Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulu tyhjentää virastot työntekijöistä – ”Yhteinen toiminta käynnistyy taas loppiaisen jälkeen”

Useat valtion ja Helsingin työntekijät nauttivat jouluna pitkistä lomista. Helsingin opettajilla palkallinen loma kestää lähes kolme viikkoa.

Kaupunki
 
Juha Metso
Tilastokeskuksen käytävät olivat joulua edeltävänä perjantaina hiljaisia. Kolme neljästä Tilastokeskuksen työntekijästä pitää jouluna vuosilomia tai saldovapaita.
Tilastokeskuksen käytävät olivat joulua edeltävänä perjantaina hiljaisia. Kolme neljästä Tilastokeskuksen työntekijästä pitää jouluna vuosilomia tai saldovapaita. Kuva: Juha Metso
Fakta

Näin virastoissa ollaan välipäivinä

 Helsingin palvelukeskuksen noin 1 500 työntekijästä noin kolmasosa on joulun välipäivät töissä.

 Kaupunginkirjaston noin 500 työntekijästä töissä on puolet.

 Rakennusviraston vajaasta 500 työntekijästä noin 70 prosenttia työskentelee.

 Opetusviraston 6 000 työntekijästä ja varhaiskasvatusviraston 5 500 työntekijästä työskentelevät vain harvat.

Kalasatama

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan Tilastokeskuksen käytävät ovat joulun alla autiot.

Valtiovarainministeriön alaisen viraston tehtävä on tuottaa luotettavia tilastoja päätöksenteon tueksi. Perjantaina rakennuksessa valmistauduttiin kuitenkin jo täyttä häkää joululoman viettoon.

”Suuri osa aloittaa joululomansa jo tänään”, kertoi hallintopuolella työskentelevä Tarja Kanervo.

Tänään aatonaattona rakennuksen käytävät ovat vieläkin hiljaisempia. Kolme neljästä Tilastokeskuksen Helsingissä työskentelevästä työntekijästä on lomalla joulunalusviikon ja jouluaattoa seuraavan viikon.

Tilanne on pitkälti sama muissakin Helsingissä toimivissa valtion virastoissa.

”Joulun hiljainen aika mennään vähäisellä miehityksellä. Yhteinen toiminta käynnistyy taas loppiaisen jälkeen”, kertoo Hakaniemessä sijaitsevan Opetushallituksen hallinto- ja talousyksikön päällikkö Petri Heikkilä.

”En pysty sanomaan mitään tarkkaa määrää, mutta suuri osa henkilöistä on väliviikon poissa ja osa pidempäänkin. Yhteinen toiminta kokouksineen käynnistyy vasta loppiaisen jälkeen.”

Juha Metso
Tilastokeskuksen tiedottaja Jaana Andelin jää lomalle aaton aattona ja palaa 4. tammikuuta.
Tilastokeskuksen tiedottaja Jaana Andelin jää lomalle aaton aattona ja palaa 4. tammikuuta.

Myös Helsingin kaupungin virastot hiljenevät joulun aikaan. Esimerkiksi koulut ovat kiinni tämän viikon alusta loppiaisen jälkeiseen aikaan asti.

Se merkitsee suurimmalle osalle opetusviraston yli 6 000 työntekijästä lähes kolmen viikon palkallista lomaa.

Esimerkiksi viraston opettajat työskentelevät niin sanotussa opetusvelvollisuustyöajassa. Tämä tarkoittaa, ettei heillä ole vuosilomaoikeutta vaan työ jakautuu opetustyöaikaan ja opetustyöajan keskeytyksiin.

”Opettajat ovat saman ajan poissa koululta kuin oppilaat ja opiskelijat”, kertoo opetusviraston henkilöstöpäällikkö Tarja Malmivirta.

Osa kaupungin työntekijöistä lomailee palkatta. Tämä on melko yleistä esimerkiksi Helsingin päivähoidosta vastaavassa varhaiskasvatusvirastossa.

”Joulun aikaan lapsia on paikalla huomattavasti vähemmän, minkä vuoksi päiväkoteja ja leikkipuistoja suljetaan. Palkattomia vapaita voidaan usein pitää yleisinä loma-aikoina, kuten jouluna, vuodenvaihteessa, koulujen talvilomalla ja kesälomakaudella”, kertoo varhaiskasvatusviraston hallintopäällikkö Kati Takanen.

Viime viikon loppuun mennessä varhaiskasvatusvirastossa oli jaettu  joulukuun 22. päivän ja tammikuun 4. päivän väliselle ajalle noin 3 900 palkatonta vapaapäivää. Virastossa on yhteensä noin 5 500 työntekijää.

Myös koulujen ja päiväkotien ruokkimisesta vastaava henkilökunta on joulun ja loppiaisen välisen ajan vapailla.

”Henkilöt jättävät vuosilomaa kesälomasta joulunaikaan sekä hiihtolomaan ja pitävät lomaa silloin, kun kohteet ovat kiinni”, kertoo Helsingin kaupungin palvelukeskuksen kehittämispäällikkö Jaana Bruce.

”Joulun aikana palkattomia pidetään jonkin verran, jos vuosilomaa ei ole jäljellä. Kesällä palkattomia pidetään koulujen pitkän kiinniolon vuoksi huomattavasti enemmän.”

Esimerkiksi useat lääkärit, sairaanhoitajat ja pelastustoimi päivystävät koko joulunajan.

”Joulu on meillä periaatteessa päivä siinä missä muutkin. Meillä on silloin vahvuudessa 85–95 henkeä. Ensihoitopuolella joulu ei todellakaan ole rauhallista aikaa”, sanoo pelastuslaitoksen henkilöstöpäällikkö Juha-Pekka Lassila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat