Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin arvotalo muuttuu asunnoiksi Helsingin keskustassa

Valtio saa Dianapuiston laidalla sijaitsevista kahdesta rakennuksesta 26,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Valtio myy kaksi taloa Helsingin Dianapuiston laidalta. Vanhempi, Theodor Höijerin piirtämä rakennus on oikealla, uudempi jugendtalo vasemmalla.
Valtio myy kaksi taloa Helsingin Dianapuiston laidalta. Vanhempi, Theodor Höijerin piirtämä rakennus on oikealla, uudempi jugendtalo vasemmalla. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Valtion tiloja omistava Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingin Erottajalla sijaitsevan arvotalon rakennusliikkeelle. Lapis Rakennus Oy maksaa valtiolle kaupassa 26,5 miljoonaa euroa.

Tontilla on kaksi rakennusta, joista vanhempi valmistui 1891. Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulman uusrenessanssityylinen talo on arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema ja toimi vuosisadan ajan Tullihallituksen talona. Tällä hetkellä taloa käyttää sisäministeriö.

”Ajatuksena on palauttaa talo alkuperäiseen käyttöön eli asunnoiksi ja liiketiloiksi”, sanoo Lapis Rakennuksen toimitusjohtaja Pasi Kivimäki.

Tontin toinen rakennus on Yrjönkadun ja Uudenmaankadun kulmassa sijaitseva, vuonna 1905 rakennettu jugend-tyylinen talo. Sekin muuttuu asunnoiksi.

Kummatkin talot olivat alun perin vakuutusyhtiö Kalevan rakennuttamia toimisto- ja asuintaloja. Valtio hankki ne Kalevalta vuonna 1913.

Tilat vapautuvat vuonna 2017, jonka jälkeen alkaa noin puolentoista vuoden remontti. Asuinneliöitä taloissa on noin 6 500, joista voisi Kivimäen mukaan syntyä 60–70 asuntoa.

”Sinne tulee aika isoja asuntoja, kun mennään vanhan talon ehdoilla.”

Talot on suojeltu ja niissä on arvokkaita sisätiloja. Asuntorakentaminen merkitsee kuitenkin muutoksia.

”Käytännössä koko lailla puretaan osiin. Ulkokuoret ja välipohjat jää. Tässä kohteessa tosin entisöidään enemmän kuin meillä aiemmin”, Kivimäki kertoo.

Valtio on viime aikoina myynyt useita taloja kantakaupungista. Etelä-Suomen sotilasläänin entinen esikunta Laivanvarustajankadulla on jo muuttumassa asunnoiksi, ja Korkeavuorenkadun niin kutsuttu Ohranan talo on myyty kiinteistökehittäjille. Siihenkin suunnitellaan asuntoja.

Viimeisimpänä myyntiin tuli lokakuussa työ- ja elinkeinoministeriön käyttämä talo Ratakadulla.

Sirpa Räihä / HS
Uusrenessanssityylisessä talossa on arvokkaita sisätiloja.
Uusrenessanssityylisessä talossa on arvokkaita sisätiloja.
Eric Sundström / Helsingin kaupunginmuseo
Yrjönkadun puoleisessa talossa oli ennen sotia näyttävä yläosa. Sen tuhouduttua pommituksissa sitä ei korjattu ennalleen.
Yrjönkadun puoleisessa talossa oli ennen sotia näyttävä yläosa. Sen tuhouduttua pommituksissa sitä ei korjattu ennalleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat