Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansien tietokoneiden katoaminen selvisi: Espoon oma valvonta petti

Espoo seurasi huolimattomasti vuokrakoneidensa valvontaa. Esitutkinta ei antanut aihetta syytteisiin

Kaupunki
 

Espoon kaupungin kadonneiden tietokoneiden tapaus ei johda syytteisiin. Kavallusten tai varastelun sijaan ongelmana vaikuttaisi olleen laitteiden leväperäinen rekisteröinti ja seuranta.

Alun perin epäiltiin, että kadoksissa oli yhteensä yli 9 600 tietokonetta, näyttöä ja tulostinta. Poliisin esitutkinnan perusteella laitteita on hukassa merkittävästi vähemmän, korkeintaan 2 300–2 900.

Virheellisten tunnistetietojen vuoksi tuhansia laitteita jäi kokonaan tunnistamatta.

Espoo on jo vuosia vuokrannut muun muassa noin 14 000 työntekijänsä ja 30 000 koululaisensa käyttämät tietokoneet ja niiden oheislaitteet. Viime vuoteen asti tuotteiden toimituksista ja poistoista vastasi Fujitsu.

Vuokralaitteiden laskutuksesta puolestaan huolehti rahoitusyhtiö Danske Finance.

Molemmat pitivät laitteista rekisteriä, mutta rekisterit eivät vastanneet toisiaan. Näin kaupungilta laskutettiin laitteista, joiden sijainnista kenelläkään ei ollut tietoa.

Espoolla, kuten muillakin kunnilla vastaavanlaisissa järjestelyissä, on kuitenkin lakiin kirjattu hallinta- ja valvontavastuu.

”Kyllä poliisin esitutkinta nyt näyttää sen, että Espoon kaupungin sisäiset mekanismit eivät ole toimineet täysin”, sanoo Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko.

”Meillä oli itsellämmekin tiedossa, että prosesseissa on ongelmia. Sen takia uusimme kaikki it-palveluihin liittyvät prosessit, sopimukset ja yhteistyökumppanit jo vuonna 2014. Myös sisäiset ohjeistukset vaihdettiin”, hän jatkaa.

Espoon tietohallintojohtaja Jukka Pitkänen heräsi tilanteeseen pian sen jälkeen, kun oli tullut virkaansa vuonna 2012. Espoon kaupunki pyrki vuosina 2012–2014 selvittämään omatoimisesti it-laitteisiin ja laiterekisteriin liittyviä epäselvyyksiä. Kaupunki tilasi myös ulkopuoliselta asiantuntijalta selvityksen laitteiden elinkaaripalveluista.

Kun mysteeri ei selvinnyt, Espoon kaupunki teki lopulta rikosilmoituksen. Poliisi alkoi tutkia tapausta törkeänä kavalluksena.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Minna Immosen mukaan suuri osa ristiriidoista rekisterien, listojen ja toteutettujen selvitystöiden välillä näyttää selittyvän kirjaamiskäytäntöjen puutteilla, epäselvillä toimintamalleilla ja selkeän sisäisen valvonnan puuttumisella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat