Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisitutkinta päättyi – Espoon tuhansien kadonneiden tietokoneiden mysteeri johtui huolimattomuudesta

Espoon kaupungin kadonneiden tietokoneiden tapaus ei johda syytteisiin. Alun perin epäiltiin, että yhteensä yli 9 600 tietokonetta, näyttöä ja tulostinta on kadoksissa.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Espoon kaupunki arvioi alun perin, että siltä on kadonnut miljoonien eurojen arvosta tietokonelaitteita.
Espoon kaupunki arvioi alun perin, että siltä on kadonnut miljoonien eurojen arvosta tietokonelaitteita. Kuva: Rio Gandara / HS

Espoon kaupungin kadonneiden tietokoneiden tapaus ei johda syytteisiin. Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkintansa, eikä esiin tullut mitään sellaista, että olisi syytä epäillä kenenkään syyllistyneen tutkintapyynnössä esitetyllä tavalla törkeään kavallukseen tai varkauteen.

Alun perin epäiltiin, että yhteensä yli 9 600 tietokonetta, näyttöä ja tulostinta on kadoksissa. Poliisin selvitysten perusteella laitteita on hukassa, mutta merkittävästi vähemmän kuin tutkintapyyntöön oli kirjattu.

Espoo on jo vuosia vuokrannut muun muassa noin 14 000 työntekijänsä ja 30 000 koululaisensa käyttämät tietokoneet ja niiden oheislaitteet. Vuodesta 2008 alkaen aina viime vuoteen asti tuotteiden toimituksista ja poistoista vastasi Fujitsu.

Vuokrattujen laitteiden laskutuksesta huolehti puolestaan rahoitusyhtiö Danske Finance. Myös se piti rekisteriä siitä, mitkä tuotteet ovat Espoon käytössä.

Vuokratietokoneisiin liittyvät rekisterit eivät kuitenkaan vastanneet toisiaan. Tämä johti siihen, että kaupungilta laskutettiin tuotteista, joiden sijainnista kenelläkään ei ollut tietoa.

Tilanteeseen heräsi Espoon tietohallintojohtaja Jukka Pitkänen pian sen jälkeen, kun hän oli tullut virkaansa vuonna 2012. Espoon kaupunki pyrki vuosina 2012–2014 selvittämään omatoimisesti it-laitteisiin eli vuokratietokoneisiin ja niiden oheislaitteisiin sekä laiterekisteriin liittyviä epäselvyyksiä. Kaupunki myös tilasi ulkopuoliselta asiantuntijalta selvityksen laitteiden elinkaaripalveluiden prosessista.

Kun mysteeri ei selvinnyt, teki Espoon kaupunki lopulta rikosilmoituksen. Poliisi alkoi tutkia tapausta törkeänä kavalluksena.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Minna Immosen mukaan suuri osa ristiriidoista rekisterien, listojen ja toteutettujen selvitystöiden välillä näyttää selittyvän puutteilla laitteiden kirjaamiskäytännöissä, epäselvillä toimintamalleilla ja selkeän sisäisen valvonnan puuttumisella.

It-laiterekistereitä pitivät yllä Fujitsu ja Danske Finance, joille Espoon kaupunki oli ulkoistanut palvelun pyörittämisen. Espoolla, kuten muillakin kunnilla vastaavanlaisissa järjestelyissä, on kuitenkin lakiin kirjattu hallinta- ja valvontavastuu. Näin vaativat kuntalaki, julkisuuslaki ja tietohallintolaki.

”Kyllä poliisin esitutkinta nyt näyttää sen, että Espoon kaupungin sisäiset mekanismit eivät ole toimineet täysin”, sanoo Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko.

”Meillähän oli itsellämmekin tiedossa, että prosesseissa on ongelmia. Sen takia uusimme kaikki it-palveluihin liittyvät prosessit, sopimukset ja yhteistyökumppanit jo vuonna 2014. Myös sisäiset ohjeistukset vaihdettiin”, hän jatkaa.

Poliisi kuuli esitutkinnan aikana 22 henkilöä. Merkittävänä osana esitutkintaa oli eri asianosaisten toimittamien tietojen analysointi ja ristiinvertailu.

Esitutkinnan mukaan kadoksissa on 2 300–2 900 laitetta. Laitemäärä on todennäköisesti vielä huomattavasti tätäkin pienempi, koska tuhansia laitteita jäi kokonaan tunnistamatta virheellisten tunnistetietojen vuoksi. Poliisi pitää todennäköisenä, että merkittävä osa näistä laitteista on kadonneiksi epäiltyjä laitteita.

Esitutkinnan aikana tuli ilmi myös yksi epäilty varkaustapaus, mutta se selittää poliisin mukaan vain marginaalisen osan laitehävikistä.

”Ei ole tullut esille mitään sellaista, mikä viittaisi mihinkään järjestelmällisiin anastusjengeihin”, toteaa Mauri Suuperkokin.

Varastelun sijasta ongelmana vaikuttaisikin olleen leväperäinen laitteiden rekisteröinti ja seuranta. Vaikka poliisi lopetti tapauksen tutkimisen, jatkuu vyyhdin setviminen asianomaisten kesken.

”Olemme reklamoineet Fujitsulle ja Danskelle prosessiin liittyneistä ongelmista, ja näiden asioiden selvittely jatkuu nyt sitten heidän kanssaan”, Suuperko kertoo.

Tietokonemysteerin on aiemmin arvioitu maksavan Espoon kaupungille jopa miljoonia euroja. Suuperko ei lähde arvioimaan taloudellisen vahingon suuruutta, mutta kertoo kaupungin pyrkivän saamaan vahingonkorvauksia, mikäli sotku on aiheutunut puhtaasti Fujitsun tai Danske Financen virheistä.

Suuperkon mukaan osapuolilla on toistaiseksi eriäviä näkemyksiä tapahtuneesta.

”Varmasti tämä on kaikille osapuolille tapaus, josta pitää ottaa kaikki oppi irti. Me olemme kaupungin puolella jo tehneet uudistuksia, mutta se ei tarkoita sitä, että voisimme levätä laakereillamme. Nykyprosessiakin auditoidaan jo eri tavalla, mitä aikaisemmin on tehty.”

Vuodesta 2014 lähtien Espoon kaupunki on hankkinut it-laitteensa muiden sopimuskumppanien kautta. Epäselvyydet eivät koske nykyisiä sopimuskumppaneita CGI Suomi Oy ja Kuntarahoitus Oy:tä.

Oikaisu 30.12. kello 15.20: CGI on tuottanut laitteiden elinkaaripalvelua Espoon kaupungille vuodesta 2014 lähtien, ei vuodesta 2004 lähtien. Elinkaaripalvelu ei sisällä laitteiden vuokraamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat