Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio myi Erottajalla sijaitsevat suojellut rakennukset 26,5 miljoonalla eurolla – niihin tulee asuntoja

”Sinne tulee aika isoja asuntoja, kun mennään vanhan talon ehdoilla”, sanoo Lapis Rakennuksen toimitusjohtaja Pasi Kivimäki.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Valtio myy kaksi taloa Helsingin Dianapuiston laidalta. Vanhempi, Theodor Höijerin piirtämä rakennus on oikealla, uudempi jugendtalo vasemmalla.
Valtio myy kaksi taloa Helsingin Dianapuiston laidalta. Vanhempi, Theodor Höijerin piirtämä rakennus on oikealla, uudempi jugendtalo vasemmalla. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Valtion tiloja omistava Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingin Erottajalla sijaitsevan arvotalon rakennusliikkeelle. Lapis Rakennus Oy maksaa valtiolle kaupassa 26,5 miljoonaa euroa.

Tontilla on kaksi rakennusta, joista vanhempi on valmistunut vuonna 1891. Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulman uusrenessanssityylinen talo on arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema ja toimi vuosisadan ajan Tullihallituksen talona. Nyt taloa käyttää sisäministeriö.

”Ajatuksena on palauttaa talo alkuperäiseen käyttöön: asunnoiksi ja liiketiloiksi”, sanoo Lapis Rakennuksen toimitusjohtaja Pasi Kivimäki.

Tontin toinen rakennus on Yrjönkadun ja Uudenmaankadun kulmassa sijaitseva, vuonna 1905 rakennettu jugendtyylinen talo. Sekin muuttuu asunnoiksi.

Talot olivat alun perin vakuutusyhtiö Kalevan rakennuttamia toimisto- ja asuintaloja. Valtio hankki ne vuonna 1913.

Tilat vapautuvat vuonna 2017, minkä jälkeen alkaa noin puolentoista vuoden remontti. Asuinneliöitä taloissa on noin 6 500, joista voisi Kivimäen mukaan syntyä 60–70 asuntoa.

”Sinne tulee aika isoja asuntoja, kun mennään vanhan talon ehdoilla”, Kivimäki kertoo.

Talot on suojeltu, ja niissä on arvokkaita sisätiloja. Asuntorakentaminen merkitsee kuitenkin muutoksia.

”Käytännössä koko lailla puretaan osiin. Ulkokuoret ja välipohjat jäävät. Tässä kohteessa tosin entisöidään enemmän kuin meillä aiemmin.”

Valtio on viime aikoina myynyt useita taloja kantakaupungista. Etelä-Suomen sotilasläänin entinen esikunta Laivanvarustajankadulla on jo muuttumassa asunnoiksi, ja Korkeavuorenkadun niin sanottu Ohranan talo on myyty kiinteistökehittäjille. Siihenkin suunnitellaan asuntoja.

Uusimpana myyntiin tuli työ- ja elinkeinoministeriön käyttämä talo Ratakadulla lokakuussa.

Sirpa Räihä / HS
Uusrenessanssityylisessä talossa on arvokkaita sisätiloja.
Uusrenessanssityylisessä talossa on arvokkaita sisätiloja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat