Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matinkylän jäähallista löytyi jälleen hometta – halli suljettiin välittömästi

Vielä keväällä Espoo totesi, että tarvetta käyttökiellolle ei ole. Kaupunki teetti omistamassaan hallissa homekorjauksia viimeksi kesällä. Nyt se harkitsee hallin purkua.

Kaupunki
 
PETER JANSSON
Viimeisimmän kuntoraportin jälkeen Espoo saattaa harkita Matinkylän hallin purkua.
Viimeisimmän kuntoraportin jälkeen Espoo saattaa harkita Matinkylän hallin purkua. Kuva: PETER JANSSON

Matinkylän jäähalli suljettiin käyttäjiltä keskiviikkona, kun tiistaina selvisi, että hallista on löytynyt lisää hometta.

Uusimman tutkimuksen tulokset esiteltiin hallia pyörittävän Espoon kiekkoilun tuki ry:n hallitukselle tiistaina iltapäivällä. Ovet suljettiin saman tien: enää keskiviikkona hallissa ei harjoittele kukaan.

”Nyt tärkein asia on, että kenenkään terveyttä ei vaaranneta missään nimessä”, sanoo Espoon kiekkoilun tuen toiminnanjohtaja Jari Nyberg.

Hän myöntää, että hallin sulkeminen aiheuttaa suuria haasteita sille, mistä löydetään seuroille riittävästi jääaikaa.

”Mutta terveys edellä pitää mennä”, Nyberg jatkaa.

Jäähallin sisäilmaongelmista on huhuttu vuosia. Vuosi sitten tehdyssä kuntotutkimuksessa paljastui, että hallissa on hometta.

Tuolloin jäähallista vastasi vielä Espoon kaupunki. Keväällä kaupunki kuitenkin linjasi, että tarvetta käyttökiellolle ei ole.

Kaupunki teetti hallissa kunnostustöitä kesällä 2015. Kun kaupunki luovutti hallin Espoon kiekkoilun tuen haltuun syyskuun alusta, sen oli määrä olla kunnossa ja turvallinen käyttää.

”Tämän jälkeen vanhemmilta tuli edelleen tietoa, että lasten hengitystieongelmat jatkuvat”, Jari Nyberg kertoo.

Espoon kiekkoilun tuki päätti teettää syksyllä Suomen sisäilmakeskuksella vielä uuden tutkimuksen, jonka tulokset saatiin tiistaina ja johtivat hallin välittömään sulkemiseen.

Nybergin mukaan edellinen tutkimus ja korjaukset keskittyivät esimerkiksi pukutiloihin. Nyt mahdollisesti oireille altistavaa sienikasvustoa löytyi katsomoiden alta.

”Emme tunne kaupungin huijanneen, se teetti varsin laajan tutkimuksen. Ei ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun homekorjauksessa on menty metsään, valitettavasti”, Nyberg sanoo.

Espoon liikuntatoimen johtaja Martti Merra sanoo, että hallin omistava tilakeskus korjasi hallia kesällä sillä osaamisella ja rahamäärällä, mikä tuolloin oli mahdollinen.

”Mutta se ei selvästi auttanut”, Merra myöntää.

”Kaupunki teki, uskaltaisin sanoa, tällaisen pintaremontin, eli korjasi näkyvissä olevat viat pois. Mutta nämä ovat syvemmällä rakenteissa nämä ongelmat”, sanoo Espoon kiekkoilun tuen hallituksen puheenjohtaja Pertti Järvenpää toteaa.

Hänen mukaansa hallista löytyi homeen lisäksi esimerkiksi sädesientä. Espoon kiekkoilun tuki ei saanut toimitettua raportin luonnosta HS:lle keskiviikkona.

Kiekko-Espoon entisenä kotihallina tunnetussa ”Ladossa” on vuosikymmenten aikana harjoitellut tuhansia lapsia ja nuoria. Hallissa harjoittelevat niin jääkiekkojuniorit kuin taitoluistelijatkin.

Myös Jari Nybergin oma poika on harjoitellut hallissa 12 vuotta. Hän on kärsinyt hallissa rasitusastmasta, joka on jo parantunut.

Mitä nyt voi sanoa lapsille ja nuorille, jotka ovat kärsineet harrastuspaikkansa homeen takia?

”Niin, nämä ovat vaikeita asioita, En minä oikein voi sanoa siihen mitään”, Nyberg myöntää.

Kiekko-Espoon valmentajakin työskennellyt Martti Merra sanoo, että hän on kuullut jonkinlaisia huhuja hallin sisäilmaongelmista 1990-luvulta lähtien, mutta vakavaa keskustelua hän ei ole kuullut ennen viime kevättä.

”Me emme lasten terveydellä leiki missään yhtään. Hallia on käytetty, koska sen käytölle on ollut asiantuntijoiden lupa. Olemme luottaneet asiantuntijoihin”, Merra vakuuttaa.

Nyt Matinkylän legendaarisen ”Ladon” taru on saattanut tulla tiensä päähän, Merra pohtii. Tuoreen raportin mukaan hallin remonttitarpeet ovat niin massiivisia, ettei sellaiseen urakkaan kannata vanhassa hallissa hänen mukaansa ryhtyä, vaan järkevämpää olisi miettiä hallin purkua.

Oikaisu 25.12. kello 11.38: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, koulujen iltapäiväkerhot eivät käytä homeongelmista kärsivää hallia.

Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 1974 rakennettu Matinkylän ”Lato” on toiminut tuhansien jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden kotihallina.
Vuonna 1974 rakennettu Matinkylän ”Lato” on toiminut tuhansien jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden kotihallina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat