Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmis tuote ei kelvannut – suuruudistusta on tehty koodinpätkä kerrallaan

HSL:n lippu- ja informaatiojärjestelmä on viivästynyt monesta syystä. Nyt sitä on työstetty kolme vuotta, ja urakka jatkuu.

Kaupunki
 

Helsingin seudun uutta lippujärjestelmää on rakennettu hitaasti siitä lähtien, kun järjestelmätoimittaja Tieto voitti tarjouskilpailun vuonna 2012. Toteutus on viivästynyt monista eri syistä.

Jo urakan lähtö venyi viidellä kuukaudella valitusten vuoksi, ja ensimmäisen suunnitteluvaiheen aikana viive kasvoi kuudella kuukaudella.

Vielä puolitoista vuotta sitten kuviteltiin, että uudistus olisi saatu valmiiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä ja uusi matkan pituuteen perustuva vyöhyketariffi käyttöön ensi vuonna.

Nyt Helsingin seudun liikenne (HSL) arvioi, että järjestelmä saadaan valmiiksi syksyllä 2016 ja joukkoliikenteen matkoissa siirrytään vyöhykemalliin vuoden 2017 aikana.

”Tämä on iso palapeli, jota on yritetty tehdä laatu, ei aikataulu edellä. Tehtävä on ollut vaikea, ja tekemistä on ollut enemmän kuin osattiin ennakoida”, sanoo hankejohtaja Eero Nikula.

Suurin syy hitaaseen toteutukseen on kuitenkin se, ettei HSL halunnut ostaa valmista tuotetta suoraan kaupan hyllyltä. Se olisi silloin joutunut järjestelmätoimittajan vangiksi. Työ lähti koodin kirjoittamisesta.

Paineet ovat kovat, sillä järjestelmän pitäisi hoitaa virheettömästi valtava määrä yksittäisiä tapahtumia. Pääkaupunkiseudulla tehdään miljoona joukkoliikennematkaa päivittäin.

Järjestelmän tietojen perusteella laskutetaan lipunmyyntitulot jälleenmyyjiltä sekä kootaan tiedot jäsenkuntien maksuosuuksien laskentaan.

Liikennettä on seurattava reaaliaikaisesti, jotta tiedot välittyvät oikein sekä matkustajille että eri toimijoiden työnjohdoille. Ajantasaisen informaatiojärjestelmän hionta jatkuu aivan viime metreille.

Pitkänä urakka-aikana tekninen kehitys on pyörinyt kiivaasti, ja HSL:n järjestelmää on epäilty vanhaksi jo syntyessään. Ohjelmisto on kuitenkin rakennettu avoimien rajapintojen varaan siten, että siihen on tekijöiden mukaan helppo liittää tarpeen mukaan uusia sovelluksia.

Ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaaran mukaan esimerkiksi matkan maksaminen pankkikorttia lukulaitteelle näyttämällä voi olla tulevaisuudessa mahdollista, jos niin halutaan.

Myös ovi valtakunnalliseen lippujärjestelmään on raollaan, vaikka HSL ei siihen alkuvaiheessa liitykään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat