteellinen matka on maksettu.

Jos Vaattovaara olisi ladannut kortille vaikkapa Helsingin kausilipun, pelkkä kortin näyttäminen lukijalle riittäisi.

Laite on Helsingin seudun liikenteen uusi matkakortinlukija, joka tulee käyttöön ensi vuonna.

Uudet koneet ovat vasta alkua Helsingin seudun joukkoliikenteen isossa lippumullistuksessa.

Seuraavaksi matkustajilla on edessään matkakorttien vaihto, minkä jälkeen kortin voi ladata netissäkin. Vuonna 2017 siirtyy historiaan jako kaupunkien sisäisiin ja seutulippuihin. Kuntarajojen sijaan matkan hinta perustuu vyöhykkeisiin.

Sinisiä matkakortinlukijoita tulee ensi vuonna yhteensä 3 800 kappaletta HSL:n alueen busseihin, raitiovaunuihin, metroasemille, lähiliikenteen juniin sekä Suomenlinnan lautalle.

Keskeisille pysäkeille ja asemille tulee sata uutta lipunmyyntiautomaattia. Myyntiautomaatteja tulee myös raitiovaunuihin, mutta alkuvaiheessa ratikoiden automaatit toimivat vain kolikoilla. Kuljettajarahastus raitiovaunuissa loppuu.

Ensimmäisinä uusia matkakortinlukijoita pääsevät todistamaan käytännössä espoolaiset.

Uusien laitteiden koekäyttäjiksi pääsevät helmikuussa bussiyhtiö Åbergin linjan kolmen reitin matkustajat.

Laitteet tulevat Åbergin autoihin Espoon sisäiselle linjalle 16 Matinkylästä Henttaalle, seutulinjalle 105 Helsingin Kampista Tapiolaan sekä seutulinjalle 565 Espoon keskuksesta Vantaan­koskelle.

Lukulaitteen toiminnot perustuvat sormen painallukseen, eivät sormenpäiden sähkönjohtokykyyn kuten älypuhelimissa. Näin ollen uutta järjestelmää voi käyttää vaikka rukkaset käsissä, ja kortinlukijoita voi asentaa sekä ulos että sisälle.

”Käytettävyydessä oli hankaluuksia oikeastaan vain lasketteluhanskojen kanssa. Ne olivat liian suuria”, myyntijärjes­telmien projektipäällikkö Sari Nordsten kertoo.

Jos 30 päivän kokeilu onnistuu Espoossa kitkatta, alkavat matkakortinlukijoiden ja kuljettajien laitteistojen massa-asennukset. Asennusurakka kestää yhdeksän kuukautta.

Joukkoliikenteen käyttäjille jo matkakortinlukijoiden vaihtuminen on iso muutos, mutta se on vain yksi näkyvä osa HSL:n jättimäistä uudistusta.

Tällä hetkellä tekijät painiskelevat ajantasaisen informaatiojärjestelmän syövereissä.

HSL:n demoauto on lähes päivittäin käytössä, kun projektipäällikkö Sami Räsänen ja kumppanit ajavat bussireittejä uudestaan ja uudestaan.

Koko ajan löytyy säädettävää. Kun HS pääsi viime viikolla mukaan testiajolle, sekä kortinlukijat että gps-paikannus olivat poissa pelistä.

”Jos gps-paikannus ei toimi, järjestelmä laskee ajantasaisen paikkatiedon renkaiden kierrosmäärän mukaan”, Räsänen lohduttaa.

Sitten, kun järjestelmä on käytössä, matkustajille on luvassa lisää ajantasaista kulkutietoa joka tuutissa: pysäkeillä, kännyköissä, tietokoneilla. Liikennehäi­riöistä ja poikkeusreiteistä kerrotaan nykyistä kattavammin myös liikennevälineiden omilla näyttötauluilla.

Uudistus mahdollistaa myös matkakortin kausi- ja arvolippujen ostamisen verkossa, mutta niin pitkälle päästään vasta vuonna 2017. Sitä ennen HSL:n pitää vaihtaa kaikki miljoona matkustajien matkakorttia.

Matkustaja voi ladata verkosta ostetut matkat uudelle matkakortilleen liikennevälineiden kortinlukijoissa.

Katso, miten uusi lippujärjestelmä käytännössä toimii. Video osoitteessa HS.fi/hstv
Esa Syväkuru / HS
Matkalipun voi jatkossa ostaa tämän näköisestä laitteesta.
Matkalipun voi jatkossa ostaa tämän näköisestä laitteesta.
Esa Syväkuru / HS
Uusi lukulaite veloittaa ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaaran kuvitteellisen matkan.
Uusi lukulaite veloittaa ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaaran kuvitteellisen matkan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat