Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilotulitteiden räjäyttelyä rajoitetaan monissa paikoissa pääkaupunkiseudulla – Hyks varautuu useisiin silmävammoihin

Kaupunki
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Helsingin kaupungin järjestämä ilotulitus toissa uutenavuotena.
Helsingin kaupungin järjestämä ilotulitus toissa uutenavuotena. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ilotulitteiden räjäyttely on jälleen kielletty uutenavuotena useiden suomalaiskaupunkien keskustoissa. Etenkin Helsingissä on runsaasti kieltoalueita, ja muualla pääkaupunkiseudulla viranomaiset haluavat pitää raketit poissa teollisuuslaitosten läheltä.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala kannustaa kaupunkilaisia pohtimaan, pärjäisikö vuodenvaihteen kokonaan ilman omia ilotulitteita.

”Kannattaa mennä hyvälle näköalapaikalle ja katsoa muiden ostamia raketteja”, Hakala neuvoo.

Mikäli omia ilotulitteita haluaa kuitenkin lähettää taivaalle, on Hakalan mukaan valittava riittävän aukea paikka ja varmistettava, että raketti lähtee tukevasta telineestä poispäin yleisöstä ja rakennuksista. Ilotulitteita ei saa antaa alaikäisten käyttöön.

Lain mukaan ilotulitteiden ampujan on käytettävä suojalaseja. Niin Hakala kuin Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) silmätautien klinikan ylilääkäri, professori Tero Kivelä suosittelevat suojalasien käyttöä myös yleisölle.

”Suojalaseihin kannattaa satsata. Ne maksavat pari euroa ja kestävät tuhat vuotta”, Hakala toteaa.

Hakalan kokemusten mukaan ”kaupungin keskiarvopromillelukema” on laskenut uudenvuoden hulinoissa takavuosista. Humalaisten on myös syytä pysyä kaukana raketeista.

”Se ei haittaa, jos on skumppa korkattu, mutta päihtyneenä ei kannata leikkiä ilotulitteiden kanssa.”

Ilotulitteiden ammuskelua on rajoitettu Helsingin ydinkeskustassa ja myös esimerkiksi monissa puistoissa turvallisuussyistä kymmenisen vuoden ajan. Silmävammoja ja muita vahinkoja pyritään ennaltaehkäisemään ilotulitekiellolla erityisesti sellaisissa paikoissa, joihin tiedetään kerääntyvän paljon ihmisiä.

Tänä uutenavuotena Helsingin keskustassa ei saa viranomaisten päätöksellä ampua ilotulitteita ydinkeskustassa, joka sisältää seuraavat katualueet: Rautatientori, Narinkkatori, Asema-aukio, Elielinaukio, Kauppatori, Senaatintori, Mannerheiminaukio, Paasikiven aukio, Mannerheimintie, Aleksanterinkatu, Erottaja, Simonkatu, Eteläesplanadi, Pohjoisesplanadi, Postikuja, Yliopistonkatu, Mikonkatu, Salomonkatu ja Mariankatu.

Puistojen osalta rakettikielto ulottuu Esplanadin puistoon, Kaivopuistoon, Sinebrychoffin puistoon, Kaisaniemen puistoon ja Vanhaan kirkkopuistoon eli niin sanottuun Ruttopuistoon. Raketeilta rauhoitetut torit ovat Töölöntori, Hakaniementori, Ala-Malmin tori, Maatullinaukio ja Kannelmäen Sitratori.

Kauppakeskusten piha-alueetkaan eivät viranomaisten mielestä ole turvallisia ilotulituspaikkoja. Tästä syystä ilotulituskielto on voimassa myös Oulunkylän Ogeli-liikekeskuksella, Ylä-Malmin torilla Malmin Nova -kauppakeskuksen kupeessa, Pihlajamäen ostoskeskuksella, Kontulan ostarilla sekä kauppakeskus Itiksen ympäristössä ja Tallinnanaukiolla Itäkeskuksessa.

Muita alueita, joille viranomaiset ovat turvallisuussyistä määränneet ilotulitteiden täyskiellon ovat Vaasanpuistikon alue Sörnäisissä, Malminkartanonaukio, Kannelmäen nuoristotalon ympäristö, Ympyrätalon ja kauppahallin alueet Hakaniemessä sekä Malminkartanon ja Kannelmäen asema-alueet.

Kiellot eivät koske uudenvuoden vastaanottotilaisuuksiin liittyviä ilotulituksia, joista on tehty ilmoitus viranomaisille.

Vantaalla ilotulitteita ei saa paukutella Tikkurilan maalitehtaan läheisyydessä Kuninkaalassa.

”Sinne on varastoitu paljon palavia nesteitä. Olisi suuronnettomuuden riski, jos ne pääsisivät syttymään tuleen”, kertoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palotarkastaja Kari Telaranta.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella, johon muun muassa Espoo kuuluu, ei saa käyttää ilotulitteita teollisuusalueilla. Espoossa ei ole muita rajoituksia, mutta esimerkiksi Hangossa ja Tammisaaressa raketit ovat kiellettyjä koko keskusta-alueella.

Kaikki Suomen ilotuliterajoitukset voi tarkistaa sisäministeriön pelastusosaston pelastustoimi.fi-verkkosivuilta.

Rakettimyynti alkoi sunnuntaina ja kestää uudenvuodenaaton iltaan asti. Ilotulitteita saa alkaa ampua Suomessa uudenvuodenaattona 31. joulukuuta kello 18:sta lähtien. Rakettien ampuminen pitää lopettaa viimeistään kello kahdelta yöllä 1. tammikuuta 2016.

Rakettien aiheuttamien silmävammojen määrä on vähentynyt Hyksin mukaan sen jälkeen, kun suojalaseista tuli vuonna 2011 ilotulitteiden ampujan pakollinen suojavaruste. Tästä huolimatta Suomen sairaaloissa hoidettiin viime vuodenvaihteessa kaikkiaan 17 ilotulitteista vammautunutta.

Hyks arvioi, että pääkaupunkiseudulla sattuu myös tänä uutenavuotena 2–8 ilotulitteesta johtuvaa silmävammaa. Koko Suomessa varaudutaan 11–17 vammaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat