Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvanpelastaja, vuoden ilme ja suorat sanat somaliyhteisölle – tässä ovat kaupungin ihmiset vuoden varrelta

Perussuomalaiset kosivat Ujuni Ahmedia ja tamperelainen autokauppias tunnisti Faiz Ullah Chistyn. Martti Laaksonen pidättäytyy hurjuuksista.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Nuori nainen haastaa somaliyhteisön: Tuomitkaa, ettei teitä tuomittaisi
Nuori nainen haastaa somaliyhteisön: Tuomitkaa, ettei teitä tuomittaisi
Nuorten kanssa työskentelevällä somalialaistaustaisella Ujuni Ahmedilla on viesti somaliyhteisölle: Lopettakaa puolustelu ja vaikeneminen ja tuomitkaa väkivalta ääneen. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus: Kari Pullinen, leikkaus: Janne Järvinen

Nuorisotyöntekijä Ujuni Ahmed nousi otsikoihin maaliskuussa. Silloin julkisuudessa kohistiin Tapanilassa tapahtuneesta raiskauksesta, josta kolme somalialaistaustaista nuorta miestä tuomittiin kesäkuussa ehdolliseen vankeuteen.

Ahmed vaati HS:lle antamassaan haastattelussa Suomen somaliyhteisöä tuomitsemaan äänekkäästi väkivaltaiset teot.

”Rikoksista ovat vastuussa vain rikosten tekijät, mutta me kaikki kärsimme tekojen seurauksista”, Ahmed sanoi maaliskuussa.

”Koska osa kantaväestöstä suhtautuu sosiaalisessa mediassa niin aggressiivisesti kaikkiin somaleihin, moni somalialaissyntyinen on puolestaan ajautunut pahasti vastakkainasetteluun tai jopa puolustuskannalle. Vastakkainasettelussa unohtuu se tosiasia, että raiskaus on tekijästä riippumatta yksiselitteisesti rikos, ja rikoksella on vain yksi uhri.”

Kommenteista herännyt julkinen keskustelu ja palautevyöry yllätti Ahmedin. Häntä kiiteltiin yleisönosastonkirjoituksissa ja kommenttipalstoilla rohkeudesta tarttua aiheeseen.

Suora puhe ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia.

”Jotkut yhteisössäni kokivat, että syytän heitä. Heille sanoin, että kannattaa lukea juttu tarkemmin.”

”Se, että puhuin niin suoraan on antanut joillekin sellaiset kuvan, että olisin muka maahanmuuttokriittinen tai -vastainen ja minulle voi tulla haukkumaan maahanmuuttajia. Se ei pidä paikkaansa.”

Ahmedin suorapuheisuus ja kriittisyys kiinnitti myös perussuomalaisten huomion, ja he pyysivät Ahmedia kunnallisvaaliehdokkaakseen.

”Sanoin heille, että ei kiitos”, hän sanoo. Oma puolue kun löytyy jo. Ahmed on toiminut vuoden ajan Arkadian kokoomusnaisten sihteerinä.

Leif Rosas
Työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa ovat pitäneet Ujuni Ahmedin (vas.) kiireisenä. Joulukuussa Ahmed opetti kynsien hoitoa Leila Ahmedille nuorisokahvila Clubissa, jossa järjestettiin somalinaisten kauneuskilpailut.
Työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa ovat pitäneet Ujuni Ahmedin (vas.) kiireisenä. Joulukuussa Ahmed opetti kynsien hoitoa Leila Ahmedille nuorisokahvila Clubissa, jossa järjestettiin somalinaisten kauneuskilpailut.

Mennyt vuosi on ollut kasvattava ja Ahmedin poliittisesti aktiivisin ikinä. Ensi vuodelle hän odottaa isoja, konkreettisia muutoksia elämässään. Hän vinkkaa esiintyvänsä muun muassa kokkiohjelmassa, jossa aikoo tehdä somalialaista ruokaa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen jatkuu, mutta pelikenttä suurenee.

”Aion olla poliittisesti aktiivisempi kuin nyt, ja haluan omalta osaltani muuttaa nykyistä ilmapiiriä. Harkitsen todella vakavasti asettumista ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa.”

Sitä ennen joulukuun alussa 27 vuotta täyttäneen Ahmedin pitävät kiireisenä työt nuorten ja erityisesti muslimityttöjen parissa.

”Lehtijuttu vahvisti sitä, kuka olen ja mitä mieltä olen. En enää kaunistele asioita. Sen jälkeen hahmotin uudestaan, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja mitä haluan tehdä. Uskon siihen, että yksi ihminen pystyy tekemään muutoksia ja vaikuttamaan”, Ahmed sanoo.

84-vuotias Martti Laaksonen haluaa vuoristorataan monta kertaa kesässä
84-vuotias Martti Laaksonen haluaa vuoristorataan monta kertaa kesässä
Helsinkiläinen Martti Laaksonen rakastaa huvipuistoja. Jalkakäytävällä mies käyttää turvallisuussyistä rollaattoria, mutta vuoristoradassa häntä ei hidasta mikään. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala
84-vuotias Linnanmäki-fani kesän klassikkokuvasta: ”En minä nyt niin kauhuissani oikeasti ollut”

”Oikein hyvää kuuluu, terveyskin on hyvä. Mutta vähän ikäväähän se on, että huvipuisto on suljettu talveksi”, huokaa Martti Laaksonen, 84.

Laaksosta haastateltiin elokuussa Helsingin Sanomiin, koska hänellä on ikäisekseen erikoinen rakkauden kohde: Linnanmäki ja etenkin sen vuoristorata. Laaksonen käyttää rollaattoria, mutta se ei estä häntä käymästä huvipuistossa monta kertaa kesässä.

Erityisesti lukijat ihastuivat valokuvaaja Aapo Huhdan ottamaan kuvaan, jossa Laaksosen kasvoilla näkyy sekä riemu että kauhu.

”Vähän teatteriahan siinä kuvassa oli. En minä nyt oikeasti ihan niin kauhuissani ollut”, Laaksonen väittää nyt.

Hän kertoo saaneensa jutusta tuttavilta vähän samanlaista palautetta kuin toimitukseenkin on tullut: onpa mukavaa, kun on niin myönteinen juttu, kuva, asenne.

Myös taiteilija Kaj Stenvall innostui kuvasta ja käytti sitä politiikan kommentointiin. Stenvall maalasi vuoristoradan kyytiin perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja jarrumieheksi mielipiteillään pahennusta herättäneen kansanedustaja Olli Immosen.

Joulua Laaksonen viettää poikansa perheen kanssa. Samalla juhlitaan myös 85-vuotissyntymäpäiviä.

”Ei ole mitään suurempia hurjuuksia tekeillä. Rauhallisissa merkeissä vietetään joulua”, Laaksonen kertoo.

Yksi Linnanmäelle Laaksosta vetävä tekijä on kauneus. Hän kulkee kesäisin mielellään iltaisin katsomassa huvipuiston valoja ja kukka-asetelmia. Minne Helsingissä kannattaisi mennä nyt, kun kaupunki on harmaa?

”Kasvitieteellinen puutarha on kaunis. Ja Töölönlahtea minä kierrän ympäri mielelläni, imen Helsingin kauneutta itseeni tällä lailla.”

Kaivopuiston vauvanpelastaja lähti töihin suoraan merestä
Kaivopuiston vauvanpelastaja lähti töihin suoraan merestä
Helsingin kaupungin pelastuslaitos lähettää kiitokset Faiz Chistylle esimerkillisestä toiminnasta – miten Chisty reagoi? Toimittaja Noona Bäckgren, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Uroteko muutti Helsingin vauvanpelastajan arkea – ”Elämääni on tullut lisää jännitystä”

Pizzerian pitäjä Faiz Ullah Chisty tuli tunnetuksi toukokuussa, kun hän pelasti Helsingin Merisatamassa veteen tippuneen vauvan. Chisty oli vaimonsa kanssa kävelyllä puistossa, kun he huomasivat lähellä olleen pariskunnan lastenvaunujen kaatuvan rannalta veteen.

Chisty ei hukannut hetkeäkään, vaan hyppäsi mereen ja onnistui pelastamaan pienokaisen.

”Elämänpiirini on laajentunut sen jälkeen, kun vauvan pelastamisesta tuli iso uutinen. Ennen oli vain minä ja tuttu ystäväpiiri”, Chisty kertoo nyt.

Chistyn sankaritarinan saatua runsaasti julkisuutta ihan tuntemattomatkin ovat tulleet juttelemaan. ”Viimeksi niin kävi viime viikonloppuna, kun olin ystäväni kanssa Tampereella ostamassa käytettyä autoa. Autokauppias katsoi pitkään ja kysyi, olenko minä se vauvanpelastaja Helsingistä.”

Marraskuussa Chistyn teko palkittiin Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden Vuoden turvallisuusteko 2015 -palkinnolla Messukeskuksessa.

Sana Chistyn sankariteosta kiiri kauas – jopa Marokkoon asti. ”Vaimoni on marokkolainen, ja häneen otettiin asian vuoksi yhteyttä. Vaimoni kertoi tarinan omasta näkökulmastaan, ja se esitettiin Marokossa paikallisuutisissa”, Chisty kertoo.

Chisty sanoo olevansa yhä iloinen siitä, miten keväällä reagoi nähdessään vauvan joutuvan veteen. ”Joskus elämässä tulee eteen asioita, joihin pitää vain tarttua, eikä ajatella seuraamuksia. Tässä tapauksessa kaikille kävi hyvin, mutta olen miettinyt, ettei pidä olla tekemättä mitään, vaikka itselle voisikin koitua harmia tilanteeseen sekaantumisesta. Jotkut mahdollisuudet tulevat eteen vain kerran.”

Toistaiseksi toukokuisen tarinan kertominen ei ole vielä alkanut kyllästyttää. ”Vaikka ihmiset ovat lukeneet tarinani, he haluavat aina kuulla sen uudestaan suoraan minulta. Nämä ovat pieniä asioita, jotka merkitsevät minulle paljon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat