Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reitzin kotimuseo Etu-Töölössä sai uuden vetonaulan – jo yhdeksäs Schjerfbeck kokoelmissa

Helene Schjerfbeckin Sitruunat-taulun sijoituspaikkaa mietitään tarkkaan.

Kaupunki
 
Katja Hagelstam
Reitzin taidekokoelmalla on pysyvät tilat perheen entisessä kodissa Töölössä. Jokaisen uuden hankinnan on sovittava kokonaisuuteen.
Reitzin taidekokoelmalla on pysyvät tilat perheen entisessä kodissa Töölössä. Jokaisen uuden hankinnan on sovittava kokonaisuuteen. Kuva: Katja Hagelstam
Fakta

Sivistystä kaikille

 Lauri ja Lasse Reitzin säätiön tehtävä on kahtalainen. Perustusasiakirjojen mukaan sen tarkoituksena on pitää yllä ja kartuttaa museon kokoelmia omaisuuden tuotolla, mutta myös sivistää kansaa.

 Tämän vuoksi säätiö avaa taidemuseon ovet ilmaiseksi joka keskiviikko ja sunnuntai.

 Reitzin taidekokoelma on seuraavan kerran avoinna keskiviikkona 23. joulukuuta osoitteessa Apollonkatu 23 B 64, 6. kerros kello 15–17.

Etu-Töölö

Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin kuulunut Lauri Reitz (1893–1959) ei elinaikanaan ennättänyt hankkia yhtään Helene Schjerfbeckin maalausta, mutta hänen nimeään kantava säätiö on viime vuosina onnistunut täyttämään Reitzin kokoelman aukon ruhtinaallisesti.

Viime viikolla Sothebyn huutokaupasta ostettu teos Sitruunoita visakoivukulhossa (1934) oli jo yhdeksäs Schjerfbeck Reitzin kokoelmissa. Edellinen Schjerfbeck siirtyi Helsingin Apollonkadulle puolitoista vuotta sitten, kun säätiö onnistui nappaamaan Ingrid Bergmanin ja hänen miehensä kokoelmasta teoksen Kalifornialainen (1934).

”Lauri Reitzin toivelistalla oli muutamia taiteilijoita, joiden teoksia hän ei ennättänyt hankkia ennen kuolemaansa. Schjerfbeckin lisäksi myös Werner Holmbergin töitä on ostettu Reitzin kokoelmiin vasta säätiön aikana”, sanoo säätiön asiamies, taidehistorioitsija Jaana Cawén.

Suurelle yleisölle Lauri Reitz on jäänyt melko tuntemattomaksi, mutta taidepiireissä hänen kokoelmansa on arvostettu. Hopeakokoelma lasketaan Cawénin mukaan Suomen kolmen merkittävimmän vanhan suomalaishopean kokoelmien joukkoon. Asekokoelmassa taas on harvinaisia eurooppalaisia esineitä 1600–1700-luvuilta.

Tällaiset taide-esineet eivät ole halpoja. Reitzin säätiöllä on kuitenkin mukavat vuositulot, joiden turvin kokoelmaa nyt kartutetaan.

Reitz keräsi omaisuutensa Helsinkiä rakentamalla. Hän rakennutti vuosina 1927–1952 yli 20 kerrostaloa sekä elokuvateattereita, kahviloita ja huviloita. Osa kiinteistöistä valmistui suoraan hänen omistukseensa.

Erityisesti hän ansioitui Töölön rakentajana. Reitzin monissa rakennushankkeissa työskenteli arkkitehtina Jalmari Peltonen, jonka tunnusmerkki eli suorakaiteiset erkkerit ja parvekkeet näkyvät hyvin Töölön katukuvassa.

Myös Reitzin taidemuseo sijaitsee Töölössä, Apollonkadun ja Eteläisen Hesperiankadun kainalossa. Talo on yhä lähes kokonaan taidesäätiön hallussa.

Alkuperäisestä kokoelmasta juuri maalaustaidetta on kartutettu eniten. Kultakauden taidetta on nyt lähes nelinkertainen määrä alkuperäiseen kokoelmaan verrattuna, 162 teosta.

Kokoelma avautui yleisölle vuonna 1972, vuosi sen jälkeen, kun Lauri Reitzin puoliso Maria Reitz kuoli. Pariskunnan ainoa poika Lasse oli kuollut 1960-luvun puolivälissä, joten Maria määräsi testamentissaan, että koti avataan museona yleisölle.

Cawénin mukaan säätiön hallitus miettii hyvin tarkkaan, millaisia uusia teoshankintoja se tekee. Kaikkien hankintojen on täydennettävä alkuperäistä kokoelmaa. Nimekkäiltäkin tekijöiltä maltetaan etsiä kovatasoisia töitä.

”Kokoelmiin on ostettu Schjerfbeckin, mutta myös muutaman muun taiteilijan sellaisia teoksia, jotka ovat valmistuneet 1900-luvun puolella. Olemme siis hieman venyttäneet aikajanaa, mutta toisaalta kaikki tekijät ovat sellaisia, että he ovat aloittaneet uransa Suomen taiteen kultakaudella 1800-luvun lopulla”, Cawén sanoo.

Uusien taideteosten sijoittelua mietitään tarkkaan. Schjerfbeckin Sitruunat-teos päätyy kuitenkin yleisön nähtäville niin nopeasti kuin mahdollista.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helene Schjerbeckin asetelma Sitruunoita visakoivukulhossa oli esillä Galerie Donnerissa Helsingissä tiistaina 17. marraskuuta 2015.
Helene Schjerbeckin asetelma Sitruunoita visakoivukulhossa oli esillä Galerie Donnerissa Helsingissä tiistaina 17. marraskuuta 2015.

Viime vuosina Reitzin säätiö on kunnostautunut tuomalla ulkomaille päätyneitä suomalaisteoksia takaisin kotiin. Schjerfbeckin Sitruunoiden lisäksi myös Albert Edelfeltin teos Sisäkuva Helsingin poikien työkodista ostettiin Reitzin kokoelmiin Sothebysin huutokaupassa pari vuotta sitten.

Reitzin taidemuseo ei ole ainoa taiteelle omistettu kotimuseo Helsingissä. Taidekoti Kirpilä Töölössä, Villa Gyllenberg Kuusisaaressa sekä Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseo Katajanokalla kuuluvat samaan yksityisten taidekeräilijöiden sarjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat