Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hälytysjärjestelmien myynnissä piikki ennen lomaa – asuntomurtoja tehdään eniten pientaloihin

Syksy ja alkutalvi ovat olleet poliisin mukaan rauhallisia. Talo kannattaa silti suojata joululoman ajaksi.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Tommi Ruutiainen asentaa hälytysjärjestelmiä. Järjestelmä laitetaan päälle ja pois yleensä numerokoodilla.
Tommi Ruutiainen asentaa hälytysjärjestelmiä. Järjestelmä laitetaan päälle ja pois yleensä numerokoodilla. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Tänä vuonna vietetään rauhallinen joulu, ennakoi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Janne Saari. Näin ainakin asuntomurtorintamalla, jossa koko syksy ja talvi on ollut hiljainen.

”Vuosi sitten marraskuun lopussa alkoi kymmenien murtojen sarja, jonka tekijät saatiin onneksi kiinni. Nyt on hyvä tilanne – vain muutama tapaus koko syksynä”, Saari kertoo.

Kirkkonummella, Raaseporissa ja Salossa vanhusten luo tunkeuduttiin väkisin ja anastettiin omaisuutta. Saari korostaa, että tällaiset ryöstöt kuuluvat eri genreen.

”Perinteisten asuntomurtojen tekijät haluavat vain anastaa omaisuutta. He tietoisesti välttävät asukkaita.”

Asuntomurtojen tekijöistä reilusti yli puolet tulee Saaren mukaan ulkomailta. Tyypillistä on, että rikollinen kiertelee eri Euroopan maita: tekee keikan per maa, ja siirtyy seuraavaan.

Saari arvelee rikollisten myös tietävän, miten helposti Suomessa jää kiinni. ”Uusien hälytysjärjestelmien kautta tekijöitä on saatu selville, ja usein jos yksi rikos ratkeaa, selviää isompikin rikossarja.”

Hälytysjärjestelmien myynnissä on aina ennen loma-aikaa piikki. Turvallisuusjärjestelmiä myyvän G4S:n Suomen myyntiryhmäpäällikkö Kari Tenhunen kertoo, että järjestelmien menekki kasvaa vuosi vuodelta.

”Kun naapurit näkevät yhteen taloon asennetun järjestelmän, siitä puhutaan, ja muutkin haluavat sellaisen. Enää ei pelätä, että turvalaitteiden asentamisella paljastaa poikkeuksellisen varakkuutensa – se johtuu myös nykylaitteiden halvemmista hinnoista.”

Tenhunen muistuttaa, että Suomi on turvallinen maa. Hälytysjärjestelmän asentaminen ei välttämättä kerrokaan turvattomuuden tunteesta: laitteisiin voi nykyään yhdistää savu- ja kosteustunnistimia, niitä voi ohjata etänä ja niillä pystyy valvomaan esimerkiksi lapsen kouluun lähtöä ja kotiintuloa.

”Järjestelmiä kannattaa tutkia ja vertailla keskenään, niin löytää parhaan ratkaisun itselleen”, Tenhunen sanoo.

Osa ihmisistä luottaa pelkän varoitustarran pelottavan vorot pois. Tenhuseltakin kysytään joskus, voisiko firmalta saada pelkän tarran. Niitä ei kuitenkaan kaupata yksinään.

”Turvayhtiöiden tarrat ovat sen verran tunnettuja, että varas kyllä tietää onko järjestelmää vai ei. Ei kannata aliarvioida ammattilaisia.”

Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisista ei myöskään aliarvioisi nykyajan rikollisia.

”He liikkuvat autolla ja kiertelevät paikkoja. Syrjäinen asuinpaikka ei ole turvallisuuden tae, joten kaikki omatoiminen varautuminen on myönteistä.”

Saaren mukaan eniten asuntomurtoja tehdään pientaloihin ja suurin osa murroista tapahtuu keskellä kirkasta päivää. Silti esimerkiksi itsestään syttyvä pihavalo voi ehkäistä hämäräpuuhia.

Turvallisuutta tuo myös lumeton talvisää:

”Rikollinen ei voi päätellä tekemättömistä lumitöistä ja koskemattomasta pihalumesta, että asukas olisi lomalla.”

Akseli Valmunen
Hälytysjärjestelmien asentamisia ja huoltoja tekevällä Tommi Ruutiaisella oli kiireinen joulunalusaika.
Hälytysjärjestelmien asentamisia ja huoltoja tekevällä Tommi Ruutiaisella oli kiireinen joulunalusaika.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat