Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneministeriö haluaa avata kaupunkiliikenteen kilpailulle – Helsingin seudun bussiyhtiöt järkyttyivät

Vastustuksesta huolimatta lakiuudistus on etenemässä eduskuntaan.

Kaupunki
 
Laura Mendelin / HS
HSL:n busseja oli pysäköitynä Keskuskirjaston työmaan kohdalla heinäkuussa.
HSL:n busseja oli pysäköitynä Keskuskirjaston työmaan kohdalla heinäkuussa. Kuva: Laura Mendelin / HS

Helsingin seudulla toimivat bussiyritykset eivät innostu joukkoliikenneuudistuksesta, joka tähtää markkinaehtoiseen liikenteeseen myös pääkaupunkiseudulla.

Uudistus voisi käytännössä tuoda alueelle yksityisten bussiyhtiöiden omia linjoja, joiden reitit, hinnat tai aikataulut eivät olisi Helsingin seudun liikenteen (HSL) kilpailuttamia. Etenkin Linja-autoliitto on ajanut muutosta.

Myös liikenne- ja viestintäministeriötä uudistus miellyttää. Hallitusneuvos Mikael Nyberg sanoo, että ministeriön johtoryhmä pohtii vielä joukkoliikennelain uudistuksen ajoitusta. Alunperin voimaantulon tavoitteena oli kesäkuu.

”Meillä on menossa kesäkuussa eteenpäin iso liikennemarkkinoiden sääntelyä koskeva uudistus. Me mietimme vielä, kytketäänkö joukkoliikennelain uudistus tähän vai käsitelläänkö se omana kokonaisuutenaan eri aikaan”, Nyberg sanoo.

Hänen mukaansa liikenneministeriö kertoo uudistuksesta tarkemmin tammikuussa.

Ministeriön aikeista kertoi ensimmäisenä Suomen Tietotoimisto STT.

Helsingin seudulla liikennöivistä bussiyhtiöistä sekä Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward että Koiviston Auton toimitusjohtaja Antti Norrlin ovat muutosaikeista järkyttyneitä. Molemmat yhtiöt ovat Linja-autoliiton jäseniä.

”HSL:n tarjouskilpailujen sopimusehdot kieltävät hävinneiltä osapuolilta kilpailevien linjojen perustamisen, joten uudistus ei olisi tasapuolinen. Me emme voisi mitenkään puolustautua. Meidän kannaltamme uudistus on kestämätön”, Ward sanoo.

Norrlin ihmettelee muutostahtia, sillä monet yritykset ovat vasta sulattelemassa isoja kalustoinvestointeja, joihin ne ajoi edellinen joukkoliikenneuudistus puolitoista vuotta sitten. Koiviston Auto on myös tulossa keskeiseksi toimijaksi pääkaupunkiseudulla, koska konserni on hankkimassa Helsingin Bussiliikenteen itselleen.

”Taas mentäisiin uuteen tilanteeseen. Kyllä tämä suoraan sanottuna järjettömältä tuntuu”, Norrlin muotoilee.

Kolmas iso bussiyritys Transdev Finland nuolee haavojaan hävittyään Espoon linjoja HSL:n viime tarjouskierroksella. Toimitusjohtaja Sami Ojamo sanoo, että Transdev ehtii katsoa ympärilleen vasta tammikuun jälkeen, kun nykyiset toiminnan supistamisneuvottelut on käyty.

Nyt suunniteltu lakimuutos tarkoittaisi käytännössä sitä, että ne liikennöitsijät, jotka ovat sopimussuhteessa HSL:n kanssa joutuisivat katsomaan vierestä, jos ulkopuolinen yritys perustaisi kilpailevan linjan heidän reitilleen.

Ongelma voi olla Nobinalle akuutti, koska HSL:n viimeisellä tarjouskierroksella se voitti useita länsimetron liityntälinjoja.

Länsiväylää Helsinkiin porhaltavien suorien bussilinjojen piti jäädä historiaan metroliikenteen aloittaessa, mutta lakiuudistus avaisi ovea uusille yrittäjille.

Toinen mahdollinen kohde lipputuloilla elävälle yrittäjälle voisi olla bussilinja Helsingin keskustasta lentoasemalle. Tämä kilpailisi kehäradan ja nykyisten bussiyhteyksien kanssa. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava uudistus toi uusia bussilinjoja lentokentille.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi pahoittelee, että ministeriö on sekoittamassa pääkaupunkiseudun yhteistä tahtotilaa raideliikenteeseen tukeutuvasta järjestelmästä.

”Ympäristöselvityksiä ministeriö ei ole teettänyt. HSL:n tarjouskilpailuissa ympäristökriteerit ovat tiukemmat kuin bussien katsastusmääräykset, joten uudet yrittäjät voisivat ajaa saastuttavammilla busseilla kuin meidän sopimusliikenteemme.”

Ministeriön teettämän konsulttiselvityksen tulokset eivät anna uudistuksesta kovin mairittelevaa kuvaa.

Strafican ja Waystep Consultingin mukaan markkinaehtoinen liikenne hoitaisi todennäköisesti suurimpia lipputuloja kerääviä linjoja ilman, että sillä olisi velvoitetta katsoa palvelukokonaisuutta. Vaihtuvat lippujärjestelmät ja matkustajainformaation epäyhtenäisyys lisäisivät sekavuutta.

Syntyisi epäterveitä kilpailuasetelmia, ja julkisen rahoituksen tehokkuus heikkenisi. Helsingin seudulla jäsenkunnat maksavat puolet joukkoliikenteen menoista verorahoituksellaan. Toinen puoli menoista katetaan lipputuloilla.

Konsulttiselvityksen mukaan uudistus parantaisi markkinaehtoisen liikenteen toimintaedellytyksiä, ja sen tarjonta voisi lisääntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat