Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tallinna-tunnelista pian tärkeä päätös – Sauri: ”Panaman kanavakin oli aluksi utopiaa”

EU ratkaisee tunneliselvityksen rahoituksen tammikuussa.

Kaupunki
 
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Suomenlahti kapenee: Talsinki vuonna 2024
Tallinnan ja Helsingin väliä liikkuu enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Kymmenettuhannet ihmiset elävät puoliksi Suomessa, puoliksi Virossa. Tulevaisuudessa he muodostavat kaksoiskaupungin, Talsingin. Toimittajat: Kaja Kunnas, Janne Toivonen. Kuvaus: Marko Mumm. Grafiikka ja editointi: Teemu Hotti

Helsingin ja Tallinnan välisen junatunnelin jatkoselvityksessä ovat alkamassa kohtalon viikot. EU:n komissio ratkaisee tunnelin toteutettavuusselvityksen rahoituksesta tammikuun lopussa.

Toteutettavuusselvitys maksaa 1,1 miljoonaa euroa.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri pitää rahoituspäätöstä hankkeen kannalta merkittävänä askeleena. Vasta jatkoselvitys valottaisi, miten kannattava investointi maailman pisin meritunneli voisi olla.

Sirpa Räihä / HS
Pekka Sauri
Pekka Sauri

”Helmikuussa valmistunut esiselvitys kertoi, että tunneliyhteys on teknisesti toteutettavissa. Toteutettavuusselvitys paljastaa hankkeen realiteetit”, Sauri sanoo.

Marraskuussa jätetyn hakemuksen ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tallinnan kaupunkien lisäksi Uudenmaan liitto, Harjun maakunta sekä Suomen liikennevirasto ja Viron liikenneministeriö.

Tunnelia on haaveiltu parikymmentä vuotta, mutta sitä on pidetty täydellisenä utopiana. Svenska Ylen haastattelussa tapaninpäivänä Sauri muistutti, että myös Panaman kanavaa pidettiin aluksi utopiana.

Viimeiset seitsemän vuotta haavetta ovat pitäneet hengissä Helsingin ja Tallinnan kaupunginjohtajat Jussi Pajunen ja Edgar Savisaar. Rakennus- ja ympäristötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Sauri kuuluu samaan joukkoon.

”Minulla on virkakautta jäljellä vielä puolitoista vuotta. Aion vauhdittaa hanketta niin paljon kuin näillä natsoilla pystyy”, Sauri sanoo.

Hän ei kuvittelekaan, että näkisi töiden alkavan virkakaudellaan. Tunnelin kaltainen jättihanke kaipaa Saurin mielestä aktiivista puolestapuhujaa. Itsestään se ei etene.

”Baltic Rail Tallinnasta Varsovaan on EU:n kaavailuissa muuttumassa todeksi 2020-luvulla. Parhaillaan Ruotsi selvittää kiivaasti nopeaa junayhteyttä Saksaan. Suomi on jäämässä yhä enemmän saarekkeeksi, pussin peräksi Aasian kupeessa”, Sauri sanoo.

Esiselvityksen perusteella tunneli kaikkine liikenneyhteyksineen maksaisi 9–13 miljardia euroa. Pelkkä tunneliosuus maksaisi neljä miljardia euroa.

Tunnelin pituus olisi 85 kilometriä Helsingin Pasilasta Tallinnan lentokentän tuntumaan Űlemisteen. Esimerkiksi Englannin kanaalin alla kulkeva tunneli on 50,5 kilometriä pitkä.

Toteutuessaan Tallinna-tunneli lyhentäisi kaupunkien välisen matka-ajan puoleen tuntiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat