Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koira kirjastossa ei riko perustuslakia – apulaisoikeusasimies hylkäsi Helsingin kaupunginkirjastoa vastaan tehdyn kantelun

Kaupunki
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Koirien tuominen Helsingin kirjastoihin ei ole lainvastaista. Näin linjaa julkisen hallinnon laillisuutta valvova eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja vastauksessaan kanteluun, jossa kritisoidaan Helsingin kaupunginkirjaston linjausta.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle osoitetussa kantelussa huomautetaan, että koirien tuominen kirjastoon supistaa allergisten asiakkaiden mahdollisuuksia käyttää kirjastoja. Kantelun suorittanut henkilö kertoo valittaneensa asiasta vuosien mittaan muun muassa Munkkiniemen kirjaston johtajalle ja Helsingin kirjastotoimenjohtajalle.

Suomen perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta eri asemaan terveydentilan tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Julkisten tilojen haltijoiden on siis pyrittävä kohtelemaan kaikkia asiakkaitaan tasapuolisesti.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Helsingin kaupunginkirjaston linjaus ei kuitenkaan ole perustuslain vastainen. Kaupunginkirjasto on luvannut varmistaa, että ympäri kaupunkia sijaitsee myös kirjastoja, joihin koirien tuominen on kielletty. Tällä hetkellä lähes joka toiseen Helsingin kirjastoista saa tuoda koiran.

Apulaisoikeusasiamies huomauttaa, että koiranomistajat saattavat pitää koiran jättämistä kirjastokäynnin ajaksi ulos riskinä.

”Samalla kun koirien suosio on kasvanut, niiden asema ja merkitys ihmisen kumppanina on muuttunut ja saanut uusia muotoja”, apulaisoikeusasiamies kirjoittaa.

Koirien tuomisesta kirjastoon on kiistelty Suomessa aiemminkin. Esimerkiksi Tampereella nousi aiheesta pienimuotoinen kohu vuonna 2013.

Suomen kennelliiton reksiterissä oli vuonna 2014 650 000 koiraa. Jo joka viidennessä suomalaisperheessä on koira.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat