Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piparikisan voittaja päätyi joululahjaksi autiotalon entiselle asukkaalle

Armfeltintien talossa asunut rouva sai yllätyslahjan mieheltään. ”Toivomme, ettei meidän labradorinnoutaja käy sen kimppuun ja riko sitä.”

Kaupunki
 
Piparikisan voittaja: "Kaunis Helsinki on täynnä piparkakkutalon aihioita"
Piparikisan voittaja: "Kaunis Helsinki on täynnä piparkakkutalon aihioita"
Jouluinen pienoismalli eiralaisesta tyhjillään seisovasta arvokiinteistöstä voitti Helsingin Sanomien piparkakkutalokilpailun. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Helsingin Sanomien piparkakkutalokilpailun voittaja, Eiran autiotaloa esittävä teos päätyi joululahjaksi Kemiösaareen Turun saaristoon. Carolus Rosenlew yllätti piparitaiteella vaimonsa Ann Rosenlewin, joka asui talossa 1960- ja 1970-luvuilla.

Ann Rosenlew on osakkaana kuolinpesässä, joka omistaa ränsistyneen huvilan Armfeltintie 13:ssa.

Rosenlew haki piparkakkutalon aatonaattona Helsingistä sen tekijältä Liisa Kylmäseltä.

Eirassa asuva Kylmänen seurasi vuosikausia arvohuvilan alennustilaa surullisin mielin. Jotta autioitunutta taloa ei unohdettaisi, hän päätti tehdä siitä pipariversion, joka kuvaa rakennusta loistonsa päivinä.

”Se on taideteos, todella taitavasti tehty jokaista detaljia myöten”, Carolus Rosenlew kuvaa nähtyään piparihuvilan.

Rosenlewin pariskunta oli katsellut ennen joulua siitä kuvia HS:sta, mutta Rosenlewin mielestä talo oli paljon upeampi, kun hän näki sen omin silmin. ”Huippulaatua!”

”Toivomme, että piparitalo pysyy ehjänä, ettei meidän labradorinnoutaja käy sen kimppuun ja riko sitä”, Rosenlew sanoo.

Yhtä paljon hän toivoo sitä, että sukuriitojen vuoksi vuosia autiona olleelle huvilalle löytyy ostaja ja se kunnostetaan lähitulevaisuudessa.

Kun Armfeltintien ja Rehbinderintien kulmassa oleva rakennus nousi julkisuuteen piparikisan ansiosta, siitä kiinnostuneita on Rosenlewin mukaan ilmaantunut useita.

”Talo, jossa olen itsekin käynyt 70-luvulla, kun se oli vaimoni koti, on aika iso yhdelle perheelle. Sen voisi jakaa vaikka kolmeen osaan”, hän arvioi.

Kuolinpesä on saanut Rosenlewin mukaan Helsingin kaupungiltä vihreää valoa siihen, että ullakkokerros voitaisiin ottaa käyttöön.

Vuonna 1911 valmistuneen arvohuvilan suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne. Kuuluisin hänen töistään on Suomen kansallisteatteri.

Tarjanteen käsialaa oli myös Heimolan talo, lähellä Porthaniaa. Heimolan talossa Suomi julistettiin itsenäiseksi. Historiallisesti arvokas talo purettiin 1970-luvun taitteessa.

Terhi Liimu
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat