Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapuriapu haastaa rappurollaattorin

Suomalainen naapurisovellus pääsi finaaliin kisassa, joka etsii Pohjoismaiden parasta keksintöä vanhusten avuksi.

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Innovaatiokilpailussa etsitään keinoja vanhusten ja vammaisten itsenäisen asumisen helpottamiseksi. Finaalin suomalaiskeksintö on naapuriapua välittävä sosiaalinen media.
Innovaatiokilpailussa etsitään keinoja vanhusten ja vammaisten itsenäisen asumisen helpottamiseksi. Finaalin suomalaiskeksintö on naapuriapua välittävä sosiaalinen media. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomalainen sovellus Nappi naapuri on päässyt viiden finalistin joukkoon pohjoismaisessa kilpailussa, jossa etsitään keksintöjä helpottamaan ikääntyneiden ja vammaisten asumista itsenäisesti kotonaan.

Viiden pohjoismaisen pääkaupungin yhdessä julistaman kisan voittajalle on kesällä luvassa miljoona Norjan kruunua – eli vähän alle 110 000 euroa.

Helsinkiläisille vanhuksille Nordic Independent Living Challenge -kisan kilpailutyöt tulevat tutuksi jo tätä ennen.

”Kaikki viisi finalistia testaavat ideaansa ainakin kolmessa pääkaupungissa”, selventää osastopäällikkö Juha Jolkkonen sosiaali- ja terveysvirastosta.

Helsingissäkin kokeillaan siis keväällä, miten Nappi naapuri ja muut kilpailutyöt toimivat tosielämässä.

Nappi naapuri on sosiaalinen media, jonka avulla naapurit voivat pyytää tai tarjota apua, vaihtaa tai lainata tavaroita tai vaikka keskustella yhteisistä asioista.

Ikääntynyt voi etsiä sen avulla apua vaikka kaupassa käyntiin tai lampun vaihtoon.

”Yllättävän moni haluaa auttaa, mutta sopivaa keinoa löytää avuntarvitsijoita ei ole”, selventää tiedotteessa Pauliina Seppälä. Hän on yksi Nappi naapurin kehittäjistä ja sitä pyörittävän Yhteismaa ry:n perustajista.

Seppälä tunnetaan ennestään muun muassa Siivouspäivästä.

Suomalaiskeksinnön lisäksi finalistien joukkoon pääsivät Norjasta portaisiin tarkoitettu rollaattori ja suihkutuki, Tanskasta diabeetikkojen haavaumia ehkäisevät sukat sekä Ruotsista älykäs annostelija, joka muistuttaa lääkkeen ottamisesta.

Väestö ikääntyy lähivuosina merkittävästi kaikissa Pohjoismaissa. Kilpailun avulla etsitään siksi teknisiä keinoja parantaa vanhusten elämänlaatua.

Kisaan ilmoittautui noin 400 joukkuetta. Karsintavaiheissa kilpailijat ovat saaneet apua ideoidensa jatkokehittelyyn.

Ammattilaiset ovat mentoroineet kilpailijoita, ja he ovat saaneet tukea liiketoiminnan ja testauksen suunnitteluun. Palautetta on tullut sekä ikäihmisiltä että järjestäjäkaupungeilta.

Finalistit julkistettiin Tukholmassa tällä viikolla. Kisa ratkeaa kesäkuussa, jolloin palkitaan todennäköisesti myös paras opiskelijatyö ja yhteispohjoismainen joukkue. Palkinto on määrä käyttää keksinnön kaupallistamiseen.

Ikääntyneille tarkoitettu tekniikka on kasvuala, ja Helsingissäkin on käytössä useita sovelluksia esimerkiksi kotihoidossa ja kuntoutuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat