Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi homelöytö sulki Matinkylän jäähallin – tällä kertaa ehkä lopullisesti

Espoo teetti kesällä hallissa homekorjauksia, mutta syksyn tutkimuksissa löytyi uutta hometta. Halli suljettiin heti.

Kaupunki
 

Matinkylän jäähalli suljettiin käyttäjiltä, kun hallista löytyi lisää hometta.

Uusimman sisäilmatutkimuksen tulokset esiteltiin hallia pyörittävän Espoon kiekkoilun tuki ry:n hallitukselle tiistaina iltapäivällä.

Ovet suljettiin saman tien. Enää keskiviikkona hallissa ei harjoitellut kukaan.

”Nyt tärkein asia on, että kenenkään terveyttä ei vaaranneta”, sanoo Espoon kiekkoilun tuen toiminnanjohtaja Jari Nyberg.

Hän myöntää, että hallin sulkeminen aiheuttaa suuria haasteita sille, kuinka seuroille löytyy riittävästi jääaikaa.

”Mutta terveys edellä pitää mennä”, Nyberg jatkaa.

Jäähallin sisäilmaongelmista on huhuttu vuosia. Vuosi sitten tehdyssä kuntotutkimuksessa paljastui, että hallissa on hometta.

Tuolloin jäähallista vastasi vielä Espoon kaupunki. Keväällä kaupunki linjasi, ettei käyttökielto ole tarpeen.

Kaupunki teetti hallissa kunnostustöitä kesällä 2015. Kun kaupunki luovutti hallin Espoon kiekkoilun tuen haltuun syyskuun alusta, sen oli määrä olla kunnossa ja turvallinen käyttää.

”Tämän jälkeen vanhemmilta tuli tietoa, että lasten hengitystieongelmat jatkuvat”, Jari Nyberg kertoo.

Syksyllä Espoon kiekkoilun tuki päätti teettää vielä uuden tutkimuksen, jonka tulokset saatiin tiistaina. Ne johtivat hallin välittömään sulkemiseen.

Nybergin mukaan edellinen tutkimus ja korjaukset keskittyivät muun muassa pukutiloihin. Nyt mahdollisesti oireille altistavaa sienikasvustoa löytyi katsomoiden alta.

”Emme tunne kaupungin huijanneen. Se teetti varsin laajan tutkimuksen. Ei ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun homekorjauksessa on menty metsään, valitettavasti”, Nyberg sanoo.

Espoon liikuntatoimen johtaja Martti Merra sanoo, että hallin omistava tilakeskus korjasi hallia kesällä sillä osaamisella ja rahamäärällä, joka tuolloin oli käytettävissä.

”Mutta se ei selvästi auttanut”, Merra myöntää.

”Kaupunki teki – uskaltaisin sanoa – tällaisen pintaremontin eli korjasi näkyvissä olevat viat pois. Mutta nämä ongelmat ovat syvemmällä rakenteissa”, sanoo Espoon kiekkoilun tuen hallituksen puheenjohtaja Pertti Järvenpää.

Hänen mukaansa hallista löytyi homeen lisäksi esimerkiksi sädesientä. Espoon kiekkoilun tuki ei saanut toimitettua raportin luonnosta HS:lle keskiviikkona.

Kiekko-Espoon entisenä kotihallina tunnetussa ”Ladossa” on vuosikymmenten aikana harjoitellut tuhansia lapsia ja nuoria.

Hallissa harjoittelevat niin jääkiekkojuniorit kuin taitoluistelijatkin. Lisäksi esimerkiksi läheisen koulun iltapäiväkerhot käyvät hallissa luistelemassa.

Jari Nybergin oma poika on harjoitellut hallissa 12 vuotta. Hän kärsi hallissa rasitusastmasta, joka on jo parantunut.

Mitä nyt voi sanoa lapsille ja nuorille, jotka ovat kärsineet harrastuspaikkansa homeen takia?

”Niin, nämä ovat vaikeita asioita, En minä oikein voi sanoa siihen mitään”, Nyberg myöntää.

Kiekko-Espoon valmentajanakin työskennellyt Martti Merra sanoo kuulleensa huhuja hallin sisäilmaongelmista 1990-luvulta lähtien, mutta vakavaa keskustelua hän ei ole kuullut ennen viime kevättä.

”Me emme leiki lasten terveydellä missään yhtään. Hallia on käytetty, koska sen käytölle on ollut asiantuntijoiden lupa. Olemme luottaneet asiantuntijoihin”, Merra vakuuttaa.

Nyt Matinkylän ”Ladon” taru on saattanut tulla tiensä päähän, Merra pohtii.

Häneen mukaansa hallin remonttitarpeet ovat niin massiiviset, ettei vanhassa hallissa kannata ryhtyä sellaiseen urakkaan. Järkevämpää olisi miettiä hallin purkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat