Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piparikilpailun voittajatalon loihti kokenut näpertelijä – ”Eiran autiohuvilasta tuli jopa liian täydellinen”

Helsinkiläinen Liisa Kylmänen voitti HS:n piparkakkukilpailun talolla, jonka esikuva on pitkään tyhjillään ollut eiralainen arvokiinteistö. Se sai viidenneksen äänistä.

Kaupunki
 
Piparikisan voittaja: "Kaunis Helsinki on täynnä piparkakkutalon aihioita"
Piparikisan voittaja: "Kaunis Helsinki on täynnä piparkakkutalon aihioita"
Jouluinen pienoismalli eiralaisesta tyhjillään seisovasta arvokiinteistöstä voitti Helsingin Sanomien piparkakkutalokilpailun. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Eira. Kohottakaa glögilasejanne, voittaja on selvillä! Helsingin Sanomien lukijat äänestivät Helsinki-aiheisen piparikilpailun selväksi voittajaksi Eirassa sijaitsevan autiotalon.

Armfeltintiellä sijaitsevan autiotalon loihtineen Liisa Kylmäsen mielestä Helsinki on täynnä kauniita taloja, jotka sopivat kunnianhimoisten piparkakkutalojen malleiksi.

”Tunnistin pari kilpailuun osallistunutta taloa, joita itsekin olen katsellut. Mattolaiturikin oli hauska”, hän kehuu.

Kylmänen valitsi mallikseen eiralaistalon, jotta rempalleen päässyt arvokiinteistö saisi huomiota. Nyt perikunta onkin päättänyt korjauttaa ja myydä talon.

Terhi Liimu
Voittajamökissä on herkuteltu yksityiskohdilla.
Voittajamökissä on herkuteltu yksityiskohdilla.

Mestarin mielestä mikä vain sopii piparitalon malliksi. Rakennusuransa Kylmänen aloitti lapsille rakennetusta Muumitalosta. Hän on tehnyt piparista myös hääkirkkonsa, Veikkolassa sijaitsevan Haapajärven kirkon.

”Olen tehnyt useamman piparikirkon, muun muassa Juseliuksen mausoleumin ja Koiviston kirkon.”

Kyseiset kirkot ovat Kylmäsen isoisoisoisän Josef Stenbäckin piirtämiä. Rakennuskaavojen luominen ja kolmiulotteinen hahmotuskyky tuntuvat kulkevan suvussa.

”Yhtenä jouluna poikani Kalle halusi tehdä joulupukin lentokoneen. Sanoin, että pyöreitä muotoja voi olla vaikea toteuttaa. Hetken päästä hän tuli huoneestaan ja esitteli piirtämänsä luonnoksen kaksitasoisesta, laatikkomaisesta lentokoneesta.”

Kylmänen aloittaa piparisten taideteostensa suunnittelun valokuvaamalla mallina olevat talot. Sen jälkeen niihin täytyy tehdä kaavat.

”Kirjoista saa apua mittasuhteiden hahmottamiseen”, Kylmänen paljastaa ja selaa Puretut talot -kirjaa (HS 2005).

Hän on kiitollinen luomuksensa saamasta huomiosta. Tarkoituksena oli pelastaa Kylmäsen kodin naapurissa sijaitseva rapistuva talo, joka on ollut tyhjillään kymmenisen vuotta. Toive näyttää toteutuvan: perikunta suunnittelee talon myymistä, minkä jälkeen uusi omistaja voisi kunnostaa sen.

Kylmäsen piparitalossa on yksityiskohtia, jotka eivät käy yksiin todellisuuden kanssa. Silti talo on hänestä jopa liian täydellinen ja totuudenmukainen. ”Piparkakkutalossa kuuluu olla fantasiaa”, voittaja linjaa.

Kilpailun kaikkia finalistitaloja voi ihailla täällä.

Terhi Liimu / HS
Liisa Kylmäsen voittajapiparitalossa on useita pieniä yksityiskohtia kuten ikkunankarmien koristeita sekä pihakasveja. Kylmänen on tottunut näpertelijä, sillä hän on leiponut useita piparikirkkojakin.
Liisa Kylmäsen voittajapiparitalossa on useita pieniä yksityiskohtia kuten ikkunankarmien koristeita sekä pihakasveja. Kylmänen on tottunut näpertelijä, sillä hän on leiponut useita piparikirkkojakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat