Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokone­poika täytti vanhempien tyhjän sylin – kansainväliset adoptiot vähenevät vuosi vuodelta

Vantaalaiset Maria ja Jouni odottivat lasta kahdeksan pitkää vuotta. Suomeen maailmalta adoptoitujen lasten määrä puolittui kymmenessä vuodessa.

Päivi Paulavaara HS
Fakta

Adoptioprosessi vie vuosia

 Adoptiota harkitsevat osallistuvat sosiaalityöntekijän johdolla vuoden kestävään adoptioneuvontaan. Sen päätteeksi tehdään kotiselvitys.

 Hakija rekisteröityy asiakkaaksi adoptiopalveluun, jonka kautta lähetetään adoptiolupahakemus adoptiolautakuntaan.

 Hakija valitsee ulkomaisen palveluntarjoajan. Odotusaika kestää useimmiten muutaman vuoden.

 Lapsiesityksessä perheelle nimetään lapsi, minkä jälkeen vanhemmat lähtevät hakemaan lasta.

Lähde: Interpedia

Jos elämä olisi mennyt niin kuin vantaalaiset Maria ja Jouni joskus ajattelivat, lapsi olisi kasvanut äitinsä Marian kohdussa yhdeksän kuukautta ja sitten hänet olisi haettu maailmaan naapurikaupungin synnytyslaitokselta.

Mutta koska elämä ei mene aina niin kuin suunnittelee, he odottivat lasta kahdeksan vuotta. Ja lopulta hänet haettiin kotiin lentokoneella, lastenkodista, 9 000 kilometrin päästä, Filippiineiltä.

”Se oli tuo Finnairin Airbus 340, jolla mä tulin kotiin”, sanoo viisivuotias Rafael ja näyttää ensimmäisen matkansa kuvia adoptiokirjastaan.

Jukka Gröndahl / HS
Perheeseen odotetaan Filippiineiltä toista lasta. Maria miettii, voiko kaikki sujua toisellakin kerralla yhtä hyvin kuin Rafaelin kohdalla.
Perheeseen odotetaan Filippiineiltä toista lasta. Maria miettii, voiko kaikki sujua toisellakin kerralla yhtä hyvin kuin Rafaelin kohdalla.

Suomeen adoptoidaan yhä vähemmän lapsia maailmalta. Viime vuonna Suomeen adoptoitiin muualla syntyneitä lapsia 161. Määrä on vähentynyt rajusti, sillä esimerkiksi vuonna 2005 adoptoituja oli 338. Tänä vuonna adoptoitavien määrän arvioidaan jäävän alle 90:een.

Adoptiojärjestöjen mukaan syitä vähentymiseen on monia. Monissa kohdemaissa tukipalveluita on pystytty kehittämään niin, että perheet voivat itse huolehtia lapsistaan tai lapsia voidaan sijoittaa kotimaisiin sijais- tai adoptioperheisiin.

Määrissä näkyy myös se, että adoptioyhteistyö Venäjän ja Suomen välillä on päättynyt.

Ja sitten on ne karummat syyt.

”Näyttää siltä, että ne lapset jotka olisivat adoptioon tarjolla, eivät vastaa niitä odotuksia, joita hakijoilla on”, sanoo Helsingin perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kansainvälisiin adoptioihin annettavilla lapsilla on joko psyykkisiä tai fyysisiä erityistarpeita tai he ovat iältään vanhempia.

”Meidän tehtävämme on löytää näille lapsille mahdollisimman hyvät vanhemmat, jotka pystyvät vastaamaan lapsen tarpeisiin”, sanoo Pelastakaa lapset ry:n järjestölakimies Tiina Tammi.

Erityistarpeet voivat olla lieviä tai vaikeita. Ne voivat olla korjattavissa tai sitten pysyviä. Lapsella voi olla kampurajalka, huuli- tai kitalakihalkio tai sydänvika, tai hän voi olla vaikka kuuro. Lapsi on voinut joutua lastenkotiin näiden erityistarpeiden vuoksi, eikä hänelle löydetä synnyinmaasta uutta kotia.

Kohdemaiden tilanteet ja adoptioon luovuttamisen syyt vaikuttavat siihen, minkälaisia lapsia adoptoidaan kansainvälisesti.

Adoptioprosessiin kuuluu vuoden kestävä adoptioneuvonta, jonka tavoitteena on antaa adoptiota harkitseville mahdollisimman realistinen kuva adoptiosta. Neuvonnan aikana adoptiovanhemmiksi haluavilla on aikaa miettiä, mihin he ovat valmiita ja mihin eivät.

Joillekin tulee yllätyksenä se, että he eivät välttämättä saa pientä, tervettä lasta.

”Vaatii paljon jaksamista, että pystyy jatkamaan elämäänsä tällaisessa vuosien epävarmuudessa. Siitä ole koskaan ei takeita, että lasta ikinä tulee. Kukaan ei voi sellaista luvata”, Niemelä sanoo.

Adoptioita järjestävän Interpedian Salla Hari korostaa, että adoptioperhettä etsivät maailmalta hyvin monenlaiset lapset.

”Koko ajan puhutaan pitkistä odotusajoista ja erityistarpeisista lapsista. Se ei kuitenkaan ole koko totuus”, Hari lohduttaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi Thaimaassa, Etelä-Afrikassa ja Kiinassa odotusaika voi jäädä pariin vuoteen.

Vuosien adoptioprosessi oli Marialle ja Jounille tunteiden vuoristorataa. He alkoivat pohtia adoptiota vakavasti vuonna 2006. Elokuussa 2007 alkoi vuoden kestävä adoptioneuvonta. Keväällä 2009 heidän paperinsa lähetettiin Filippiineille.

Myös Maria ja Jouni joutuivat rastittamaan paperiin, minkälaisiin erityistarpeisiin he olisivat olleet valmiita. Vaikeaahan se on: miten vanhempi päättää, millaisen vaikeuden lapsellaan kestäisi nähdä? Ja miten kääntää selkänsä sairaalle tai vammaiselle lapselle, joka voisi elää aasialaisen lastenkodin sijaan suomalaisessa kodissa?

He kävivät kuuntelemassa lääkäreiden luentoja, jotta ymmärtäisivät, mitä mikäkin sairaus tai erityistarve tarkoittaisi.

Jouni sanoo, että adoptio ei välttämättä sovi niille, jotka pelästyvät kovasti lapsen mahdollisia erityistarpeita.

”Täytyy muistaa, että adoptiossa etsitään perhettä lapselle, ei lasta perheelle. Tämä on kansainvälistä lastensuojelua”, Katja Niemelä muistuttaa.

Kun perheiden voimavaroja arvioidaan, heiltä voidaan joskus tiedustella valmiuksia harkita vaikeamminkin erityistarpeisen lapsen adoptiota.

Konsultoiva lääkäri ottaa kuitenkin aina kantaa siihen, että perheelle esitettävä lapsi on mahdollista kasvattaa kotona, Tammi kertoo.

”Avainkysymys on se, löydetäänkö näille lapsille sopivia perheitä täällä olevien perheiden joukosta”, Tiina Tammi jatkaa.

Marian ja Jounin elämässä aika pysähtyi lokakuussa 2011. He saivat lapsiesityksen Filippiineiltä. Se tarkoitti, että heille oli nyt tarjolla poika.

Ihan oikea poika, manilalaisessa lastenkodissa.

Valokuva näytti lapsen, joka toisella puolella maailmaa odotti, hänen kiharat tummat hiuksensa ja suuret silmänsä.

”Silloin tuli vahva tunne, että tapahtui tai tuli mitä tahansa, tämä on meidän poikamme”, Jouni sanoo.

Kun oli odottanut jo vuosia, enää ei olisi jaksanut. Lisääntynyt byrokratia vei vielä neljä kuukautta, ennen kuin he pääsivät näkemään poikansa.

”Odottelu tuntui aivan kamalalta. Lapsi oli maailman toisella puolella odottamassa, mutta me emme vain päässeet hänen luokseen”, Maria muistelee.

Vihdoin helmikuun 21. päivänä 2012 vanhemmat saivat syliinsä kauan odottamansa pojan. Tunne oli epätodellinen: tämän lapsen he saisivat viedä kotiinsa.

Pian hän ei olisi enää lastenkodin poika Manilassa, vaan vantaalainen Rafael, jolla olisi pian vanhemmat ja sukua, Legoja ja limenvihreällä sisustettu huone.

Kaikkien kansainvälisiä adoptioita Suomeen järjestävien järjestöjen adoptiomäärät ovat vähentyneet.

Kansainvälisiä adoptioita järjestää kolme tahoa: Helsingin kaupunki, Pelastakaa lapset ry sekä Interpedia.

Viime vuonna Helsingin kaupunki järjesti noin 25 kansainvälistä adoptiota. Määrät ovat jo niin pieniä, että kaupunki on alkanut miettiä, kannattaisiko sen luopua kansainvälisten adoptioiden järjestämisestä.

”Jotta toimintaedellytykset pystytään turvaamaan paremmin, voisi toimintaa jatkossa olla hyvä keskittää näille järjestöille. Päätöksiä ei ole tältä osin tehty”, Katja Niemelä sanoo.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt, että luopumista lähdetään valmistelemaan ensi vuonna. Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota asiakkaina olevien adoptiohakijoiden palvelun loppuun saattamiseen ja kohdemaassa tehtävän yhteistyön jatkuvuuteen, Niemelä korostaa.

”Katso, kuinka Boeing lentää, viuuuhh!” Rafael hihkuu.

Välillä poika seisoo käsillään olohuoneen seinää vasten, sitten hän keskittyy hetkeksi lukemaan. Vanhempia naurattaa.

”Niin, me olemme rauhallisia ihmisiä, joten tämä vilkkaus on varmaankin Rafaelin biologista perimää”, äiti naurahtaa.

Koska Rafael oli elänyt lastenkodissa, vanhemmatkin olivat hänelle aluksi muiden aikuisten tavoin vain hoitajia. Pikku hiljaa poika huomasi, että vanhempien työvuoro ei lopu, he ovat lähellä aina. Kesti kuitenkin kuukausia, ennen kuin kiintymyssuhde alkoi syventyä, Maria myöntää.

”Meitä lohduteltiin, että olkaa iloisia sitten, kun lapsi alkaa raivota teille. Silloin hän luottaa ja uskaltaa näyttää tunteensa”, Jouni muistelee.

Perheeseen odotetaan lisää vipinää, sillä Rafaelille yritetään saada Filippiineiltä pikkusiskoa tai -veljeä. Odottelua on takana reilu vuosi.

Koska kaikki meni Rafaelin kanssa niin hyvin, vanhemmat jännittävät nyt, voiko toisella kerralla käydä yhtä suuri onni.

Isoveli tietää jo, mitä opettaisi: ”No uimaan, tietenkin!”

Jukka Gröndahl / HS
Perhe oli koossa, kun Rafael pääsi isän ja äidin syliin helmikuussa 2012.
Perhe oli koossa, kun Rafael pääsi isän ja äidin syliin helmikuussa 2012.

Siitä on nyt kymmenen vuotta, kun Maria ja Jouni tunnustivat, että biologista lasta he eivät saa. Vanhemmiksi täytyi yrittää tulla muulla tavalla.

Ja nyt sohvalla istuu kokonainen perhe.

Menneisyydessä ovat vuosien yritykset saada biologinen lapsi ja sitä seuranneet pettymykset, itkut, surut, katkeruus.

Sen jälkeen adoptioinfot, -valmennus, paperityö. Haaveet, odotus, lapsenkaipuu ja taas haaveet.

”Olen varma, että näin tämän kuuluikin mennä. Meidän kuului kulkea juuri tämä tie. Ja saada juuri tämä poika”, Jouni sanoo.

Lapsettomuus ei ole lähtenyt mihinkään, ja se on jättänyt jälkensä, pariskunta myöntää.

”Mutta enää syli ei ole tyhjä”, Maria sanoo.

Rafael kiipeää syliin. Halaa ja rutistaa niin kuin vain pieni lapsi äitiään voi.

Tuo pieni kiharapäinen poika tuli maailman toiselta puolelta, täytti elämän, sylin ja ne suurimmat unelmat.

Maria, Jouni ja Rafael halusivat esiintyä jutussa etunimillään.

Jukka Gröndahl / HS
Rafaelin vilkkaus huvittaa rauhallisia vanhempia.
Rafaelin vilkkaus huvittaa rauhallisia vanhempia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat