Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ujuni Ahmed sanoi suorat sanat raiskauksesta – perussuomalaiset yrittivät värvätä hänet

HS kysyi vuoden uutisista tutuilta kaupunkilaisilta, mitä heille kuuluu nyt.

Kaupunki
 
Nuori nainen haastaa somaliyhteisön: Tuomitkaa, ettei teitä tuomittaisi
Nuori nainen haastaa somaliyhteisön: Tuomitkaa, ettei teitä tuomittaisi
Nuorten kanssa työskentelevällä somalialaistaustaisella Ujuni Ahmedilla on viesti somaliyhteisölle: Lopettakaa puolustelu ja vaikeneminen ja tuomitkaa väkivalta ääneen. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus: Kari Pullinen, leikkaus: Janne Järvinen

Nuorisotyöntekijä Ujuni Ahmed nousi otsikoihin maaliskuussa. Silloin julkisuudessa kohistiin Tapanilassa tapahtuneesta raiskauksesta, josta kolme somalialaistaustaista nuorta miestä tuomittiin kesäkuussa ehdolliseen vankeuteen.

Ahmed vaati HS:lle antamassaan haastattelussa Suomen somaliyhteisöä tuomitsemaan äänekkäästi väkivaltaiset teot.

”Rikoksista ovat vastuussa vain rikosten tekijät, mutta me kaikki kärsimme tekojen seurauksista”, Ahmed sanoi maaliskuussa.

”Koska osa kantaväestöstä suhtautuu sosiaalisessa mediassa niin aggressiivisesti kaikkiin somaleihin, moni somalialaissyntyinen on puolestaan ajautunut pahasti vastakkainasetteluun tai jopa puolustuskannalle. Vastakkainasettelussa unohtuu se tosiasia, että raiskaus on tekijästä riippumatta yksiselitteisesti rikos, ja rikoksella on vain yksi uhri.”

Kommenteista herännyt julkinen keskustelu ja palautevyöry yllätti Ahmedin. Häntä kiiteltiin yleisönosastonkirjoituksissa ja kommenttipalstoilla rohkeudesta tarttua aiheeseen.

Suora puhe ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia.

”Jotkut yhteisössäni kokivat, että syytän heitä. Heille sanoin, että kannattaa lukea juttu tarkemmin.”

”Se, että puhuin niin suoraan, on antanut joillekin sellaiset kuvan, että olisin muka maahanmuuttokriittinen tai -vastainen, ja minulle voi tulla haukkumaan maahanmuuttajia. Se ei pidä paikkaansa.”

Ahmedin suorapuheisuus ja kriittisyys kiinnitti myös perussuomalaisten huomion, ja he pyysivät Ahmedia kunnallisvaaliehdokkaakseen.

”Sanoin heille, että ei kiitos”, hän sanoo. Oma puolue kun löytyy jo. Ahmed on toiminut vuoden ajan Arkadian kokoomusnaisten sihteerinä.

Mennyt vuosi on ollut Ahmedille kasvattava ja poliittisesti aktiivisin ikinä. Ensi vuodelle hän odottaa isoja, konkreettisia muutoksia elämässään.

Hän vinkkaa esiintyvänsä muun muassa kokkiohjelmassa, jossa aikoo tehdä somalialaista ruokaa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen jatkuu, mutta pelikenttä suurenee.

”Aion olla poliittisesti aktiivisempi kuin nyt, ja haluan omalta osaltani muuttaa nykyistä ilmapiiriä. Harkitsen todella vakavasti asettumista ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa.”

Sitä ennen joulukuun alussa 27 vuotta täyttäneen Ahmedin pitävät kiireisenä työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa.

”Lehtijuttu vahvisti sitä, kuka olen ja mitä mieltä olen. En enää kaunistele asioita. Sen jälkeen hahmotin uudestaan, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja mitä haluan tehdä. Uskon siihen, että yksi ihminen pystyy tekemään muutoksia ja vaikuttamaan”, Ahmed sanoo.

Leif Rosas
Työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa ovat pitäneet Ujuni Ahmedin (vas.) kiireisenä. Joulukuussa Ahmed opetti kynsien hoitoa Leila Ahmedille nuorisokahvila Clubissa, jossa järjestettiin somalinaisten kauneuskilpailut.
Työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa ovat pitäneet Ujuni Ahmedin (vas.) kiireisenä. Joulukuussa Ahmed opetti kynsien hoitoa Leila Ahmedille nuorisokahvila Clubissa, jossa järjestettiin somalinaisten kauneuskilpailut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat