Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martti Häikiön laaja teos kertoo Helsingin noususta koulutuksen mahtikaupungiksi

Kaupunki
 
Helsingin Sanomien arkisto
Tiedonvälityksen digitalisoitumisessa otettiin ensi askelia vuonna 1972, kun Helsingin Sanomiin vuokrattiin tietokone. Koneen äärellä Risto Laine (vas.) ja Olavi Aarnipuu.
Tiedonvälityksen digitalisoitumisessa otettiin ensi askelia vuonna 1972, kun Helsingin Sanomiin vuokrattiin tietokone. Koneen äärellä Risto Laine (vas.) ja Olavi Aarnipuu. Kuva: Helsingin Sanomien arkisto

Martti Häikiö. Tiedon metropoli. Tutkimus, opetus ja tiedonvälitys Helsingin historiassa 1945–2010. SKS. 574 s.

Heti alkuun on tunnustettava: Nyt on pakko nostaa kädet pystyyn. Professori Martti Häikiön kirja Tiedon metropoli. Tutkimus, opetus ja tiedonvälitys Helsingin historiassa 1945–2010 on niin laaja teos, ettei sitä pysty lyhyessä lehtikirjoituksessa kuin korkeintaan kansipaperin päältä raapaisemaan.

Ja heti perään on varoitettava lukijaa. Ei pidä pelästyä kirjan massiivista kokoa ja upeaa ulkoasua. Häikiön teos ei ole juhlakirja, joka pannaan selailun jälkeen pölyttymään kirjahyllyyn.

Kirjan saa auki vähäisilläkin voimilla ja siitä löytää mielenkiintoisia kohtia, vaikka ei jaksaisi kiinnostua yhtä paljon tutkimuksesta, opetuksesta ja tiedonvälityksestä. Yhdessäkin teemassa riittää lukemista.

Jos on käynyt koulunsa Helsingissä, kirjasta saa hyvän käsityksen, miten kaupungin kouluolot ovat kehittyneet sodan jälkeen.

Helsinki oli tiedon metropoli jo vuonna 1945. Asema oli uhattuna seuraavina vuosikymmeninä, kun uusia metropoleja pyrittiin poliittisilla päätöksillä rakentamaan myös muualle Suomeen: Tampereelle, Jyväskylään, Itä-Suomeen, Vaasaan ja Ouluun.

Miksi Helsinki onnistui säilyttämään asemansa ja lopuksi vahvistamaan sitä?

Kirjan päättymisvuonna 2010 syntyi kolmen korkeakoulun Aalto-yliopisto, joka on komea symboli Helsingin tiedolliselle herruudelle.

Aallon takana oli paljon tiedollista pääomaa, joka pyrittiin saamaan yhteisen lipun alle. Tulokkaalla oli myös Suomen oloissa mittavat voimavarat. Sen pesämuna oli paljon suurempi kuin muun Suomen korkeakoulujen tukirahastot.

Ja vieressä seisoi Helsingin yliopisto, jonka helmoihin oli vuosikymmenten aikana kertynyt runsaasti tietoa, osaamista, kokemusta ja varoja.

Voi perustellusti sanoa, että Helsingin ja muun Suomen ottelu tiedon herruudesta päättyi viimeistään vuonna 2010 pääkaupungin voittoon.

Kirjan luettuani tulin siihen tulokseen, ettei Helsingin asema ollut missään vaiheessa edes uhattuna. Pääkaupungilla säilyi pitkä etumatka sekä tutkimuksessa että opetuksessa.

Tiedonvälityksessä asema oli vielä ylivoimaisempi. Kun puhuttiin valtakunnallisesta tiedonvälityksestä, puhuttiin tosiasiassa helsinkiläisestä tiedonvälityksestä.

Vain Yleisradion TV2 Tampereella oli poikkeus. Kaikki muu valtakunnallinen tiedonvälitys keskittyi muutaman neliökilometrin alueelle, jonka toisella laidalla oli Helsingin Sanomat Ludviginkadulla ja toisella Yleisradio ja MTV Länsi-Pasilassa.

Häikiö kuvaa oivallisesti Helsingin Sanomien ja koko Sanoma-imperiumin nousun viestinnän mahtitekijäksi. Lehti ja yhtiö hyötyivät seudun kasvusta ja osaltaan vauhdittivat sitä.

Helsinki ja Helsingin Sanomat elivät symbioosissa. Lehti sai olla kaupungille kiitollinen kasvustaan. Kaupunki sai puolestaan olla kiitollinen lehdelle, joka riensi apuun aina, kun Helsinki tarvitsi puolestapuhujaa.

On armollista, että Martti Häikiön kirja päättyy huippuvuoteen 2010, joka oli kymmeniä vuosia jatkuneen tiedollisen kasvun lakipiste.

Kirjan lähes hurmioituneita loppusanoja lukiessa tulee nostalginen olo. Kuinka hyvin asiat olivatkaan vielä viisi vuotta sitten.

Sittemmin on rytisty alas. Helsinki saneeraa kouluverkkoaan. Yliopistot supistavat toimintojaan ja irtisanovat väkeään. Suuret ja pienet mediatalot ovat pahassa kriisissä.

Vuosikymmenen alussa puhuttiin ihan vakavissaan, että Helsingin seutu kykenisi tutkimuksessa, opetuksessa ja myös tiedonvälityksessä kilpailemaan Euroopan metropolien kanssa. Vaikka täällä oli vähemmän väkeä, pystyisimme korvaamaan eron erinomaisella osaamisellamme. Meidän piti ottaa pitkä tiikerin loikka Eurooppaan. Ottamatta jäi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat