Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murtovarkaat iskivät joulunaikaan useisiin koteihin ja liiketiloihin Helsingissä

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Tommi Ruutiainen asensi hälytysjärjestelmää ennen joulua. Järjestelmä laitetaan päälle ja pois yleensä numerokoodilla.
Tommi Ruutiainen asensi hälytysjärjestelmää ennen joulua. Järjestelmä laitetaan päälle ja pois yleensä numerokoodilla. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Murtovarkaat iskivät useisiin koteihin ja liikehuoneistoihin joulun alla ja joulunpyhinä Helsingissä.

Rikosylikomisario Kari Niinimäki kertoo, että poliisin tietoon oli tullut maanantaihin mennessä kuusi asuntomurtoa, jotka ovat tapahtuneet joulukuun 23. päivästä lähtien.

”Ensimmäiset kolme murtoa tehtiin joulun alla Itä-Helsingissä, joulunpyhien murrot Puistolassa. Murrot eivät ole tiettävästi tapahtuneet mihinkään tiettyyn kellonaikaan, vaan murtautujat ovat saattaneet liikkua mihin aikaan päivästä tahansa”, Niinimäki sanoo.

Itä-Helsingin murrot tehtiin Kontulassa ja Mellunmäessä.

Tekijät ovat karkuteillä. Poliisi epäilee, että murtojen taustalla on kaksi eri rikollisryhmää. Tähän viittaa Niinimäen mukaan muun muassa murtojen erityispiirteet ja valitut kohteet.

”Itä-Helsingissä kohteet olivat kerrostaloasuntoja, Puistolassa omakotitaloja.”

Murtovarkaat iskivät useita kertoja vain muutamien päivien sisällä. Tämä herättää Niinimäen kokemuksen mukaan epäilyksen siitä, että Suomeen saapui muualta Euroopasta ammattimaisia murtovarkaita. Tällaisia täsmäiskuja tekevät rikollisryhmät tapaavat myös poistua nopeasti maasta.

”Moni merkki viittaa siihen, mutta nämä ovat kuitenkin vasta arvioita”, Niinimäki kertoo.

Murtovarkaat saivat saaliikseen irtaimistoa ja jonkin verran käteistä.

Helsingin poliisi tutkii myös kahta joulunaikaan tehtyä liikemurtoa. Töölössä murtauduttiin aatonaattona eli viime keskiviikkona kampaamoon. Tekijä tai tekijät sotkivat paikkoja, mutta mahdollisesti anastetusta omaisuudesta ei ole kuitenkaan poliisin mukaan tietoa.

Rastilassa sijaitsevassa ruokakaupassa kävi puolestaan murtovarkaita sunnuntai-iltana. Poliisin mukaan kauppaan oli menty sisään ”voimaa ja työkaluja käyttäen”. Sisätiloissa oli yritetty avata samalla taktiikalla pelikonetta, mutta operaatio oli epäonnistunut.

Niinimäki muistuttaa, että murtovarkauden uhriksi joutuneen pitäisi välttää liikkumista rikospaikalla eli esimerkiksi omassa asunnossaan. Sen sijaan kannattaa soittaa heti hätänumeroon ja odottaa, että poliisin tekniset tutkijat käyvät ottamassa mahdolliset johtolangat ja todisteet talteen.

”Joskus on jopa siivottu, että poliisin olisi mukavampi tulla paikalle”, Niinimäki toteaa. Hyvä tarkoitus on muuttunut tällöin rikollisille annetuksi avuksi.

Loma-ajat, jolloin monet jättävät kotinsa tyhjilleen pitkäksi aikaa, ovat murtosarjoja tehtailevien rikollisryhmien sesonkiaikaa. Poliisi neuvoo, että tyhjillään jäävä asuntokin kannattaa pitää mahdollisimman asutun näköisenä, jotta se olisi mahdollisimman epähoukutteleva kohde murtovarkaille. Esimerkiksi naapuria voi pyytää tekemään lumityöt ja hakemaan postit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat