Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelaamalla olkapäät ja mieli kuntoon – Helsingin uudessa lastensairaalassa aiotaan parantaa lapsia videopelien avulla

Husin osastonylilääkäri Pekka Lahdenne uskoo, että videopeleillä voi olla iso rooli etenkin fysioterapiassa ja psykiatriassa.

Kaupunki
 
Hus haluaa parantaa potilaita videopeleillä
Hus haluaa parantaa potilaita videopeleillä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osastonylilääkäri Pekka Lahdenne uskoo, että videopeleillä on tulevaisuudessa suuri rooli potilaiden kuntoutuksessa. Opiskelijaryhmän idea näyttää, millaisia pelejä esimerkiksi fysioterapiassa voitaisiin jatkossa käyttää.
Tästä on kyse

Pelejä käytetään kuntoutuksessa

 Tietokonepelejä on käytetty esimerkiksi neurologisten potilaiden kuntoutuksessa jo joitain vuosia.

 Pelejä on pohdittu apuvälineeksi myös masentuneiden potilaiden hoitoon.

 Hus toivoo pääsevänsä aloittamaan videopelejä hyödyntävää kuntoutusta uudessa lastensairaalassa.

Vallila

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) haluaa kuntouttaa esimerkiksi leikkauksista toipuvia potilaita videopelien avulla.

Videopeleihin liittyvä kuntoutus pyritään ottamaan käyttöön ainakin vuonna 2017 valmistuvassa uudessa lastensairaalassa.

”Lapset ja nuoret ovat hyvin luonteva kohderyhmä alkuun, mutta näen peleissä potentiaalia aikuistenkin puolella. Nuoret aikuiset ovat tottuneet pelaamaan pelejä”, sanoo Husin lasten- ja nuortensairauksien osastonylilääkäri Pekka Lahdenne.

Lahdenne vastaa uuden lastensairaalan toiminnallisuuden suunnittelusta.

Yksi potentiaalinen kuntoutuspeli on Metropolian ammattikorkeakouluopiskelijoiden kehittämä Rehaboo-sovellus.

Sovellus hyödyntää muun muassa Microsoftin Xbox-pelikonsoleissa käytettävää liikkeentunnistustekniikkaa.

Helsinki Hooligans -nimisen ryhmän kehittämässä Rehaboossa ammutaan jousipyssyllä, joten pelin kehittäjien mielestä sitä voisi käyttää esimerkiksi olkapääleikkauksista toipuvien lasten kuntoutukseen.

Rehaboo voitti Slush Hacks -tapahtumassa Husin ja uuden lastensairaalan yhdessä järjestämän Health Games -haastesarjan. Lahdenne pitää Rehaboota lupaavana sovelluksena.

”Tavat, jotka liittyvät visuaalisuuteen ja uuden teknologian hyväksikäyttöön, innostavat, kiinnostavat ja motivoivat lapsia. Siksi idea on aivan erinomainen kehitettäväksi eteenpäin”, Lahdenne sanoo.

Rehaboon luonut seitsemän hengen porukka siirtyy kehittämään ideaansa Vallilassa sijaitsevaan Health Innovation Village -nimiseen startup-yrityskeskittymään.

Vallilan startup-keskus on keskittynyt nimenomaan lääketeknologia-alan startupeihin. Tämä on luonnollista, sillä sitä ylläpitää kansainvälinen lääketeknologiayritys GE Healthcare. Keskuksessa toimii nyt vajaat 30 yritystä.

”Olemme kiinnostuneita yhteistyöstä asiantuntijoiden kanssa. Tarvitsemme pelin jatkokehittämiseen etenkin fysioterapeuttista ja teknistä asiantuntemusta”, sanoo peliä kehittäneeseen Helsinki Hooligans -tiimiin kuuluva Sara Karvonen.

Yrityskampus on toiminut Vallilassa nyt noin puolitoista vuotta.

Yksi sen tehtävistä on helpottaa alan aloittavia yrityksiä verkostoitumaan.

Puitteet ja verkostot olisivat kunnossa, joten valloittaako Rehaboo nyt maailman fysioterapiamarkkinat?

”Emme me siitä lähde”, Karvonen sanoo.

”Tavoitteemme on, että peli saa lapset tekemään kuntouttavia harjoituksia enemmän”, hän jatkaa.

Husin Lahdenne toivoo, että videopeleillä olisi tulevaisuudessa iso rooli fysioterapiaan liittyvän kuntoutuksen lisäksi myös muilla kuntoutuksen aloilla, kuten psykiatriassa.

”Meillä on muidenkin pelien kehittäjien kanssa ollut alustavia kontakteja. Olemme käyneet keskusteluja esimerkiksi siitä, miten pelien avulla voitaisiin poistaa sairaalaan tulemiseen liittyviä pelkoja”, Lahdenne kertoo.

”Tämä on iso juttu.”

Husin näkökulmasta pelit ovat arvokkaita myös toimintatapojen kehittämisen näkökulmasta.

”Hyödyt tulevat ensisijaisesti potilaalle, mutta toissijaisesti hyötyjä tulee myös meidän toimintaprosessiemme jalostamisen kautta.”

Arttu Luhtala / HS
Metropoliassa opiskelevat Matias Koskinen ja Sara Karvonen näyttävät, miten Rehaboo -nimisessä videopelissä ammutaan jousella. Ideana on auttaa lapsia ja nuoria kuntoutumaan olkapääleikkauksista.
Metropoliassa opiskelevat Matias Koskinen ja Sara Karvonen näyttävät, miten Rehaboo -nimisessä videopelissä ammutaan jousella. Ideana on auttaa lapsia ja nuoria kuntoutumaan olkapääleikkauksista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat